Svéd(d)élet(t)

Az életünk Svédországban.

2017. augusztus 05.

A svéd fürdőszoba

Eddig 6 vagy 7 svéd háztartás/hotel fürdőszobájában jártam, így ez alapján, illetve a sajátunk után írom le az itt tapasztaltakat. 

A hotelek fürdőszobái nagyon hasonlítanak a magyarországiakhoz, gondolom ez egész kb. Európában egységes. Talán annyi a különbség, hogy itt minden fürdőszoba kisebb egy kicsivel az átlagosnál. A legviccesebb élményünket egyértelműen Halmstadban szereztük, ahol a fürdőszobán volt egy kerek hajóablak-szerű kitekintő a szoba felőli falon. Nagyon vicces volt, hogy a tusolóból tudom nézni a tévét, és, hogy simán belát bárki a szobából a fürdő bármelyik részére. Ez persze a szálloda minőségén nem sokat változtatott, teljesen meg voltunk elégedve vele, viszont nem tudom, hogy melyik tervezőnek juthatott eszébe ez a megoldás  :)

6168605.jpg(a kép forrása : booking.com)

A szobánk ennek a tükörképe volt anno, de talán ezen a képen lehet a legjobban látni amit írtam. Szerencsére ez olyan szuper ablak volt, hogy be sem párásodott (bármilyen forró vízben tusoltunk), úgyhogy szabadon lehetett nézelődni.

A privát lakásokban 2 féle fürdőt láttam; káddal vagy tusolóval. Mi jelenleg az utóbbival rendelkezünk, de nézzünk pár szót az előbbiről.

A kádas fürdőknél észrevettem, hogy a kádak nincsenek úgy beépítve, mint ahogy az Magyarországon divat (ott még körbe is vannak csempézve), hanem simán csak be vannak "állítva" valamelyik fal mellé. Ez csak akkor hátrány, ha valaki úgy fürdik, mint én (V. szerint olyan utánam a fürdő, mintha egy teljes kacsa-csapat randalírozott volna odabent :) ), mert akkor simán befolyik a kád és a fal közé a víz minden alkalommal. Viszont egy kádat nem húzgál csak úgy el az ember, és takarít ki mögötte hetente (gondolom). Ezekben a fürdőkben jellemzően csempével burkolt fal van, de ez teljesen változó. Viszont szinte mindenhol látom, hogy (az otthonihoz képest) nagy ablakok vannak a fürdőszobákon. Persze tejüveggel vagy hasonlóval üvegezve, hogy ne lehessen belátni. Szerintem ez a szellőztetés miatt extra praktikus, mert nem kell fél órát várni, hogy kiszellőzzön a fürdő az előző delikvens után.

A másik féle fürdő (amilyen a miénk is) a tusolós. A legtöbb helyen azonban nincs külön zuhanyfülke, csak úgy van kialakítva a padló, hogy a lefolyó felé lejt egy kicsit minden irányból, úgyhogy szépen összefolyik a víz tusoláskor. Közös bennük, hogy egy nagyon érdekes "tapétával" van burkolva az egész, hogy ne tudd eláztatni a falakat. A padló linóleum jellegű, és a falnak is hasonló tapintása van, de nem ismerem a szakszót erre a burkolási formára. Így néz ki :

img_20170805_202238.jpgRemélem ezen a képen nagyjából látszik, hogy milyen is. Kicsit fényes, és fehér alapon kék pöttyös ill. virágmintás a díszítése, valamint teljesen vízhatlan.

Ez egészen a plafonig fut, úgyhogy a fürdőtakarítás egész egyszerűen annyiból áll, hogy kiviszünk minden elázós cuccot (pl. WC papír), körbefújjuk vízkőoldóval az egészet, majd x perc múlva megsikálgatjuk, és letusoltatunk mindent. A csap is olyan szekrényen van aminek nincs alja, úgyhogy elfolyik alatta a víz, nem akad meg. Van még egy nagyon jó kis szerszám, amit mi eredetileg ablaktisztításhoz használtunk Magyarországon. Ez a kézi lehúzó. Ezzel a műanyag gumis kis eszközzel kb. 2 perc alatt össze lehet húzni a sima linóleumról az ott maradt vizet, és máris száraz minden. Sajnos elég nagy hátrány, hogy itt együtt van a WC és a fürdő, de ezt is meg lehet szokni.
A zuhany is kicsit másképp működik, mint otthon. Nálunk így fest :

Ezt mi vettük ide, mert az előző lakó által itt hagyott meglehetősen el volt vízkövesedve (ahogy minden más is...). Eleve csak 2 opciónk volt a boltban, mert a szabvány 60 cm-es köz helyett nekünk csak 58 cm volt a rögzítő csavarok között, úgyhogy mindenképpen állíthatót kellett beszereznünk. Volt egy, ami egyikünknek sem tetszett, valamint ez, de azt hittük, hogy ez megfizethetetlen, mert otthon már nézegettünk ilyeneket, és azok nagyon drágák voltak. Azért lesz ami lesz alapon megnéztük ennek az árát is (a webshopban, mert kiírva nem volt), és kiderült, hogy csak 1-2 ezer Ft-al kerül többe, mint a nekünk nem tetsző, úgyhogy nagyon boldogan haza is hoztuk. Két része van, az egyik egy sima kézi zuhanyfej, a másik pedig egy fix, nagyobb fej, ami felülről engedi az emberre a vizet. Én csak esőztetőnek hívom, de mondjuk olyan, mintha egy erősebb felhőszakadásban ácsorognék, semmint esőben :). Évek óta nézegettem ezeket a zuhanyfejeket, úgyhogy tényleg nagyon-nagyon örülök most ennek. Szinte ellensúlyozza a fürdő méretét :). Van egy kis pöcök, aminek az elfordításával lehet szabályozni, hogy a kézi zuhanyfejet vagy az esőztető, felső fejet szeretnénk használni. Mindig ellenőrizni kell hogy ez hol áll, mert  nincs annál rosszabb reggelindító 10 másodperc, mint mikor beállok a zuhany alá, leveszem a kézi fejet, megnyitom a csapot, majd a felső fejből ömleni kezd rám a (csőben maradt) jéghideg víz. 

A csap működése sem a megszokott. Összesen két eltekerhető rész van rajta, az elülsővel a víz erősségét szabályozzuk, tehát megnyitjuk és elzárjuk a csapot, a másikkal pedig a hőmérsékletet állíthatjuk be. Ha magunk felé tekerjük akkor melegebb lesz, ha a fal felé, akkor hidegebb. Érdekes, hogy teljesen hideg víz nincsen, maximum langyosra tudjuk állítani a hőfokot.

 
Sem a kádas, sem a tusolós fürdőkben nincs rendes konnektor (feltételezem, hogy életvédelmi okokból). Az egyetlen konnektor szerű dolog a neoncső mellett található, de ez nem ad le áramot eddigi tapasztalataink szerint.

img_20170805_202302.jpg

 

És a legeslegfontosabb összetevője a fürdőnek (természetesen), aki mindig ott van, ha történik valami :

img_20170805_202318.jpgA lefolyóügyi felügyelőnk, aki mindig gondosan figyelemmel kíséri a vízcseppek lefolyóba jutását, és segít nekik, ha azok elakadnának valahol :).

NRebeka 8 komment tapasztalatok lakáshelyzet

A bejegyzés trackback címe:

https://svedelet.blog.hu/api/trackback/id/tr9912722322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

onderon 2017.08.07. 10:24:06

Ez aztán igazán érdekes cikk volt :D esetleg a falon kívül fütó vízvezetékeket lefotózhattad volna. Vagy a kádat, ha már arról beszélsz. '83 óta járok ki Svédországba, a fél családom kint él, de én még nagy ablakot (vagy ablakot egyáltalán) nem láttam egy fürdőszobán sem. Linóleum sem divat már, csempét raknak, de persze nem egyenként, hanem előre gyártott táblákban. Egy fürdőszoba felújtás megvan gyakorlatilag órák alatt, csak a száradás miatt kell rá két munkanap.

Peetee 2017.08.07. 15:00:44

@onderon: Na, akkor mögötted elbújhat mindenki, szólj majd ha esetleg csókolommal köszönhetünk neked, addig is csendben pityergünk a sarokban, hogy Te mekkora nagy király vagy.

hungarisztan 2017.08.08. 13:27:44

@onderon: Ja, ja, órák alatt, hogyne.
A felújítás itt kötelező modernizálást is jelent, hogy minden háztartásban a legmodernebb technológiák legyenek beépítve, mert az alsó szomszéd eláztatása egyszerűen nem opció. Olyan drága a vízkár javítása (ill. bármilyen javítás), hogy a biztosítók előírják az alkalmazandó technológiát (és ehhez jogszabályi hátterük is van). Konkrétan 2 hét egy 5-7 négyzetméteres fürdőszoba, mert olyan technológiai előírások vannak, amiket kötelező betartani, kizárólag minősített és rendszeresen továbbképzett szakember (VVS-behörig) végezhet vizes/fűtéses/gázos/villanyos szakmunkákat, amiket fényképpel, leírással dokumentálni kell, mert ha nem, akkor a biztosító egy petákot sem fizet, ha bármi gebasz van. Akkor sem, ha az ázásnak semmi köze a szakemberek közreműködéséhez, a biztosító azt mondja: itt kérem, valami gányolás volt, nem fogunk vizsgálódni, hogy ki hol merre meddig, nem fizetünk és kész, tetszettek volna szakemberrel dolgoztatni. A szakember ugyanis azért drága, mert 2 évente tanfolyamra és vizsgára kell mennie, vállalkozást tart fönn, adót fizet és károkozási BIZTOSÍTÁSA van (10 év garanciát ad!), a lengyel fusimelós meg azért olcsó, mert mindezt megússza. Most akkor tessék szépen kifizetni egy fél lakás árát az alsó szomszéd felújítására.
Ami a technológiát illeti: a fürdőszobát többszörösen vízhatlanná kell tenni. Nem választás kérdése, ha bármiképpen megbontod a régi burkolatot, akkor már csak a mai sztenderdek szerint építheted vissza. Spéci fürdőszobai gipszkartonra (våtrumsskiva) kell cserélni az esetleges korábbi gipszkartonokat, erre jön egy vízzel nem oldható ragasztóval felvitt vízhatlan rostszerkezetű műanyagtapéta (külön előregyártott elemekkel a csőcsatlakozásokhoz, sarkokhoz, ki- és betüremkedésekhez), aztán az egészet lekenik egy vízhatlan türkizkék ragaccsal, és csak ezután jöhet a megrendelő által kívánt – de szintén vízhatlan – esztétikai burkolás (festés, PVC, csempe). Ez azt jelenti, hogy a mai társasházi fürdőszobák minimum 4x-esen vízzáróvá vannak téve; ha falban vezetsz vezetéket (mint ahogy általában nem ott vezetik, hanem azon kívül), akkor csak 2-rétegű csővel teheted, és a fal belsejének kell lennie kivezetésnek a vízhatlan fürdőszoba belseje fele – tehát ha a falban van csőtörés, akkor a víz elsősorban a vízhatlan fürdőszobádba megy, vagy ha nem is oda megy az összes víz, legalább látod egyből, hogy gáz van, nem áztatod hónapokig a falat, mire kiderül.
Mindegyik rétegnek száradási idői vannak, úgyhogy nem is igen lehet gyorsítani a folyamaton.
Ennyit arról, hogy pár óra...

A posztírónak:
A kádak valóban ilyen őrültek, de állítólag a rendes svédek bizony ki is fordítják őket, hogy kitakaríthassanak alattuk (vagy kitakaríttathassanak a takarítóval). Mikor beköltöztünk, a mi lakásunkban is olyan kád volt, hogy körbe tíz centi volt a 3 körbevevő falig. Viszont a padlóról enni lehetett volna, se kosz, se vízkő; kiderült, hogy az előző tulaj rendszeresen kifordította a kádat a lefolyó, mint elforgatási középpont körül, és takarított alatta.

Annyit érdemes még tudni a fürdőszobákról, hogy mint nagyon sok mindenben, itt is dominál a praktikum (könnyű takaríthatóság) és a puritán egyszerűség (fehér csempe, esetleg szürkével vagy feketével variálva). A szaniteráruházakban egészen elképesztő választék van kiállítva (többség persze csak rendelésre, 3-5 hét, mire a gyárból leszállítják), általában a közepesen drágától a méregdrágáig, de az összes kivitelező azt a tanácsot adta, hogy ha tervben van a lakás pár éven belüli eladása, akkor kizárólag az egyenfehérben gondolkodjunk, mert az a biztonsági választás, az minden svédnek jó, míg ha csinálunk egy egyedi fürdőszobát, az lehet bármilyen ízléses vagy drága, könnyen lehet, hogy nem találkozik az IKEA-designon nevelkedett svédek ízlésével. (És ezzel egy pillanatig nem akarom degradálni az IKEA-design-t vagy a svédek ízlését.) A szaniteráruházakban kiállított földi paradicsomokat az átlagsvéd átlaglakásában nem lehet fellelni, azokat legfeljebb a nagyon exkluzív villákba, házakba viszik – másképp nem is lehet, mert a négyzetméterenként 160ezer forintos csempét, a 6000 koronás fogmosópolcot és társaikat akárki nem is tudja megengedni magának – még a svédek között sem.

NRebeka 2017.08.08. 21:20:17

@hungarisztan: Köszönöm a részletes leírást, nagyon érdekes volt még számomra is, pedig nőként még soha nem merültem el a fürdőszoba felújítás rejtelmeiben :).
A kád alatti takarítás kérdése pedig mindig ott volt a fejemben, de soha nem jutottam el odáig, hogy megkérdezzem, hogy hogyan is működik a dolog (kádas fürdőszobában Svédországban csak vendégségben fürödtem párszor). Az ilyen "rendes svéd" dolgokon néha még elcsodálkozunk (Mo-on asszem soha nem jutna senki eszébe kádat forgatni :) ).

hungarisztan 2017.08.09. 00:10:55

@NRebeka: Azért nyilván itt sem forgatja mindenki.
2 iskola van: az „oroszlánlábas”, ami ilyen retrósabb kád a giccses lábakkal és a modernebb-sarkosabb kád, ha ez nem faltól falig megy, akkor általában leszerelhető oldallemezei vannak, hogy lehessen alatta is takarítani.
A fürdőszobafelújításban mi is csak azért merültünk el, mert kénytelenek voltunk... :)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.08.14. 10:22:51

@NRebeka: Idén renováltattuk a fürdőszobát (blåste ut hela rasket). Az újban konnektor is van a falon, onnan kapja a mosógép az áramot. (Azelőtt speciális csatlakozó volt a standard.) Ennek a (valószínű) feltétele az érintésvédelmi relé előzetes felszerelése.

hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81ram-v%C3%A9d%C5%91kapcsol%C3%B3

@hungarisztan: Stimmel.

A felűjítással járó viszontaságokról még csak annyit, hogy a régi csempe alatt gyakran találnak azbesztet , amit csakis arra specializált szakember szanálhat.

szitaszitapéntek 2017.08.14. 13:51:02

Hajrá, NRebeka! Tudósíts csak, akit érdekel elolvassa, aki meg finnyázik, majd elkopik innen :-)

@hungarisztan: ez nagyon érdekes volt! A kommentek miatt is érdemes olvasni egy-egy blogot.

hungarisztan 2017.08.15. 11:50:49

@Hobbiszakács: Igen, az nagyon gyakori, hogy a fürdőszobákban nincs semmiféle konnektor, sokszor még a modern építésűekben sem. (Mosógép ugyebár nem divat minden háztartásban, mert ott a tvättstuga profi, ipari mosógépekkel; hajszárító, elektromos borotva, hajnyíró, miegymás meg így járt...)
Én sem tudom biztosra, hogy kötelező-e a 'jordfelsbrytare' (FI-relé) beépítése hozzá, de valószínű. Llogikusnak tűnik és ártani egészen biztosan nem árt. Nálunk is beépítették, amikor ragaszkodtunk a fürdőszobai konnektorokhoz.
süti beállítások módosítása