Svéd(d)élet(t)

Az életünk Svédországban.

2019. november 24.

Kutyaparkoló

Automatikus szellőztető rendszer, padlófűtés, öntisztítás….Ugye, milyen jól hangzik akárcsak egy lakás felszereltségeként? Pedig ez nem az emberek számára készült, hanem a kutyáiknak, ugyanis a fent felsorolt dolgok mindegyike megtalálható azokban a kutyaparkolókban, amikből Norvégiában már közel 300 van, Svédországban körülbelül egy éve helyezték ki az elsőket, én pedig csak pár napja tudtam meg, hogy ilyen egyáltalán létezik.

Sok olyan gazdi van, akik a kutyasétáltatást szereti a bevásárlással kombinálni, csakhogy a legtöbb helyen az élelmiszerüzletekbe nem lehet bevinni állatot. Ilyen esetben eddig a kutyusokat általában kint hagyták a boltok előtt, de nem volt semmi biztos mód arra, hogy azok ne szökjenek meg vagy lopják el őket. Arról nem is beszélve, hogy a nyári kánikulában víz és árnyék nélkül nem szabad kint hagyni egy kutyát, ahogy a téli kemény fagyokban sem.  

Aztán erre a problémára jött a megoldás a skandinávoktól: a kutyaparkoló. Ez egy kis, zárt házikó, amit az utcán hagyott kutyák megőrzésére találtak ki.

hundparkering.jpg
A kép forrása: Icakuriren

A gazdik egy egyszerű telefonos applikáció segítségével tudják bezárni és kiengedni a kutyájukat, valamint ezen keresztül zajlik a fizetés is. A megőrző elején egy kis kijelző mutatja a benti hőmérsékletet és a hátralevő időt is. A szerkezet alapvetően 20 fokra van beállítva, aminek állandó biztosítását az automata szellőztető rendszer végzi, ami azt jelenti, hogy mind fűtés, mind légkondi van ezekben a boxokban (valamint a hőmérséklet változtatható is). A kutyák komfortját a beépített padlófűtés is növeli, ami különösen jól jön az északibb vidékek hideg-csapadékos időjárásában.Az ajtón keresztül ki is lehet kukucskálni és szemmel tartani a forgalmat, de mindez úgy van megoldva, hogy az állatokhoz benyúlni ne lehessen.

A svédeknél mindezt az ICA nevű élelmiszerlánc vezette be, akik 8 koronáért (kb. 250 Ft) vállalják a kutyák megőrzését egy órára.

2020-tól szeretnék szélesebb körben, országszerte elterjeszteni ezeket az állomásokat, aminek most még némi jogi korlátja van: ugyanis a svédeknél az állatvédelmi törvény szerint a gazdák a kutyákat nem zárhatják be hosszabb időre, csak arra a maximum pár percre míg pl. kitakarítanak egy kicsit. Így hát először is legalizálni kell a kutyák ilyen módon való “fogva tartását”, hogy se a vállalkozást, sem pedig a gazdikat ne érhesse megrovás.

NRebeka Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://svedelet.blog.hu/api/trackback/id/tr415322766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása