Svéd(d)élet(t)

Az életünk Svédországban.

2020. december 20.

Jultomte - karácsony a svédeknél

Habár ez már a harmadik karácsonyunk lesz Svédországban, meglepő módon mindeddig nem írtam bővebben a karácsonyi hagyományokról.

A svéd Mikulás részben az amerikai Télapóból (leginkább a kinézete), részben Szent Miklós legendájából, továbbá a svéd folklór szerinti, házak körül élő törpékből tevődik össze. Utóbbiakat nevezik a svédek tomtéknak (vagy itt, Skåneban nissének), a karácsonyi manót pedig Jultomténak. A Jultomte itt, a svédeknél az, ami a magyaroknál a Mikulás, azonban nem december 6-án érkezik, hanem karácsonykor. 

Tomtékról már a 1300-as évektől, a svéd középkortól említést tesznek. Ezek a kis manók (egyesek szerint néhány centisek, mások óvodás gyerek méretűnek írják le őket) erősek, mint egy bivaly, ami nélkülözhetetlen a gazdasági munkákhoz amit végeznek. Ruházatuk egyszerű, piros sapkájuk és fehér szakálluk teszi őket jellegzetessé. A ház körül mindenféle munkában segítenek az embereknek; lisztet szitálnak, söprögetnek, etetik és rendben tartják az állatokat. A segítség mellett időnként a rossz dolgokért is a tomtékat okolták; ha valami baleset történt vagy esetleg a gazdaság nem ment olyan jól, mint a többi a környéken. Ezért is bántak mindig tisztelettel ezekkel az apró manókkal és igyekeztek a kedvükben járni, hiszen senki nem akart önsorsrontóként magára haragítani egy tomtét. A megbecsülés jeleként az emberek rendszeresen tejberizst (tomtegröt) készítettek a tomtéknak, amibe vajat is tettek és fahéjjal valamint mandulával ízesítették (a tejberizs a mai napig igen kedvelt édesség a svédeknél a téli időszakban, amit jellemzően az étkezések után, desszertként fogyasztanak fahéjjal és lekvárral).

Maga a “jul” azaz karácsony szó ősi skandináv eredetű még a kereszténység  előtti időkből. Odin isten egy neve volt ez a sok közül, már a viking időkben is megjelenik ebben a formában az istenekkel összefüggésben.

A karácsonyi manó avagy Jultomte, azaz a Télapó az 1800-as évektől kezdődően bukkant fel, részben mintegy elegyeként az északi mondák tomtéjának és az európai Szent Miklós legendának. A Jultomte kedves és szereti a gyerekeket, a hagyomány szerint északon, valahol a sarkkör környékén él, és feladata a kívánságok begyűjtése illetve azok teljesítése (értsd: karácsonyi ajándékozás). 

Az északiak karácsonyi hagyományaiba szervesen beletartozik a Julbock, azaz a karácsonyi kecskebak is. Anno a fiatalok körbejártak a környező gazdaságokban és egyszerű színdarabokat adtak elő valamint dalokat énekeltek. Egyikük beöltözött kecskebaknak, maszkot pedig szalmából készítettek a jelmezhez. Az előadásért cserébe ételt, italt és pénzt kaptak. Az 1900-as évek folyamán aztán a karácsonyi kecskebak szerepkörében történt egy kis változás; a tehetősebb réteg körében népszerűvé vált, hogy csak egyetlen, baknak öltözött személy járt körbe a házaknál aki ajándékokat osztogatott. Az ő szerepét vette aztán át a folklórban Jultomte, de a Julbock sem kopott ki a karácsonyi hagyományok közül: ma is szinte minden otthonban megtaláljuk a szalmából készült kecskebakokat az ünnepi dekoráció részeként.

2941.jpg

Jenny Nyström illusztrátor volt az, aki megalkotta a modern kor Jultomte ábrázolását, Viktor Rydberg regényéhez készített rajzaival. Azóta pedig sok írót és művészt ihletett meg a tomték és Jultomte világa, többek között Wil Huygen-t és Rien Poortvliet-t is, akik meghívást kaptak a tomték földjére (Lappföldre) ahol maguk a tomték mutatták be saját életüket és napi szokásaikat. Erről a kalandjukról könyvet is írtak, amit a napokban kaptam kölcsön egy svéd barátunktól (Tomtarnas hemligheter, kiadó: Rabén&Sjögren). 

Ízelítőként a könyvből egy részlet, ami bemutatja egy átlagos tomte ház alaprajzát és berendezéseit:

tomte_kepeslap_1.jpg

A - hóeke
B - szó szerint fordítva: szem melegítő, vagyis lámpa
C - sílécek
D - szó szerint fordítva: csizmaszoba azaz az előszoba
E - kelengyés/hozományos láda
F - lyukas kenyérkék (lásd később)
G - fürdőszoba
H - kút
I - lefolyó
J - nyitott tűzhely
K - szellőzőnyílások vagy légcsatornák
L - kés vagy baltaszerű eszköz, ami a gyújtós hasogatására használnak
M - szauna
N - hálófülkék
O - tűzifa
P - tető
Q - hintaszékbölcső (lásd később)
R - lemmingek (egy pocokfajta)
S - fából, kézzel készült dísz (lásd később)

S - A tomték papír és gyújtófolyadék híján az L betűvel jelölt késsel forgácsolnak le darabokat a nagyobb fadarabokról, hogy gyújtósnak használják azt. Ezzel az eszközzel készítenek karácsonyi dekorációkat is, mint amit a képen is láthatunk (amely kés olyan éles, hogy úgy halad a fában akár kés a vajban). A legszebb díszek vörösfenyőből készíthetőek, legalábbis a tomték szerint.

tomte_szobor.jpg

F - A lyukas kenyér, amit a tomték teljes kiőrlésű illetve sima búzalisztből készítenek. Ez az recept a svéd emberekhez is eljutott, akik rozsliszt hozzáadásával készítik. Érdekessége hogy cukrot tartalmaz, de sót nem, így a végeredmény egy kissé édeskés, de meglehetősen jellegtelen, laposabb kenyér lesz. 

tomte_fank.jpg

Q - Hintaszék bölcső. Szerintem ez a tomték egyik legjobb találmánya. :) Ikergyermekek egyidejű altatására van kitalálva. Az anyuka/apuka tomte a bölcső végében található székben ülve, egyszerre tudja hintáztatni csemetéit, akik így lassanként álomba szenderülnek. Figyelmeztetésül szerepel a könyvben, hogy nem tanácsos túl nagy lendülettel hintázni a székben, mert azzal pont ellentétes hatást érünk el.

tomte_hintaszek.jpg

A könyvben szó esik a jetiről, trollokról, valós állatokról és sok másról, ami a tomték életéhez kapcsolódik, mindez körítve a csodaszép illusztrációkkal.

tomte_haszonallat.jpgLemming - a pocokfajta, amit a tomték háziállatként tartanak.

Mindazoknak pedig akik szeretnének a házuk közelében élő tomte kedvében járni jöjjön egy tomtegröt recept, amiből természetesen nem ismerjük az eredetit - ahány ház, annyi szokás.

Hozzávalók:

  • 1,5 dl kerekszemű rizs
  • 3 dl víz
  • 1 evőkanál vaj
  • kb. 7 dl tej
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • fahéj, mandula és méz a tálaláshoz

A rizst a vízzel és a vajjal felforraljuk. Ha felforrt hozzáadjuk a tejet is, és körülbelül 30 perc alatt készre főzzük. A végén ízesítjük cukorral és sóval. Mézzel, fahéjjal és mandulával tálaljuk.


Ezzel kívánok kellemes karácsonyt és boldog új évet minden olvasómnak! Jag önskar er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År! :) 

NRebeka 2 komment ünnepek tapasztalatok étkezés Svédország

A bejegyzés trackback címe:

https://svedelet.blog.hu/api/trackback/id/tr3316352142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mayflower36 2020.12.21. 12:01:22

Kedves kis blogbejegyzés lett :)

elephant919 2020.12.28. 17:30:42

Alapos “manológiai” értekezés.
Boldog karácsonyt!
pzs
süti beállítások módosítása