Svéd(d)élet(t)

Az életünk Svédországban.

2018. november 25.

A könyvtárbusz

Itt, Svédországban két módja is van a könyvtári kölcsönzésnek: Egyik természetesen a "hagyományos". Az ember besétál a könyvtárba, kitölti a beíratkozó nyomtatványt, megkapja a tagsági kártyáját, azután mehet könyveket böngészni a polcok közé. A másik lehetőség pedig hogy a könyvtár weboldalán regisztrál, online végigböngészi a kínálatot, majd megkéri a könyvtárat, hogy legyen kedves házhoz jönni.

Mi persze ez utóbbi, különlegesebb megoldást választottuk :)

Úgy döntöttünk ugyanis Viktorral, hogy hasznos és hatékony módja lenne a svéd nyelvtudásunk fejlesztésének, ha elkezdenénk kedvenc könyveinket svédül is elolvasni. Mivel ezeket kívülről ismerjük magyarul, ezért nem kell a szótárazással vacakolni az ismeretlen szavaknál, nem beszélve arról, hogy olyan kifejezéseket is tanulunk így, amit egy szótár, vagy egy nyelvkönyv biztosan nem tartalmaz. Na meg mennyire menő már Astrid Lindgren-t eredetiben olvasni :)

Az online beíratkozás igazán kényelmes, nem kell a nyitvatartási időhöz igazodni, továbbá pofonegyszerű, csak a személyi szám szükséges hozzá. Fizetni természetesen nem kell sem a regisztrációért, sem a kölcsönzésért. Ezután rögtön elkezdhetjük böngészni a kínálatot, beleértve azokat a könyveket is, amiket mások éppen kikölcsönöztek - ebben az esetben elő tudjuk jegyeztetni rá magunkat, megjelölve, hogy melyik könyvtárban szeretnénk átvenni. Az online előjegyzett könyvek a könyvtárba érkezésünkkor már ott várnak kikészítve egy külön polcon, ahonnan - hasonlóan a áruházi önkiszolgáló kasszákhoz - saját magunk tudjuk kiírni a könyveket a regisztrációkor megadott PIN kódunkkal. Ha esetleg ezt elfelejtenénk, akkor a kijáratnál automatikusan jelezni fog a kapu (csak akkor csipog, ha ki nem kölcsönzött könyv van a kezünkben!).

Aki pedig távolabb lakik, és nem tud, vagy nem akar bemenni a könyvtárba, azoknak a könyvtár házhoz jön :). Ez a "Bokbussen" ("a könyv-busz") segítségével történik. Egy igen jól felszerelt, mozgó könyvtárrá átalakított buszt kell elképzelni, ami két kedves könyvtáros nénivel meghatározott menetrend szerint járja a környéket. Itt nálunk minden második héten délután érkezik (ez a beosztás egyúttal igazodik a négyhetes kölcsönzési időhöz is és az átlagember munkaidejéhez). Ilyenkor egyrészt meghozzák azokat a könyveket is, amelyeket az interneten előjegyeztek bokbussen-es átvétellel, másrészt megpakolják különféle könyvekkel és folyóiratokkal azok kedvéért, akik nem meghatározott olvasnivalót keresnek, csak böngésznének a lehetőségek között, mint egy hagyományos könyvtár épületben. A busz feltöltésekor az aktuális újdonságok mellett a szezonális olvasnivalók kapnak helyet, most például tele volt karácsonyi témájú könyvekkel, illetve mindenféle gasztronómiai folyóiratokkal...

...Na meg a mi Harry Potterjeinkkel és Astrid Lindgrenünkkel. :)

 

 

NRebeka 1 komment mindennapok tapasztalatok ügyintézés

A bejegyzés trackback címe:

https://svedelet.blog.hu/api/trackback/id/tr514393014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása