Svéd(d)élet(t)

Az életünk Svédországban.

2018. május 29.

Hogyan juthatsz lakáshoz?

Előbb-utóbb minden svédországi magyar szervezet, facebook csoport és blogger leírja a bűvös mondatot: lakhatási kérdésben nem tudok segíteni. De az már sosem derül ki, hogy miért, illetve hogy akkor hogyan is kerülhet tető a migráns magyar feje fölé. Ezt a hiányosságot akkor mi és most fogjuk pótolni, a svédországi lakáslehetőségekkel foglalkozó bejegyzés folytatásaként.

Första hand-os bérlakást keresni elsősorban a lakáscégek pontgyűjtős rendszerében lehet. A legtöbb kommun weboldalán fel vannak sorolva a területén működő cégek, méghozzá nagyjából azonos struktúrában. Pl. Falun weboldalán a Bygga, Bo, Miljö > Bostäder och lokaler > Hitta bostad > Hyresrätter menüpontban. A szomszédos Ludvika oldalán viszont a Bygga, Bo, Miljö > Bostäder > Hyra bostad alatt. A felsorolt cégek közül soknak gyakran nincsen weboldala, esetleg csak egy email cím, ami jó, mert ott valószínűleg nem a pontgyűjtő-sorbanálló rendszer van. Viszont valószínűleg ingatlanuk is kevés. Írni kell nekik egy-egy szép levelet, hátha...

Akiknek weboldala van és sorbanállás alapján működnek, azoknak nagyjából egy kaptafára készült a rendszerük. A personnummer-rel lehet regisztrálni, vagyis ezzel a legtöbb cég kapásból kiesik mindaddig, míg itt nem lakik az ember, hiszen ez ugyebár a PN egyik feltétele. Ördögi kör :( Előfordulhat azonban, hogy a cég engedi a PN nélküli regisztrációt. Ilyenkor a személyes adatok megadása lesz az első lépés. Jelenlegi lakcím, telefonszám, munkahely és jövedelem - csupa olyan dolog, amit vagy nem tudnak majd értelmezni, vagy hátrányt jelent, ha igen. Ja, és ugyanezt az esetleges együtt költözőre is. Ha ez sikerült, akkor elindul az 1 nap - 1 pont gyűjtögetése, de minimum fél évente egyszer be kell lépni, különben a fiók (és a pontok) érdeklődés hiányában törlődik. De be is kell lépni, ugyanis hiába adod meg a keresett lakás feltételeit (elhelyezkedés, méret, bérleti díj, stb), ők legfeljebb csak küldenek egy automatikus értesítést arról, hogy felszabadult a keresésnek megfelelő lakás (lediga lägenheter), de neked kell egyesével jelezni az érdeklődést minden egyes lakásra (prenumeration). Ez pedig nem megy úgy magyarosan, hogy mindenre jelentkezzünk, hátha. Általában csak 3-4 jelentkezés lehet aktív egyszerre, és ezek is csak az érdeklődési területként megjelölt városrészben.

Na jó, ettől még lehet a tarsolyban egyszerre 6-8 cégnél 3-4 jelentkezés. Ami azonban úgy néz majd ki, hogy hiába jelentkezel azonnal a lakásra, azt fogod látni, hogy "sorbanállók száma: 196, legmagasabb pontszámmal rendelkező jelentkező: 4118 pont". Miközben a te pontjaid száma mondjuk 12. De tegyük fel, hogy mégis foglalkoznának a jelentkezéseddel. Ebben az esetben az első lépés, hogy lekérnek rólad egy kreditupplysning-et, ez lényegében egy hitelminősítés. Jobb esetben - ha Svédországban élsz, van PN-ed - akkor egy teljesen nullás igazolást fognak kapni rólad (te is megkapod a másolatát, minden alkalommal, mikor valaki ezt lekéri rólad), amiből legalább az kiderül, hogy nincs itt tartozásod. Innentől jöhetne az, hogy valami rejtélyes szerencse okán kiválasztanak azok közé, akik megnézheti a lakást, tehát adott időpontban meg kell jelenni, aztán nyilatkozni, hogy érdekel-e. És utána valami alapján valaki megkaphatja a szerződést :) De amíg nem élsz itt, addig csupán annyit látnak rólad a hitelminősítésnél, hogy egyáltalán nem vagy regisztrálva a svéd rendszerben, ami nem jó. Tehát ez a megoldás leginkább arra jó, hogy sikeres kiköltözés és munkába állás után regisztrálj, majd fél évenként megerősítsd a regisztrációdat, hátha később szükség lesz rá.

Ennél egy fokkal jobbak azok a cégek, ahol nem kell pontokat gyűjteni, csak regisztrálni és jeletkezni, de ha sikerül is bármi visszajelzést kapni, akkor utána itt is hasonló alapossággal fog történni a jelentkező és anyagi helyzetének elbírálása. A mi esetünkben például nem nagyon örültek az alig néhány hónapos munkaviszonynak, de az élő A-Kassa szerződés (kb. munkanélüliségi biztosítás) megnyugtatta őket, illetve az, hogy kaució gyanánt letétbe helyeztünk 3 hónapnyi bérleti díjat. Biztos megoldás itt sincsen, de segíthet, ha bármilyen formában tudsz igazolni megtakarítást, vagy ha pl. a munkáltató hajlandó kezességet vállalni érted.

Mint látható, nem sok eséllyel kecsegtetnek ezek a rendszerek, különösen ha külföldről próbálsz keresni. Marad tehát a jó öreg magán-apróhirdetés böngészés. Ugyanolyan sok jelentkezővel kell megküzdeni, ugyanúgy előfordulhat, hogy akár magánszemélyek is kérnek le rólad kreditupplysning-et, de legalább minden csak személyes megbeszélés kérdése, és nem rögztített szabályoké. Persze éppen ezért sokkal körültekintőbbnek is kell lenned: meg kell győződni arról, hogy az illető az, akinek mondja magát, illetve hogy egyáltalán jogosult-e kiadni a lakást (pl. szüksége lehet a lakásszövetkezet hozzájárulására), ráadásul egy idegen nyelven fogsz szerződést írni, márpedig mindent hivatalosan kell intézni, hiszen ez lesz az a cím, amit majd be fogsz jelenteni a Skatteverket-nél a PN igénylésekor. Hogy ezek az andrahand-os bérleti díjak mennyivel lehetnek magasabbak a förstahand-nál, azt elvileg jogszabály határozza meg, gyakorlatilag ezt túl szokták lépni. Önálló lakás esetén kb. 15-25%-kal magasabb árakkal kell számolni, ha csak szobát bérelnél, akkor viszont egészen változatos árakat lehet találni.

Elsősorban a blocket.se-n érdemes kezdeni az apróhirdetésekkel, de pl. a kvalster.se oldalon térképen kereshetünk szinte az összes megjelent lakáshirdetés között - legyen az lakáscég, vagy magánhirdető. Népszerű még a keresésnek az a módja, amikor maga a kereső ad fel hirdetést, fotóval, bemutatkozással, és várja a tulajdonosok jelentkezését. Csakhogy pl. a Blocket-en csak a skandináv országok bankkártyáival lehet fizetni, amihez itteni bankszámla kellene, amihez PN, ahhoz meg lakcím, tehát ez megint a róka fogta csuka esete.

Nem árt tudni, hogy a felmondási idő egységesen 3 hónap szokott lenni, tehát - legalábbis lakáscégek esetében - a hirdetés megjelenésétől a tényleges beköltözhetőségik valószínűleg ennyi idő telik majd el

A bérlésen kívül persze ott van még a vásárlás lehetősége is, persze az eladó ingatlanokra is nagy az érdeklődés, és időnként felfele megy a licit. De viszonylag jó hitellehetőségek - vagy legalábbis ajánlatok vannak. Jellemzően 30%-os önerő megléte szükséges, és egy átlagos lakás- vagy házhitel törleszése az itteni fizetések mellett nem jelent elviselhetetlen terhet. De mostanra már mindenki tudja, ehhez mi kellene: hitelbírálat -> bankszámla -> PN -> lakcím :)

Viszont a Svédországban élő és dolgozó több ezer magyar példája is bizonyítja, hogy mindezek az elkeserítő információk ellenére is lehet lakást találni azoknak, akik igazán kitartóak. Első lépésben a megoldás minden bizonnyal a magánhirdetésekben lesz - és a rugalmasságban, mert hát kezdetben folyamatosan lejjebb és lejjebb fogsz adni az igényekből. Ha már megvetetted itt a lábadat, akkor könnyebb lesz továbblépni.

NRebeka Szólj hozzá! ügyintézés lakáshelyzet

A bejegyzés trackback címe:

https://svedelet.blog.hu/api/trackback/id/tr4214011274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása