Svéd(d)élet(t)

Az életünk Svédországban.

2017. július 09.

Bio termékek Svédországban

Úgy vettem észre, hogy a svédek sokkal tudatosabban vásárolnak hazai és/vagy bio termékeket, mint a magyarok. Persze ennek az is lehet az oka, hogy a fizetéshez képest az itteni bio és hazai termékek megfizethetőek.

A svédeknél a bio jellegű termékeket az "ekologisk" szóval jelölik. Külön követelményrendszer vonatkozik arra, hogy mi minősül ekologisknak (csakúgy, mint otthon a bio termékeknél). Ekologisk lehet a banán, a csirke, a kagyló, vagy akár a vaj is. 

Az állatoknál fontos, hogy ne legyenek tömve antibiotikummal, mindnek meglehessen a normális élettere (ne egy ketrecbe élje le az életét, ahol megfordulni sem tud), és a lehető legjobb legyen neki. A csirke kapirgálhasson, a marha legelhessen a szabadban, stb. A növényeknél pedig fontos, hogy nem lehetnek génmódosítottak (még jó), és csak a megadott szerekkel és módszerekkel lehet őket kezelni.  Mindezen dolgok azért pozitívak, mert nem károsítják a környezetet, fenntartható módon kerülnek előállításra, valamint egészséges és jó minőségű élelmiszerhez juttatják az embert.

A svédeknél nagy hangsúlyt fektetnek arra is, hogy a termékek nagy része (már amit itt meg lehet termelni/előálítani) hazai legyen. Minden, svédországi terméken fel van tüntetve a felirat, hogy ez bizony az országon belülről jött. A húsok nagy többsége belföldről származik, a tejtermékek közül szinte minden hazai, és nem kell nagyon erőlködnünk, ha egy komplett bevásárlást csak svéd és ekologisk termékekből akarunk összerakni.

A nagyobb svéd gyártók termékeinél szinte mindenből ott van egymás mellett a sima és az ekologisk is, és jól mutatja az átlag svéd gondolkodását, hogy ők általában az utóbbit választják, hiszen így garantáltan tudják, hogy jó helyről származik az adott termék, és a természetes folyamatokba sem avatkoztak bele. A reklámújságokban külön oldalak vannak az ekologisk termékeknek, és minden felületen jól kiemelik, hogy itt bizony egy más jellegű termékről van szó. Éttermek és büfék is szerepeltetnek ekologisk tételek a kínálatukban, pl. az ikeában töfféle ekologisk menüből (is) lehet válogatni.

Összességében szerintem nagyon jó, hogy minden termékre van bio és nem bio alternatíva is, hiszen mindenki választhat kedvére. Ja, és ami még sokat jelent : itt ugyanolyan mennyiségben van kitéve az ekologisk paradicsom, mint a sima, mégsem láttam rohadó ekologisk paradicsom halmokat, nem úgy, mint Magyarországon, ahol ki van téve 2 szerencsétlen kis doboz bio paradicsom, de már azok is összepenészedtek....

NRebeka Szólj hozzá! vásárlás tapasztalatok

A bejegyzés trackback címe:

https://svedelet.blog.hu/api/trackback/id/tr7512650329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása