Svéd(d)élet(t)

Az életünk Svédországban.

2017. július 12.

Personnummer

Végre megkaptuk a személyi számunkat!

Mint kiderült, ez már előbb is megtörténhetett volna, csak nem érték el Viktor munkahelyét, hogy visszajelezzenek, hogy valóban ott dolgozik. De tegnap felhívtam őket telefonon (mármint az adóhivatalt) és gyorsan adtunk nekik egy másik telefonszámot Viktor egyik munkatársához. Viktor beszámolója szerint a beszélgetés így zajlott le  a munkatársa és az adóhivatali ember között :

- Jó napot, XY vagyok az adóhivatalból.
- Jó napot, XX vagyok, C4 media.
- VM önöknél dolgozik?
- Igen.
- Rendben, köszönöm.
- Nincs mit, viszlát.
- Viszlát. 

Úgyhogy ezt sem bonyolították túl. Amint a beszélgetés megtörtént az ügyintéző küldött is Viktornak egy emailt, hogy másnapra nálunk lesz a personnummer. Hát, a magyar posta és a magyar adóhivatal emlékeit őrizve ezt erősen kétségbe vontuk, de csodák csodájára ma jött a postás, és bedobta a levelet az adóhivataltól. Úgyhogy mostantól kezdve hivatalosan is részei vagyunk a svéd társadalomnak. :)

Más, Svédországba költözött magyarok blogjain és az ezzel foglalkozó fórumokon csak olyanokat olvastunk, hogy a PN-t lehetetlen megszerezni, mindenkivel packáznak az ügyintézők, ez itt egy élhetetlen ország, stb....Hát, érdekes módon mi pünkösd hétfőn (!!!) bementünk az adóhivatalba ahol 10 percen belül sorra kerültünk. Kaptunk egy adatlapot amit kb. 5 percbe tellett kitölteni, majd ezt leellenőrizte az ügyintéző és mosolyogva közölte, hogy 1-8 héten belül megkapjuk postán a személyi számot. Szerencsétlen adóhivatalt 3 hét után zaklatni kezdtük, hogy mi a helyzet az üggyel, amire mindig készséggel válaszoltak is. Tegnap sikerült beazonosítani telefonon keresztül a problémát, majd kb. 5 perc alatt megoldani, és másnap a kezünkbe vehettük az iratokat. Némileg egyszerűbb és felhasználóbarátabb eljárás ez, mint otthon és fogalmam sincs, hogy más blogírók és fórumozók hol tolták el a dolgot. Mondjuk már az a kérdés is felmerült bennem párszor, hogy aki Svédországban élve szidja az itteni munkát, embereket, és összességében az életet, és a magyar helyzetet az egekig magasztalja, és Orbán stadionépítő hajlamait nemzetkovácsoló erejű, hazafias tevékenységnek tartja, az miért nem költözik haza? Mi lehet az a mazochista hajlam a magyar népben, ami itt tartja az összes kint élőt ebben a borzalmas, élhetetlen, hanyatló nyugati országban? Nehéz lehet nekik az élet, az egyszer biztos.

 

NRebeka 1 komment ügyintézés panaszkezelés

A bejegyzés trackback címe:

https://svedelet.blog.hu/api/trackback/id/tr712659875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szülikutya 2017.08.09. 01:23:09

Sokszor fogtok még ilyen magyarokkal találkozni, akik a svédekre húzzák a saját sikertelenségüket. Migránsoznak (bevándorlóként, az ég szerelmére!), szídják a svéd hivatalokat (elképesztő aránytévesztés!), a ostobázzák a svédeket (csak mert többé-kevésbé mindenki elfogad egy liberális minimumot), és persze Magyarországon minden jobb – a kérdésetek persze teljességgel logikus és adekvát, hogy akkor mi a fenét keresnek itt. De erre sosincs válasz.
Mi kerüljük a magyar társaságot, vagy legalábbis tudatosan nem hajtunk rájuk, mert sajna túl nagy rá az esély, hogy ilyenekbe botlunk. 10-ből 8, és nem túlzok. Persze lehet, hogy azért is van ez, mert aki normális, az szintén rejtőzködő életet él... ;) De nagyon sok a realitásoktól totál elrugaszkodott magyar. 56-os menekültek, akik totál tájékozatlanok, de valamiért úgy gondolják (innen), hogy most aztán Kánaán van Magyarországon, újabbkori gazdasági menekültek, akik cserébe elvakult fideszhívők (nem, ne is kérdezd, hogyan...), olyanok, akik megjelennek a március 15-i ünnepségen egy trianonos-nagymagyarországos pólóban (!) (nem is értem, mit akar mondani ezzel), de egy nyomorult kokárdát nem bír kitűzni... ehh, minek is sorolom, ismeritek.

A personnummert amúgy nem osztogatják bárkinek, ez tény. Viszont ahol biztosítottnak látják, hogy nem a svéd államon akar élősködni valaki, ott hozzátok hasonlóan pikk-pakk mennek a dolgok. Valószínű, hogy azok a bloggerek, akik nyavalyogtak a lassúság miatt, valami miatt nem voltak teljesen megfelelők a követelményeknek. Mi konkrétan kijöttünk 2 napra még a kiköltözés előtt, hogy elindítsuk a bürokráciát (bankszámla, personnummer, akkor még kellett a migrationsverketnél is valami bejelentést tenni), nem túlzok: 6 nappal később hívott a Skatteverket, feltettek egy kérdést, majd közölték, hogy akkor készen is van a personnummer. A försäkringskassa elsőre sokkal megfoghatatlanabb, és nagyon sok hónapos határidőkkel riogatnak, de ha az ember rájuk csörög párszor, hogy emiatt vagy amiatt sürgős lenne (és nincs semmi gubanc veled), akkor valójában ott is meg tudják csinálni a dolgokat pár nap alatt. És akár telefonos bemondásra is elhisznek neked dolgokat... És BankID vagy egyéb elektronikus autentikálás birtokában szinte mindent lehet intézni online. (Adóbevallás konfirmáló SMS-ben megvan?) Elképesztő időket lehet megtakarítani. Szolgáltató állam...
süti beállítások módosítása