Svéd(d)élet(t)

Az életünk Svédországban.

2020. október 24.

Házfelújítás 1. rész

Mint ahogy azt már a korábbi bejegyzéseimben is írtam, a leendő házunk megvásárlása és a telekleválasztás kapcsán rengeteg adminisztrációs teendőnk volt, plusz még egy bankváltást is megejtettünk. Ennek köszönhetően viszont rengeteg időnk volt gondolkozni, ötletelni, tervezgetni, számolgatni, hogy mit hogyan szeretnénk kialakítani az új otthonunkban.

A ház eredeti felosztása így nézett ki:

ekholmen_regi.jpg

Ez az elrendezés számunkra nem volt igazán szimpatikus, több okból sem. Az első, és legfontosabb, hogy a svéd minimalista fürdőszoba (zuhany, kézmosó, WC egyben, alig 2 és fél négyzetméteren) helyett szerettünk volna egy kényelmesen tágas és világos fürdőt káddal és zuhanyzóval, illetve mindenképpen egy külön helyiségben lévő WC-t. A másik szempont az volt, hogy legyen egy nagyobb, egy légterű nappali-konyha-étkező, ugyanis én időm nagy részét a konyhában töltöm (akkor is, ha nem főzök), ezért nem szerencsés, ha az túlságosan el van választva. Végül, de nem utolsó sorban a hálónkat a ház legcsendesebb sarkába szántuk, ahol eredetileg a nappali volt. A ház ráadásul teljesen körbejárható volt, ami nem feltétlenül szerencsés, ha az ember két macskával rendelkezik, akik játék címén hajlamosak lennének az éjszaka közepén észvesztő sebességgel körbe-körbe rohanni.

A lépcső elhelyezése viszont kifejezetten jó, mivel az előszobában van, pontosan a ház közepén, a kémény mellett. Ez ideális lesz, ha majd eljutunk odáig, hogy a felső szintet is beépítjük (ami majd úgy 10 év múlva lesz aktuális).

Hosszas tervezgetés után ez lett a végleges, megvalósítandó terv:

ekholmen_uj.jpg

A régiből az új egy képen (a jobb áttekinthetőség érdekében):

ekholmen.gif

Az újratervezésnél a fix pont mindenképpen a kemence volt. Az egyik legnagyobb különlegessége a háznak - legalábbis számomra - a saját kemence, ennek tehát mindenképpen maradnia kell, és ez egyúttal meghatározza a konyha fix helyét. Ezt összenyitva a mellette lévő nagy szobával máris megvan a kényelmes méretű konyha-nappalink is, melynek mind a négy ablaka szép, vidéki panorámát adó oldalra néz, de egyik sem dél felé, így tehát elég világos lesz télen is, de nem fog túlságosan felmelegedni az egyre forróbb svéd nyarakon sem.

Az új fürdőszoba helye szinte adta magát: a lépcső alatt lehetőségünk volt egy átjárót nyitni a hátsó kis szoba felé, ahol kényelmesen el fog férni a kád és zuhanyzó is egymás mellett. Ez fantasztikusan jó hírnek bizonyult, hiszen így a délkeleti oldalon lévő, két szobából összenyitott helyiséget újra kettéválasztva két szép nagy szobánk lehet. Egyetlen kérdésnek az maradt, hogy a WC-t el tudjuk-e helyezni a lépcső környékén, vagy az egyik szobából kell-e lecsípnünk a helyét, de ez már részletkérdés volt, és a bontás során kiderült, hogy mire van lehetőség (végül az egyik szoba lesz kisebb).

Mivel a mosókonyha, és akár még egy második WC is kényelmesen elfér a pincében, sőt a pincelejáró mellett egy kamrának is jut hely, ezért igazán ideálisan ki tudjuk használni a 100 négyzetméter alapterületet. Később, ha úgy alakul az életünk, a tetőtérben további 3 szobát és egy emeleti fürdőszobát is ki tudunk majd alakítani. 

És most következzen pár kép arról az állapotról, ahogy átvettük a házat:

NRebeka 6 komment költözés mindennapok lakáshelyzet

A bejegyzés trackback címe:

https://svedelet.blog.hu/api/trackback/id/tr8916256456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

elephant919 2020.10.27. 18:41:42

Mi lesz a sorsa a sparheltnek, a kályhának és a konyhabútornak?
Az új alaprajz tetszik.

ulobika 2020.10.29. 12:49:24

Bocsánat, egy kicsit más téma. Mivel Október van, és itthon világvége hangulat uralkodik, azon gondolkodtam hogy felteszem a kérdést hogy leírnád ott mi a helyzet, mit csinál a kormány, tudtok e "szabadon" élni? Mert szeretnék már a sok degenerált hírtől elszakadni, és hiteles információkat olvasni Svédországról, és a Svéd korona helyzetről.

NRebeka 2020.11.02. 19:19:58

@elephant919: A sparheltet valószínűleg nem fogjuk használni a jövőben (csak a kemencét), a kályhákból pedig 1 fog maradni, a nappaliban. Valószínűleg nem a képeken szereplő Husqvarna kályha lesz az, hanem egy szebb vas/cserépkályha, de ezt még nem döntöttük el. :)

NRebeka 2020.11.02. 19:27:53

@ulobika: A "nagyvárosi" helyzettel nem vagyok teljesen képben, de itt, vidéken nincs nagy változás az életben. A tömegrendezvények az egész országban korlátozva vannak, de ezen kívül nincsenek tiltások, inkább csak ajánlások. Mindenki tartja a másfél métert, kb. minden településen van lehetőség az élelmiszerboltokban online vásárolni és a kiválasztott időpontban ávenni (egy 4000 fős kisvárosban is). A boltokban plexifal van, és pár méterenként kézfertőtlenítő. Kötelező maszkviselés nincs, pánik sincs. Én a "svéd modell" mellett vagyok, szerintem jobban bevált, mint más módszerek (természetesen szomorú a sok halott, de sajnos most úgy néz ki, hogy a tavasszal mindent lezáró országokban sem lesz kevesebb). A munkahelyünk még megvan, a férjem home office-ban van március óta, az ügyfelekket is online meetingelnek. Röviden: most nem erről szól az életünk, nem ez a fő téma a mindennapokban.

elephant919 2020.11.03. 20:09:12

@NRebeka: Husqvarnáék masszívak, de nem olasz dizájn. Mennyire stabil arrafelé az áramellátás telente, hóhelyzet esetén? Kell-e fűtési, főzési tartalékra gondolni?
Tetszik a ház, szuper a pincéje, masszívak az ajtajai, és láthatólag vigyáztak is rá a mindenkori lakói.

NRebeka 2020.11.04. 19:39:22

@elephant919: Nem is tartjuk meg őket :) Teljesen stabil mivel egyrészt nincsenek méteres havak, másrészt nagyrészt földkábelek vannak, így nincs minek leszakadnia. Azok az igazi hóviharok csak kb. a sarkkörön túl vannak, nálunk nem esik (sokkal) több hó, mint egy átlag alföldi településen.
Vigyáztak rá, csak a felújítások alkalmával "elfelejtették" leszedni/felszedni az előző rétegeket, úgyhogy most pár hónapig csak bontottunk. :)
süti beállítások módosítása