Svéd(d)élet(t)

Az életünk Svédországban.

2024. március 10.

Fössta tossdan i mass és a svédek kedvenc tortája

4 nappal ezelőtt, azaz március első csütörtökén a svédek (egy része) Småland nemzeti ünnepét ülte.

Småland egy tájegység Svédországban, ami több megyére is kiterjed (Kronoberg, Jönköping, Kalmar, Halland, Östergötland) és a legdélebbi, Skåne megyétől északra található. Habár maga a tájegység már nagyon régóta létezik, a ”nemzeti ünnepét” csak 2010 óta tartják és valójában inkább a helyi dialektus ünnepe ez, mintsem a földrajzi helyé. Ez a nyelvjárás különösen szereti az ”r” hangzókat ”s”-é alakítani, így jött az ötlet, hogy egy jó sok ”r” betűt tartalmazó dátumot válasszanak, ami kimondva meglehetősen viccesen hangzik. Természetesen a helyiek ez esetben rá is erősítenek az ”s” betűkre, és így lesz a första torsdag i mars (március első csütörtökjéből) fössta tossdag i mass.

A mozgalmat egyébként egy svéd férfi indította egy Facebook oldallal 2010. Februárjában, aminek egy nap alatt több, mint 500 követője lett, majd 2012-ben a hírekben is felkapták és innentől kezdve futótűzként terjedt. Népszerűsége mögött pedig a lehető legprózaibb ok áll: ezen a napon svéd marcipántortát azaz princesstårta-t kell enni. A svédek pedig minden alkalmat megragadnak egy kis süteményevésre, így nem csoda, hogy mindenki lelkesen ünnepli ezt a napot.

De mi is az a princesstårta? Nos, ez a svédek egyik kedvenc ünnepi süteménye. Általában születésnapokon fogyasztják, de jól bevethető más alkalmakkor is, mint ahogy azt a fenti példa is mutatja. Az alapját egy burgonyakeményítős piskóta adja amire valamilyen lekvár (általában málna) kerül. A következő réteg piskótát sűrű vaníliakrémmel kell megkenni, majd egy újabb réteg piskótára tejszínhabot halmozni kupola alakban. Az így kapott félgömb alakú tortát pedig egy tetszőleges színű (hagyományosan zöld) marcipánréteggel burkolni. A torta díszítése lehet sima porcukorszórás vagy valamilyen marcipánfigura.

img_0020.jpegAz általam sütött princesstårta, ami pár hete készült a szomszédaink születésnapjára

Ha nem állnánk neki a sütésének (ami egyébként nem túl bonyolult, csak a piskóta sütése igényel némi időt), akkor minden nagyobb élelmiszerboltban beszerezhetjük a tortát készen is. Aki pedig nem tudna elfogyasztani egy egészet egymaga az kisebb darabokban, ”princessbakelse” néven is megtalálhatja.

Pár érdekesség a princesstårta-ról:

  • eredetileg csak ”zöld tortának” hívták, a külső borítása miatt
  • már az 1800-as években is létezett, de a mai receptet egy, az 1930-as években kiadott receptes könyvben publikálták
  • pár évtizeddel ezelőtt még kínosnak számított, ha valakit nyilvános torta evésen kaptak, ezért titokban kellett csinálni,
  • viszont mára teljesen elfogadottá vált, és minden évben körülbelül fél millió princesstårta-t értékesítenek Svédországban
  • amikor 2012-ben a koronahercegnő lánya, Estelle megszületett az összes princesstårta elfogyott a boltokban
  • a princesstårta hetében (igen, ilyen is van) minden eladott torta árából 10 korona egy alapítványnak megy, ami krónikus beteg és mozgásukban korlátozott gyerekeknek segít.

Aki pedig szívesen nekiállna otthon, azoknak itt a recept:

Hozzávalók:

Piskóta:

  • 4 db tojás
  • 1 dl búzaliszt
  • 1 dl burgonyaliszt (vagy burgonyakeményítő)
  • 2 dl kristálycukor
  • 1 teáskanál sütőpor

Töltelék és díszítés:

  • nyújtható, zöld marcipán
  • 1,5 dl málnalekvár
  • 6 dl habtejszín
  • 1 fél adag főzött vaníliapuding (1 adag = 1 csomag pudingpor+500 ml tej) VAGY házi vaníliakrém 2,5 dl tejből
  • némi porcukor a díszítéshez (elhagyható)
  • kukoricakeményítő a marcipán nyújtásához

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 175 fokra (alsó-felső sütés) és béleljünk ki egy 23 cm-es formát sütőpapírral.

Habosítsuk az egész tojásokat a cukorral addig, amíg a cukor el nem olvad, illetve amíg a keverék nagyon habos, könnyed és teljesen fehér nem lesz.

Szitáljuk bele az előzetesen összekevert liszteket és sütőport, majd óvatos mozdulatokkal keverjük el, vigyázva, hogy a habos tojás ne nagyon sérüljön.

Öntsük a keveréket a tortaformába, és süssük 20-30 percig (tűpróbával ellenőrizzük!).

Vágjuk a piskótát három részre ha már kihűlt. Verjük fel keményre a habtejszínt, majd töltsük be a tortát.

Alulra egy réteg piskóta kerül, erre jön a málnalekvár, még egy piskóta, vaníliakrém, piskóta, és a tejszínhab úgy, hogy a torta egy félgömb alakot formázzon. A tetejére borítjuk a vékonyra nyújtott marcipánt, és porcukor szórással, illetve tetszés szerint díszítjük.

img_0019.jpeg

NRebeka 1 komment ünnepek étkezés

A bejegyzés trackback címe:

https://svedelet.blog.hu/api/trackback/id/tr8518350213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bodnar1996 2024.03.17. 22:45:19

Várom a további bejegyzéseket.
süti beállítások módosítása