Svéd(d)élet(t)

Az életünk Svédországban.

2019. április 02.

Macskaegészségügy - és macskaképek

Akik rendszeresen olvassák a blogot, azok minden bizonnyal tudják, hogy egy magyar és egy svéd macskával élünk egy fedél alatt. Szerencsére mindkettő fitt, életerős, jó bőrben (bundában) lévő állat, de amikor néha mégis orvosra szorulnak, akkor igazán professzionális ellátásban részesülnek. (Csendben és apróbetűsen megjegyzem, hogy sokkal jobb ellátásban, mint mi annó Magyarországon, de véletlenül sem szeretnék ebben a posztban semmiféle párhuzamot vonni a magyar állami egészségügy, és egy svéd fizetős szolgáltatás között!). Aki csak a képek miatt jött, az a bejegyzés végén megtalálja őket. :)

Az állatkórház ahová járunk már első látásra egy igen jól felszerelt, modern egészségügyi intézmény benyomását kelti, amelyet bízvást megirigyelhetne bármelyik “emberkórház” is. A betegeket a recepcióról irányítják vagy az akut-, vagy a fertőző vizsgálók valamelyikébe, de innen nyílik egy bő 200 négyzetméteres kisállat-áruház is, ahol nem csak egészségügyi felszerelést, hanem tápokat, játékokat, hordozókat, és minden egyebet árulnak, széles választékban. (Itt is megtalálható a svéd intézmények várójában megszokott kis pult, ahol az ember kávét, teát, vizet, esetleg némi rágcsálnivalót vehet magához a várakozás idejére - teljesen ingyen -, de természetesen vannak kitéve egyszer használatos tálak is, hogy a kis kedvencek is ihassanak.)

A felszereltségre jellemző, hogy ultrahanggal,CT-vel és több digitális röntgengéppel is rendelkeznek, saját laborjuk van, de például az MR gépüket tavaly ősszel cserélték le egy modernebbre, bagatell 2 és fél millió koronáért. Bár az olyan belső használatú tereket, mint például a műtő(k) és annak felszereltsége nyilván nem láthattuk, de a többi helyiség alapján nincsenek kétségeink hogy az is modern és kifogástalan lehet. Mint “beteg hozzátartozó”, szintén nem mehettünk be a kórtermekbe sem, csupán a kifüggesztett “Menekülési útvonalak” alaprajzból lehet rá következtetni, hogy nagyjából 10-12 ilyen célú helyiséggel rendelkeznek a főépületben (több épületük van, többek között egy rehabilitációs részleg is).

Hogy ezeket az adatokat legyen mihez viszonyítani: a területnek, amit ez a kórház ellát, kb. annyi a lakossága, mint a hatvani járásnak.

Egy általános vizsgálat - legutóbb például egy non-stop hányó macska esetén - úgy néz ki, hogy miután beküldenek az egyik vizsgálóba (emelhető kezelőasztal, felette reflektor, oldalt pult a műszereknek, hőmérőnek, kézmosónak, háromféle méretű gumikesztyűnek, az ablaknál székek a gazdinak, stb.), ahol egy asszisztens felveszi a panaszokat és kikérdez a kapcsolódó tudnivalókról. Ezután megérkezik az orvos, és alapos fizikai vizsgálatot tart az állaton, a fülétől a farkáig, hőmérőzéssel, a belső szervek szükség szerinti kitapogatásával. Ha szükséges, azonnal csinálnak egy röntgent vagy ultrahangot, de a vérképre sem kell fél óránál többet várni. Az eredmények alapján eldöntik, hogy milyen kezelés, vagy gyógyszer szükséges, illetve, hogy esetleg bent kell-e tartani a jószágot.

Nálunk már mindkettőre volt példa. A beutalt állat esetében már másnap kora reggel (talán a vizit után?) jött egy MMS a macska fotójával, hogy ezzel is egy kis lelket öntsenek a szegény aggódó gazdiba, és, hogy a délelőtt folyamán hívnak részletes tájékoztatással. Ez meg is történt, minden nap délelőtt felhívott a doktornő, és beszámolt róla, hogy milyen vizsgálatokat végeztek, hogy van a macska, és mi a következő lépés. Amikor nem volt szükség rá, hogy “befeküdjön” a kórházba az állat, akkor szintén jött a napi telefon, és ilyenkor ők érdeklődtek, hogy hogyan alakult a helyzet, van-e bármi változás.

(Mint mondtam, nem akarok összehasonlítani különböző típusú szolgáltatásokat, de azért ugye mindenki tudja, hogy nézne ki egy “napok óta hányok” panasz ellátása a háziorvosnál? Igyon cukor nélküli teát, és egyen sótlan főtt krumplit. Viszlát.)

Ezek a kezelések persze nem olcsók, nagyon nem. De több lehetőség is van elfogadhatóbbá tenni a költségeket. Egyrészt magának a kórháznak is van egy úgynevezett előfizetéses rendszere. Egy viszonylag csekély havi díj fejében a kutyához, vagy macskához tartozó éves “egészségügyi terv” alapján (ezt a doktor specifikusan. az adott állathoz testreszabva állapítja meg) automatikusan behívják az állatot az esedékes vizsgálatokra, oltásokra, de az “előfizető” egyúttal jogosulttá válik különböző árengedményekre, akár vizsgálatok, akár pl. táp vásárlás esetére. Vagyis ez a lehetőség kettős célt szolgál: olcsóbbá is teszi a kezeléseket, de elsősorban mégis a megelőzésről szól azáltal, hogy az állat rendszeres orvosi felügyeletet kap.

Másrészt szinte az összes biztosító kínál kisállat biztosítást. Ezek az igazán csekély díjú biztosítások, egy - még elviselhető és megfizethető önrész mellett - szükség esetén fedezi a legtöbb drága vizsgálat vagy beavatkozás díját: röntgent, MR-t, CT-t, császármetszést, fogorvosi beavatkozást, bizonyos komplikációk kezelését, többféle gyógyszer árát, stb. A biztosítás megkötésén (és fizetésén) túl nincs is más teendő. A kórházban a kezelések végén csak azt kell fizetni, ami minket illet, illetve amire esetleg nem nyújt fedezetet a biztosítás, minden mást ők maguk közvetlenül intéznek a biztosítókkal, és nekünk már csak az email érkezik, hogy mikor milyen kezeléseket számoltak el. Illetve a kórháztól kapott számlán is tételesen szerepelnek az elszámolt összegek, de ekkor kapjuk meg az igazán becsületesen, de a gazdi számára is jól érthető módon megírt zárójelentést is.

Fun fact: az állat esetleges gyógyszereinek kiváltása is pont ugyanúgy történik, mint az emberek esetében. A receptet a gazdi személyi számára írják ki, ugyanabba a rendszerbe küldik fel, mint az ember-recepteket, és ugyanúgy a patikákban is lehet kiváltani, hiszen minden patika (és patika-webshop) tart állat-gyógyszereket.

Szóval betegnek lenni sosem jó, de beteg macskának lenni elsősorban Svédországban érdemes. :)

És akkor következzenek a képek az állatokról - a kicsi az elmúlt hónapokban rengeteget nőtt, nem telt el olyan sok idő a képek között.

 

NRebeka 5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://svedelet.blog.hu/api/trackback/id/tr3714734691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

morph on deer 2019.04.02. 21:58:58

Nagyon igaz, mint mindig!
Amúgy a macsekhoz választottátok a bútorkárpitot, vagy fordítva?
Akárhogy is, sikerült! :))

arabok balrol 2019.04.04. 13:28:18

Komaromban olyan allatklinika volt mar vagy 10 eve is hogy besza-behu

NRebeka 2019.04.23. 19:53:54

@morph on deer: A bútor volt előbb, de a macskaválasztás alapját nem a kárpit színe képezte. :)

KataPN 2019.12.02. 22:50:43

Szia!
Érdeklődni szeretnék, hogy ti melyik állatklinikánál vagytok regisztrálva.
Mi három macskával költöztünk és aktuális a veszettségoltásuk. Az általad írt előfizetéses rendszer érdekelne, de egyik klinika honlapján sem találtam ilyen lehetőséget.
Előre is köszi,
Kata

NRebeka 2019.12.03. 16:09:47

@KataPN: Szia! Az állatbiztosítást az ICA-nál vagy az Agria-nál érdemes kötni szerintem, állatorvoshoz pedig az AniCura állatkórházába járunk. Ők nem a legolcsóbbak, de számunkra a legjobbak. Az ő csomagjuk AniPlan, ami havidíjas, cserébe sok oltás és szolgáltatlás benne van. Ennek azért érdemes utána számolni, mert egy fiatalabb/kevesebb állatorvosi ellátást igényelő állat esetén nem biztos, hogy megéri.
süti beállítások módosítása