Svéd(d)élet(t)

Az életünk Svédországban.

2020. március 20.

Koronavírus intézkedések

Akik unják már, hogy pillanatnyilag a csapból is a koronavírus folyik (szerencsére nem szó szerint), azoktól előre is elnézést kérek, de érdekesnek tartottam összegyűjteni, hogy Svédországban milyen intézkedésekkel próbálják kézben tartani, vagy legalábbis segíteni a járvány révén kialakult helyzetet, és igyekeznek elejét venni a későbbi gazdasági problémáknak. A helyzet percről percre változik, az alábbiak a péntek déli (03.20) állapotot tükrözik.

Eltörölt fizetetlen betegnap

Svédországban eleve nem olyan szigorúak az enyhébb betegségekre vonatkozó táppénzes szabályok, mint Magyarországon. Alapesetben legfeljebb 7 napig otthon maradhat az, aki betegnek érzi magát, anélkül, hogy orvoshoz kellene mennie igazolásért. De, hogy ez senkit ne ösztönözzön indokolatlan extra-szabadnapokra, ezért az ilyen betegségek első napjára nem jár pénz, és csak a második naptól érvényes a fizetett betegszabadság. A koronavírusra való tekintettel azonban ezt a szabályt átmenetileg módosították, és már az első nap is fizetett nap, annak érdekében, hogy inkább mindenki otthon maradjon, aki csak kicsit is betegnek érzi magát. A 7 napos orvosi igazolás nélküliséget pedig 14 napra emelték fel. Ez azokra is vonatkozik, akiknek azért kell otthon maradniuk, mert a gyerekük betegedett meg.

Teszt, mielőtt telefonálnánk az orvosnak

Mielőtt elkezdenénk hívogatni az amúgy is leterhelt egészségügyi számot, van lehetőség kitölteni egy kérdőívet online, ami a tünetekre, életkorra és egyéb betegségekre fókuszálva ítéli meg, hogy szükségünk van-e segítségre, vagy otthon is átvészelhetjük a betegséget. A teszt végén több lehetőséget is felajánl az oldal, ahol tájékozódhatunk, illetve kiemelik, hogy a tünetek súlyosbodása esetén mindenképpen lépjünk kapcsolatba a szakemberekkel (https://corona.sll.se/).

Vállalatok pénzügyi támogatása

Annak érdekében, hogy minél kevesebb alkalmazottat kelljen elbocsátani, egy egészen egyedi támogatási rendszert dolgoztak ki, melyre 300 milliárd koronát különítettek el. Ha a vállalat úgy dönt, hogy legalább csökkentett munkaidőben tovább alkalmazza a dolgozóit, akkor a munkabérrel kapcsolatos költségek jelentős részét átvállalja az állam, miközben az alkalmazott eredeti fizetése alig csökken.
Pl. ha valaki 100%-os munkaidő helyett csak 40%-ban dolgozik tovább, akkor a fizetése csupán 7,5%-kal lesz kevesebb, de a munkaadó költségei 53%-kal lesznek alacsonyabbak, a különbözetet pedig az állam állja.

A kultúra és a sport támogatása

500-500 millió korona azonnali támogatást nyújt az állam mindkét területnek. Az összeg pontos szétosztásáról és felhasználásáról még nem született döntés, de fontosnak érzik, hogy az fenti két területen dolgozók segítséget kapjanak, mivel szinte teljesen megszűnt a kultúrális- és sportélet az országban.

Munkavégzés otthonról

Ahogyan a legtöbb országban, úgy a svédeknél is többször külön kihangsúlyozta a miniszterelnök, hogy akinek csak van rá lehetősége, engedje a dolgozóit home office-ban dolgozni, különösen azokban a nagyvárosi régiókban, ahol nagy számban fordultak elő megbetegedések. 

Szünetelő termelés

Több nagy gyár is leállt a munkával Svédországban a vírus terjedésének visszafogása érdekében. Az irodai munkát végzők természetesen otthonról dolgozhatnak, de csökkentett munkaidőben, a fizikai munkát végzőknek pedig kötelező otthon maradni. A Volvo például 10 napos szünetet rendelt el, ami idő alatt a dolgozók nagy része a már fent említett metódus alapján kapja a bérét. Tehát aki 60 százalékra csökkentett munkaidőben dolgozik a jövőben az a fizetésének a 94%-át kapja kézhez. Ez körülbelül 20.000 embert érint csak a Volvonál.

 Külön nyitvatartás időseknek

Több áruház is bevezette, hogy a szokottnál egy órával korábban kinyitnak, és ebben az időszakban csak a kiemelt rizikócsoportba tartozó idős embereket engedi be vásárolni, hogy ezáltal is minél kevesebb emberrel kerüljenek kapcsolatba.

 Újra-engedélyezett védőmaszk

Még a 90-es évek elején legyártottak, és különböző szerveknek szétosztottak mintegy 750 ezer speciális védőmaszkot, vészhelyezetek esetére. Később azonban ezeknek a használatát megtiltották, mivel a maszkok tervezése még az EU-s idők előttre nyúlik vissza, így ezek nincsenek ellátva a biztonságos használatot tanúsító CE jelöléssel. Most a koronavírus kapcsán az MSB (olyasmi, mint a magyar Katasztrófavédelem) szerette volna átmenetileg újra elővenni ezeket a maszkokat, hiszen előfordulhat, hogy szükség lesz rá. Az Arbetsmiljöverket (többek között munkavédelmi ügyekkel foglalkozó hatóság) azonban ehhez továbbra sem akart hozzájárulni. Végül sikerült megegyezésre jutniuk, így ez a több százezer CE jelölés nélküli maszk átmenetileg mégis elérhetővé vált a mentők, tűzoltók, a rendfenntartó erők, illetve az egészségügyben dolgozók számára. 

Iskolabezárások

Iskolabezárásokra egy jó darabig nem került sor. Elsősorban azzal indokolták, hogy az iskolai fertőzés-terjesztés kockázata sokkalta kisebb, mint annak a veszélye, hogy fontos helyekről, pl. az egészségügyből vonnának el ezzel dolgozókat, akik kénytelenek lennének otthon maradni a gyerekeikkel. Végül is csak a gimnáziumi szintű intézmények zártak be - pontosabban tértek át távoktatásra. A hírek szerint tervezik az általános iskolák bezárását is, de erről konkrét döntés még nem született. 

Tájékoztatás

Szintén nem csak Svédországra, hanem az egész világra jellemző, hogy részletesen és folyamatosan tájékoztatják a lakosságot, hogy mely régiókban hogyan alakul a fertőzöttek és ápoltak száma. A közszolgálati média, az SVT ezen kívül a honlapján most már hetek óta nonstop fogadja az olvasók kérdéseit, és habár sokan nem a legkedvesebb stílusban küldik be, hogy mire lennének kíváncsiak, illetve olyasmiket kérdeznek meg újra és újra, amihez csak pár sorral kellene lejjebb görgetni, a szerkesztők becsülettel és folyamatosan válaszolnak akinek csak tudnak.
Egyébként a svédek annyira fontosnak tartják a pontos informálódást, hogy többek között még az állam hivatalos tájékoztató oldalán is olvashatóak külön arra vonatkozó tanácsok, hogy hogyan beszéljenek a szülők a kisgyerekeikkel a helyzetről, anélkül hogy megijesztenék.

És ami NEM történt:

Bár sokan kritizálták a kormánynak ezeket a döntéseit, de a legtöbb országgal ellentétben a svédek egyelőre nem zárták le a határaikat, a fent említett iskolákon kívül nem zártak be intézményeket. Rendezvényeket csak 500 fő felett nem szabad megtartani. Szintén sok negatív kritikát kaptak amiatt, hogy - az egészségügyre zúduló terhelés csökkentése érdekében - a vírustesztet kizárólag a súlyos tüneteket mutató betegeken, illetve a orvosi személyzeten végzik el. Akinek enyhébb tüneteik vannak, amik nem szorulnak orvosi ellátásra, őket csak önkéntes otthoni karanténra szólítják fel.
A boltokban időnként meglepően le vannak fogyva a liszt, cukor, és előre csomagolt kenyér polcok, de ész nélküli felvásárlásokkal nem lehet találkozni. Mi egyedül egyetlen boltban láttunk üres WC papír polcokat.
Az éttermek továbbra is nyitva tartanak, bár esetemben rövidített nyitvatartási idővel, amit leginkább a forgalom drasztikus visszaesése miatt kellett bevezetni.
Munkahelye egyelőre mindkettőnknek van, és reményeink szerint ez így is marad, viszont most kifejezetten örülök neki, hogy normálisan bejelentve tudunk dolgozni, és, hogy mindkettőnknek van munkanélküli biztosítása, amin keresztül akkor is kapnánk a fizetésünk 80%-át 6 hónapig, ha elveszítenénk az állásunkat.

img_2606.jpgPersze van, aki koronavírus idején sem stresszeli a halálba magát...:)

 

 

NRebeka Szólj hozzá! mindennapok tapasztalatok ügyintézés Svédország

A bejegyzés trackback címe:

https://svedelet.blog.hu/api/trackback/id/tr7515538206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása