Fössta tossdan i mass és a svédek kedvenc tortája
4 nappal ezelőtt, azaz március első csütörtökén a svédek (egy része) Småland nemzeti ünnepét ülte.
Småland egy tájegység Svédországban, ami több megyére is kiterjed (Kronoberg, Jönköping, Kalmar, Halland, Östergötland) és a legdélebbi, Skåne megyétől északra található. Habár maga a tájegység már nagyon régóta létezik, a ”nemzeti ünnepét” csak 2010 óta tartják és valójában inkább a helyi dialektus ünnepe ez, mintsem a földrajzi helyé. Ez a nyelvjárás különösen szereti az ”r” hangzókat ”s”-é alakítani, így jött az ötlet, hogy egy jó sok ”r” betűt tartalmazó dátumot válasszanak, ami kimondva meglehetősen viccesen hangzik. Természetesen a helyiek ez esetben rá is erősítenek az ”s” betűkre, és így lesz a första torsdag i mars (március első csütörtökjéből) fössta tossdag i mass.
A mozgalmat egyébként egy svéd férfi indította egy Facebook oldallal 2010. Februárjában, aminek egy nap alatt több, mint 500 követője lett, majd 2012-ben a hírekben is felkapták és innentől kezdve futótűzként terjedt. Népszerűsége mögött pedig a lehető legprózaibb ok áll: ezen a napon svéd marcipántortát azaz princesstårta-t kell enni. A svédek pedig minden alkalmat megragadnak egy kis süteményevésre, így nem csoda, hogy mindenki lelkesen ünnepli ezt a napot.
De mi is az a princesstårta? Nos, ez a svédek egyik kedvenc ünnepi süteménye. Általában születésnapokon fogyasztják, de jól bevethető más alkalmakkor is, mint ahogy azt a fenti példa is mutatja. Az alapját egy burgonyakeményítős piskóta adja amire valamilyen lekvár (általában málna) kerül. A következő réteg piskótát sűrű vaníliakrémmel kell megkenni, majd egy újabb réteg piskótára tejszínhabot halmozni kupola alakban. Az így kapott félgömb alakú tortát pedig egy tetszőleges színű (hagyományosan zöld) marcipánréteggel burkolni. A torta díszítése lehet sima porcukorszórás vagy valamilyen marcipánfigura.
Az általam sütött princesstårta, ami pár hete készült a szomszédaink születésnapjára
Ha nem állnánk neki a sütésének (ami egyébként nem túl bonyolult, csak a piskóta sütése igényel némi időt), akkor minden nagyobb élelmiszerboltban beszerezhetjük a tortát készen is. Aki pedig nem tudna elfogyasztani egy egészet egymaga az kisebb darabokban, ”princessbakelse” néven is megtalálhatja.
Pár érdekesség a princesstårta-ról:
- eredetileg csak ”zöld tortának” hívták, a külső borítása miatt
- már az 1800-as években is létezett, de a mai receptet egy, az 1930-as években kiadott receptes könyvben publikálták
- pár évtizeddel ezelőtt még kínosnak számított, ha valakit nyilvános torta evésen kaptak, ezért titokban kellett csinálni,
- viszont mára teljesen elfogadottá vált, és minden évben körülbelül fél millió princesstårta-t értékesítenek Svédországban
- amikor 2012-ben a koronahercegnő lánya, Estelle megszületett az összes princesstårta elfogyott a boltokban
- a princesstårta hetében (igen, ilyen is van) minden eladott torta árából 10 korona egy alapítványnak megy, ami krónikus beteg és mozgásukban korlátozott gyerekeknek segít.
Aki pedig szívesen nekiállna otthon, azoknak itt a recept:
Hozzávalók:
Piskóta:
- 4 db tojás
- 1 dl búzaliszt
- 1 dl burgonyaliszt (vagy burgonyakeményítő)
- 2 dl kristálycukor
- 1 teáskanál sütőpor
Töltelék és díszítés:
- nyújtható, zöld marcipán
- 1,5 dl málnalekvár
- 6 dl habtejszín
- 1 fél adag főzött vaníliapuding (1 adag = 1 csomag pudingpor+500 ml tej) VAGY házi vaníliakrém 2,5 dl tejből
- némi porcukor a díszítéshez (elhagyható)
- kukoricakeményítő a marcipán nyújtásához
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 175 fokra (alsó-felső sütés) és béleljünk ki egy 23 cm-es formát sütőpapírral.
Habosítsuk az egész tojásokat a cukorral addig, amíg a cukor el nem olvad, illetve amíg a keverék nagyon habos, könnyed és teljesen fehér nem lesz.
Szitáljuk bele az előzetesen összekevert liszteket és sütőport, majd óvatos mozdulatokkal keverjük el, vigyázva, hogy a habos tojás ne nagyon sérüljön.
Öntsük a keveréket a tortaformába, és süssük 20-30 percig (tűpróbával ellenőrizzük!).
Vágjuk a piskótát három részre ha már kihűlt. Verjük fel keményre a habtejszínt, majd töltsük be a tortát.
Alulra egy réteg piskóta kerül, erre jön a málnalekvár, még egy piskóta, vaníliakrém, piskóta, és a tejszínhab úgy, hogy a torta egy félgömb alakot formázzon. A tetejére borítjuk a vékonyra nyújtott marcipánt, és porcukor szórással, illetve tetszés szerint díszítjük.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Bodnar1996 2024.03.17. 22:45:19
Ajánlott bejegyzések: