Svéd(d)élet(t)

Az életünk Svédországban.

2017. július 26.

A svéd szemét

Mert ugye ez sem olyan, mint otthon. 

Magyarországon egész szép törekvések vannak a szelektív hulladékgyűjtésre, bár közel sem működik olyan jól, mint az itteni rendszer. Persze, a svédek előbb kezdték, könnyű nekik....

A társasházak mellett általában van egy fedett kukatároló, aminek zárható az ajtaja, így csak az ott lakók és a kukások mehetnek be. A kukatárolón belül pedig az alábbiak szerint kell szortírozni a szemetet :

- ételhulladék (ehhez van külön papírzacskó, hogy rögtön abba gyűjtsd, ami le is bomlik)
- papírhulladék
- újságpapír
- műanyag
- háztartási szemét (pl. használt szemüveg)
- fémhulladék
- fehér üveg
- színes üveg
- éghető hulladék  (pl. macskaalom)

Tehát egy átlagos szemétlevitel nálam így néz ki : kiszedem a 3 szemeteszsákot a lakásban, plusz hozzárakom a külön gyűjtött üvegeket, macskaalmot, fémeket. Leviszem a tárolóba, ahol kezdődik a szortírozás. A papírzacskós kajamaradék mehet a kajás kukába. A műanyag szemeteszsákban levő papírokat beleborítom a papírhulladékosba, majd a zsák mehet a műanyagokhoz. A műanyagos egy az egyben mehet a műanyagos kukába. A macskaalmot jól lezárva beteszem az éghetők közé. Az üvegeket szétválogatva, kiöblítve rakom a fehér/színes üvegek közé, valamint a fémes kukába mennek a fémhulladékaink.
Ez így egy kicsivel több időt vesz igénybe, mint az otthoni kukaürítés, de meg is van az eredménye; a svédek az elmúlt években már a hulladék 99%-át újrahasznosítják. Többek között elektromos áramot, újrahasznosított termékeket, alapanyagokat és biogáz üzemanyagot állítanak elő belőle. Ezzel 950.000 háztartásnak biztosítják a fűtést, és 260.000 otthont látnak el árammal. A svéd szemétszállító autók természetesen a szemétből előállított bio-üzemanyaggal mennek. Olyannyira belejöttek az újrahasznosításba, hogy már több európai országból importálják a szemetet, mert nincs belőle elég.

Egyébként az Ikeába is visszavihetjük a kartondobozokat, amibe csomagolták a bútorainkat, illetve sok helyen találhatunk ruhagyűjtő-konténereket is, a jótékonyság szellemében.

NRebeka 5 komment környezetvédelem mindennapok IKEA

A bejegyzés trackback címe:

https://svedelet.blog.hu/api/trackback/id/tr5812692653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

postumus mumus 2017.07.27. 10:20:34

De ez mindhiába, ha indiában több milliárdan maguk alá szarnak, és a világ szarik rájuk, ugyebár. A maga szemétdobján mindenki kukorékolhat, de mivel mindannyian egy föld nevű bolygón élünk minden mindennel összefügg. A svédek gyűjtögetik a szart, kínában meg a levegőbe eregetik ugyanazt, csak többszázezerszeres mennyiségben, majd a nyugati passzátszél az orruk alá fújja. Addig úgysem lesz változás amíg az emberek ki nem békülnek egymással, félre nem dobják kicsinyességüket, anyagi kapzsiságukat, és meg nem alakul az ezt szolgáló világkormány, és meg nem büntetik az ennek ellenszegülőket. Hallod orr bán?

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2017.07.27. 10:24:28

A svédek sokat simCitiy-ztek :D.

welovetohug 2017.07.27. 10:26:47

Magyarországon ez így néz ki nálunk most:
1. Papír - újságok, nagyobb papírok, karton -> iskolai papírgyűjtés, kisebbek-> papíros kuka v. szelektív szemétzacskó
2. Műanyag , fém -> szelektív zacskó
3. Üveg -> visszaviszem a boltba v. üveges kuka
4. Ruha -> odaadom ismerősöknek, elviszem a családsegítőbe v. a Máltaiaknak ill. H&M-be. Ez utóbbiba kerül a már nem hordható ruha, rongy is.
5. Elektronikus hulladék -> Media Markt, Penny, elemgyűjtő helyek ill. lomtalanítás
6. Kajamaradék - a nem főzöttet, kávézaccot, teát, lenyírt füvet belerakjuk egy 50 forintért vehető biohulladék zacskóba, és kéthetente viszik

Ami még egyéb újrahasználható, elvisszük a családsegítőbe. Így elértük, hogy hetente csak egy kis zacskónyi ( max. 10 liter ) 'igazi ' szemetünk van. Néha eszembe jut, hogy mennyi idő elmegy erre ( van munkahelyem is, szóval nincs túl sok szabadidőm), de már nem is tudnám kidobni a szemétbe azt, ami újrahasználható/hasznosítható.
És imádkozom, hogy a Nemzeti Hulladékkezelő ne tegye tönkre a még működő önkormányzati hulladékkezelőket. (AZ NH beszedi a szemétdíjakat, de ez valahogy nem nagyon jut el a munkát végző cégekhez.)

exterminador 2017.07.27. 10:55:14

@postumus mumus: hát igen, a harmadik világ túlnépesedett országaiban eszméletlen állapotok uralkodnak. Kínát külön venném, ők az utóbbi években nagyon komoly erőfeszítéseket tesznek a kérdésben.
süti beállítások módosítása