Svéd(d)élet(t)

Az életünk Svédországban.

2017. július 04.

Az 1. hónap tapasztalatai

Van pár olyan dolog amire már számítottunk mielőtt kiköltöztünk (olvastuk más magyarok blogjain), de tapasztaltunk olyanokat is, ami teljesen meglepett bennünket.

Először is, a svéd nép nem komor és barátságtalan. Furcsa, de Magyarországon egyszer sem jött velem szembe az utcán olyan ember aki csak úgy mosolygott, mert van annyira jó élete, hogy ne legyen oka szomorkodni. Teljesen pozitívan állnak hozzánk, egyátalán nem érezzük magunkat "megtűrt" bevándorlónak. Például mikor jött hozzánk az internetszerelő bácsi, akkor először is teljesen lazán rúgta le a bakancsait majd terült el jókedvűen az előszobaszőnyegen (itt van a csatlakozó amit meg kellett szerelnie) és nem kezdett el rögtön puffogni, hogy neki nem hajlik a dereka, stb. Aztán lazán elkérte a kulcsaimat, és leszaladt a pincébe megnézni az ottani kiállást (lehet, hogy otthon nem adtam volna oda neki szó nélkül), majd szerelés közben kedvesen elcsevegett velem (honnan jöttem, mikor jöttünk), és távozáskor kedvesen megveregette a vállam, hogy kitartást, és minden jól fog sikerülni, csak bízzak benne. Azt hiszem Magyarországon soha nem találkoztam ennyire pozitív szerelővel.

A fentihez kapcsolódóan : mindenki beszél angolul. A bolti eladók, a kalauzok, az internet szerelők, még az utcaseprők is. És nem csak olyan kényszeres angolsággal, hanem olyan szépen, hogy ha nem tudnám, hogy svédek, akkor simán elmehetnének született angolnak is. Ennek gondolom az a fő oka, hogy itt nem szinkronizálják a filmeket, és valamivel jobb helyzetben van az oktatás is.

A boltokban eszméletlen választék van. Mi egy 7.000 fős településen lakunk, ahol 3 féle nagyobb bolt van (ICA, Netto és Coop). Még ezekben a boltokban is legalább kétszerese, ha nem háromszorosa a választék az otthoninak (mármint egy nagyobb pesti Tescohoz viszonyítva), de ha átmegyek a szomszédos település nagyobb szupermarketjébe, akkor szerintem nem tudok olyat kitalálni, ami ott ne lenne. Olyan zöldségekkel találkozok, amiket sosem láttam. Vagy például, ha barackot szeretnék venni, akkor rögtön 9 féléből válogathatok (kb. a felével találkoztam eddigi életemben). Magyarországon ahhoz, hogy Maldon sót vásároljak minimum a budapesti Culinarisig kellett mennem, itt meg itt van a polcon. Só is, sóvirág is. Amire pedig azóta sem sikerült rájönni : hogyan lehet az, hogy egy nem épp mezőgazdaságáról híres országban ekkora választék van, és mindezek mellé minden jó ízű? Mindennek olyan íze van, amilyennek lennie kell. Itt nincs vízízű paradicsom (legalábbis nem találkoztam még vele) vagy teljesen ízetlen fokhagyma. Pedig a zöldségek-gyümölcsök nem is igazán drágábbak, mint otthon....Egyedül a húsok kerülnek többe, kb. háromszorosa az ár az otthoninak, de ki lehet fogni igazán jó akciókat is (csak utána számon kell tartani, hogy miből mennyi van a fagyasztóban).

Minden kertes háznál milliméterre egyforma hosszúságú a fű. Bár erről a "titokról" már lerántottuk a leplet, ugyanis kilestük, hogy a kertes házak lakóinak szinte mindenhol van automata robot fűnyírója, ami boldogan mászkál egész nap körbe-körbe, hogy a fűnek esélye se legyen elkanászodni. :)

Rengeteg a hatalmas amerikai autó. Én mondjuk a Cadillaceket tudom beazonosítani, de rengeteg nagy, terpeszkedő jármű van. Egy kicsit olyan, mintha ezeket azért vennék elő, hogy fel-alá autózgassanak vele, és nincs igazán célja annak, hogy hova mennek, csak lássa őket mindenki.

A közlekedés egyébként nagyon jó, és kevés a száguldozó idióta. Bár sok esetben alacsonyabbak a sebességhatárok, mint Magyarországon, de itt valahogy senkiben nincs meg a belső motiváció, hogy gyorsabban hajtson a megengedettnél. Az autók átlag életkora is fiatalabb ránézésre, mint otthon.

Az utcák, közterek tiszták, viszonylag kevés eldobott szeméttel találkozni, még Malmöben is, ahol állítólag lassan már csak arabok lesznek (ezt meg persze nem szabad komolyan venni, a saját szememmel láttam, hogy több a svéd. Vagy csak az arabok jól elbújtak, mikor ott voltunk).

Vannak bevándorlók, igen. Vannak fejkendőt viselő arab nők is. Viszont ami nagyon fontos : a legnagyobb részük beilleszkedett. Persze itt is van olyan, aki az állam pénzéből akar megélni, de szerintem nem ez a jellemző. Beszélnek svédül, eljárnak dolgozni, és nem üvöltöznek egymás után az utcán, mint egy halom....Na mindegy. 

Összességében pozitív élményeink vannak az 1. itt töltött hónap után, jelen pillanatban nem nagyon hiányzik a szép magyar valóság (kivéve a TV paprika, ami itt nincs :) ).

 

NRebeka 9 komment mindennapok tapasztalatok migráció

A bejegyzés trackback címe:

https://svedelet.blog.hu/api/trackback/id/tr3112641511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

onderon 2017.08.07. 10:30:25

Majd fogod magad megtűrt bevándorlónak érezni, ne aggódj, az elején minden nagyon szép és jó, aztán rájössz majd szép lassan a dolgokra. Évek, 10 évek kellenek ehhez nem pár hónap. Ameddig ott tartasz, hogy salátabárról rakosgatsz ki fotókat, addig nagyon sokat kell még látnod és tapasztalnod. Meglehetősen egyszerű környezetből jöhettél, ha ilyenek megfognak. Jópofa olvasni és meglehetősen érdekes hogy még mindig vannak akik ezeken ámulnak. Mint amikro a 80as években először láttunk fotocellás ajtót. Nade 2017-ben? Érdekes.

Szülikutya 2017.08.08. 15:27:44

Kedves posztoló, az onderon jellegű savanyújóskákkal nem kell foglalkozni, az ember miattuk (is) jön el Magyarországról és miattuk (is) nem keresi az itteni magyarok társaságát. Fikagépek, okostojások, lehúzzák az ember életét. Élvezzétek Svédországot, mert lehet, pláne a lábszagú magyar gyűlölködés és frusztráció után, ahol mindenki mindenkinek farkasa és ellensége. El sem tudják képzelni, hogy van olyan, ahol lehet lazítani, nem kell mindig résen lenni és támadni. Svédország élhető ország – mert a svédek ilyenné akarják tenni.

A nagy amcsi autókat hobbicéllal tartják, azzal csak szigorúan esőmentes, nyári napokon krúzolnak, élvezik a ritka jó időt és a Svédországban csodás nyarat. Az év nagy részében ezek garázsokban pihennek, gondosan lesuvickolva, felbakolva a következő szezonra. ;)

Malmö 36%-a bevándorló. Minden harmadik lakos az. Tényszerűen tehát több a svéd, de legdélebbi nagyvárosként ez van kitéve a legtöbb bevándorlónak, és van azért egy olyan tendencia, hogy a malmői elit kiköltözik Lommába, Skanörbe, Falsterboba, Höllevikbe, Vellingébe, Bjärredbe, Löddeköpingébe, vagy a Trelleborg és Ystad közötti tengerpartra. Nem utolsó sorban azért, mert az elmúlt évek elég sokat dobtak a helyi adón és a biztosítási költségeken is. (Van barátunk, aki évi kb. 30ezer koronát fog azon, hogy nem Malmőben él, hanem Kävlingében. Azért az itt sem aprópénz.)
Én lennék a legutolsó, aki arabok (vagy bárki más) ellen általánosító módon uszít, de nem szabad idealistának sem lenni. Akadnak azért elég komoly problémák, melyek bizonyos bevándorlókhoz kötődnek, én is jártam már meg bicikliszerelővel, az óvodában sem a svédek caplatnak be cipőben a cipőmentes övezetbe, de nem akarok kiemelni bűnbakként körbehordozott etnikumot (már csak azért sem, mert konkrétan magyarok is próbálkoztak már az átverésemmel/kihasználásommal, hajjaj, de még mennyien). Nyilván nettó hazugság, amit a magyar propagandahíradóban mutogatnak migránsválságként, a legvéresszájúbb gyűlölködővel is végigbicajoztam már a kisfiammal együtt a legvadabb no-go zónának beállított városrészeken (otthon ezeket előkelő kertvárosoknak is el lehetne adni akár), más kérdés, hogy ő inkább akart hinni a gyűlöletpropagandának, mint a saját szemének. Ha jó (értsd: elfogadható) gyümölcsöt/zöldséget akarok, akkor az arab piacosokhoz megyek, ha egy bizonyos teát akarok beszerezni, azt szintén csak náluk tudom megtenni, van nagyon szimpatikus arab apuka az óvodában, mindig széles mosollyal üdvözöl, mintha ezer éves barátok lennénk; de azért nem szabad ezt sem általánosítani. Tartózkodni kell a szélsőségektől akár negatív, akár pozitív irányba, és akkor jó lesz.

Azt mondjuk nem értem, hogy hol tudtok jó ízű zöldséget/gyümölcsöt venni Coopban, Nettóban és ICA-ban. Nekem az egyik legnagyobb bánatom, hogy a kisfiam sosem fogja megtudni, milyen egy rendes, lucsogós őszibarack, vagy egy igazi, napérlelte paradicsom, mert a zölden leszedett és/vagy üvegházi importcuccok ízetlen vackok. A szupermarketek választékával sem tudok mit kezdeni: nekem épp ellentétes a tapasztalatom. Lehet, hogy alapterületre nagy az ICA Maxi, de mindenből csak 1-2 fajta van. Tudom, elsővilágos probléma – de valamiből egyáltalán nincs. Próbáljatok meg férfi sampont vásárolni zsíros hajra, vagy olyan dezodort, ami nem teszi tönkre a ruhát, vagy gyümölcsteát (nemhogy specifikusat, de bármilyet!) – sok sikert a lehetetlen küldetéshez! ;) Nekünk az a tapasztalatunk, hogy nagyon sok mindent egyszerűen nem tudunk megvásárolni itt (most épp fehér biciklipedált nem találok egész Svédországban a kisfiam biciklijére, de ugyanígy nem is értették a kérdést, mikor szögbeverőt kerestem a lambériához a barkácsáruházakban, de sorolhatnám a példákat napestig). Választék tekintetében kifejezetten visszasírjuk a magyarországi TESCO-kat és Auchanokat, mindig komplett beszerzési listával megyünk haza... (Pedig nem vagyok valami visszasírós fajta, nem is a magyarspecifikus termékeket kérem számon... De a szupermarketek választéka... hát, majd rájöttök. Észt barátunk is kábé ugyanígy látja, nem is értjük, hogy pont egy ilyen jóléti társadalom hogyan érheti be sokkal kevesebbel, mint amit K-Európában megszokhattunk.)

Az angollal kapcsolatban figyeljétek meg, hogy ha megkérditek, beszél-e egy illető angolul, akkor sosem az a válasz, hogy igen, hanem hogy „egy kicsit” (és ez véletlenül sem azt jelenti, hogy egy kicsit beszél csak...)

TV paprikát (akár kifejezetten magyart is!) meg ki lehet fogni a LIDL-ben / Nettóban, de néha Coopban és ICA-ban is akad! De ha minden kötél szakad, lecsót és töltött paprikát más paprikából is lehet csinálni. ;)

Proud Mary 2017.08.10. 17:13:46

@Szülikutya: hát, én inkább az ilyen intoleráns, okoskodók miatt nem állnék szóba magyarral (ami hülyeség, mert nem vagyok rasszista, veled ellentétben)

NRebeka 2017.08.10. 18:26:26

@Szülikutya: Igen, teljesen egyetértek azzal, hogy itt is vannak végletek, de nem érezzük azt, amit Mo-on nyomnak mindenhol a bevándorlók "hordáiról". Van ismerősünk, aki minden héten azzal hív fel, hogy látta a híradóban otthon, hogy Malmöben már az egész város lángokban áll, és minden nap robbantanak a bevándorlók, mi még élünk? És nem hiszi el, hogy amúgy nem robbantanak fel egy fél várost minden nap...Nagyon érdekes, hogy kb. 5-6 éve még nem éreztem ennyire rosszul magam Budapesten, mint az elmúlt két évben. Mindennapos volt, hogy utánam szóltak mindenféle szexuális tartalmú megjegyzést téve rám az utcán, a tömegközlekedésen mellém hányt a hajléktalan, és senki rá sem szólt, és olyan volt, mintha senkinek nem lenne igénye a jobbra. Persze ez is általánosítás, és csak saját tapasztalat, de valahogy megváltozott a légkör. Olyan társadalmi feszültségek vannak (nem csak a politika miatt) amiket nagyon nehéz lesz feloldani a következő évtizedekben, ha egyátalán fel lehet. Ahogy onderon hozzászólásából is sugárzik az, hogy ha már neki szar, akkor lehetőleg legyen mindenkinek az, de ezekkel tényleg nem szabad foglalkozni :).

A zöldségek-gyümölcsök vonatkozásában is áll az, amit fentebb írtam, hogy az utolsó néhány évben nagyot esett a színvonal, és közben nagyot ugrottak az árak (ez leginkább az elmúlt 1 évben történt). Már lassan ott is import volt minden, de semmi íze nem volt se a zöldségeknek, se a gyümölcsöknek (mikor szezonban 699 Ft kilója a paradicsomnak és olyan, mintha műanyagot ennél az nagyon szomorú).Képzeld el, hogy milyen íze lehetett az otthon kapható friss dolgoknak, ha az itteni nagyon jónak tűnik :). Elegem volt belőle, hogy amit veszek hús az másnapra megbüdösödik (hűtőben), hogy nem tudtam egy sima bio citromot venni, mert 4 db volt kitéve, és az egész össze volt penészedve, stb. Én szinte már csak Lidlbe és Aldiba jártam vásárolni, a Tescokat, Auchant messziről kerültem. A legnagyobb baj, hogy a piacok nagy részén is az import vackok voltak. Persze vidéken más a helyzet, csak ott meg munka nincs, úgyhogy ez egy ilyen ördögi kör :). Pedig én nagyon szerettem volna a diplomámmal elhelyezkedni, de hát a nettó 100 ezer Ft-ból nem tudtam volna atombiztosan megalapozni a jövőmet.

Lehet, hogy nem maradunk örökre a svédeknél, és azt sem tartom kizártnak, hogy egyszer csak fordul a kocka, és büdös, kirekesztett bevándorlóknak fogjuk érezni magunkat, akiknek sosem lehet jó, de jelen pillanatban nagyon örülök neki, hogy nem kell minden napomat elkeseredetten befejezni a napi hírek miatt, és gyomorgörccsel bemenni másnap dolgozni.

létkoktél 2017.08.12. 18:48:56

3 éve élek Svédországban, ráadásul az ország 3 helyén volt szerencsém: Norrlandon, Gävleborgban és Smålandon. Kicsit mások a tapasztalataim mind az árubőség tekintetében (itt nincsenek szakosodott boltok, nincs rövidáru bolt, vagy papírbolt, nincs DM és Rossmann, nincs mondjuk logikai játékbolt, vagy kismamabolt, ergo nincs semmiből sem normális kínálat, csak a szaros Biltema és egyéb multik vagy a net marad. Mi egy csomó mindent otthonról hozatunk, mert írd és mondd nem kapsz fluormentes fogkrémet egyetlen boltban sem, vagy hagyományos szótárfüzetet, jó e-inkes ebook olvasót, de igazán jó minőségű zoknit se. Nem találtam karate tanfolyamot, a lányom íjászkodni szeretett volna, sehol égen-földön íjászklub, a másikat érdekelte a jobb agyféltekés rajzolás, nem is hallottak róla, el akartunk menni operába, hát, nem volt könnyű találni normálisat, amit nem gagyiskodnak el, nincsenek art mozik Soroljam? :) Nyilván el vagyok kényeztetve, mert 40 évig Budapesten éltem, és ott MINDEN van, de ez a semmi, nulla, ami itt van, engem épphogy ledöbbentett... Amúgy többek között épp emiatt, hogy semmi sincs, amire az embernek igénye lenne, mi pattanunk innen hamarosan.), mind a többiben is más a véleményem, amit írtál, még a közlekedésről is megváltozott a véleményem, amióta egy kis vidéki országút mellett lakunk, kétszer törték össze bedrogozott svéd ifjak a kocsijukkal a kerítésünket, ez van, de ez engem is meglepett 3 év után.

Isten ments, hogy elvegyem a kedved, de majd talán meglátod a mosoly álarc mögött az igazi orcájukat, mit gondolnak valójában rólad. Az első félévben nekem is minden tetszett, komolyan, akkora hittel és örömmel jöttünk ide, hogy nincs rá szó, de elég nagyot csalódtunk, ami nem a svédek hibája, mi hittünk valamit, ami nincs úgy. Én amúgy azt gondolom, a kelet európaiakat kedvelik a legkevésbé, nem mutatják ki, de ahol tudnak próbálnak átverni, meg azért éreztetik, hogy te nem lehetsz soha olyan jó, mint ők semmiben, de ezzel nincs gond, ezt leszarom, inkább a korlátoltság minden szinten, ami kibírhatatlan számunkra itt. De remélem, nektek ezzel nem lesz gondotok, talán nem is fogjátok érzékelni, vagy nem lesz számotokra ennyire zavaró, mint nekem. De kalandnak jó volt és arra is, hogy tudjam, milyen nem akarok soha lenni, olyan, mint egy svéd. :DDD

Lycka till, och hoppas alltid bästa! :)

NRebeka 2017.08.13. 13:27:07

@létkoktél: Soha nem mondtam azt, hogy itt fogok megöregedni, de jelen pillanatban nálam a svédek győztek az összehasonlításban. Lehet, hogy ez 2 hónap, vagy 2 év múlva megváltozik, lehet, hogy nem. Pont ezért is írtam, hogy ez egy teljesen szubjektív blog, és nem gondolom, hogy mindenki másnak ugyanazt kellene éreznie, mint nekem.
Budapest szerintem az elmúlt 2-3 évben rengeteget romlott, de azt természetesen nem tudom megcáfolni, hogy egy 2 milliós városban elérhető az, ami egy pár ezresben/tízezres lakosúban nem. Erre az elején mindig figyelmeztetnem is kellett magam, mert szerintem nem várható el, hogy egy 7000 fős településen ugyanaz legyen a kínálat, mint egy 2 milliós fővárosban. Én éltem jó pár évet "vidéken" is, mondjuk az is 30 ezer fős város volt, de a töredéke sem volt meg annak, mint Budapesten. Nem voltak hiperek, amik este 10-ig (vagy éjjel-nappal) nyitva vannak, nagyon kevés tematikus bolt volt (papírbolt, kismamabolt, ruhabolt, stb.), és a szórakozáshoz utazni kellett egy órát (pl. mozi).
Ha pedig egy 7000 fős magyar települést nézünk (pl. Vésztő, Kerekegyháza), akkor ott találnánk egy Coopot/CBA-t (drágán és siralmas választékkal), egy faluházat, és egy általános iskolát, ahol esetleg vannak sportprogramok (ennél magasabb fokú intézmény nincs). Szerintem, ha az almát az almával, és nem az almát a körtével hasonlítjuk össze máris kicsit más képet kapunk.
Egyébként nekünk szerencsére a netes vásárlás nem nagy hátráltató tényező, mert már Mo-on is ezt csináltuk, és itt is mindent megkapunk a neten. Pont tegnap láttam fluormentes fogkrémet, amikor fájdalomcsillapítót rendeltem egy online patikából (32 kr, 75 ml, ez kb. otthoni ár asszem). Ha rákeresek az íjászatra, akkor rögtön fel is dobja a svéd íjászklubot (www.bagskytte.se/).
A fiatalság Mo-on is el vagy hülyülve, drogozik, iszik, és a szórakozás csimborasszójaként értékelik, ha megnézhetik az Éjjel-nappal Budapest legújabb részét. Ez globális jelenség.
Lehet, hogy ez mind a puszta véletlen műve, lehet, hogy nekünk sem fog tetszeni és sikerülni, de azért megpróbáljuk, hátha tényleg jó kaland lesz.
És őszintén kívánom, hogy sikerüljön megtalálni azt, amit kerestek, és olyan életetek legyen, amilyet szeretnétek ott, ahová költöztök (Magyarországon, vagy egyéb helyeken).

DiaTaylor 2018.06.23. 16:22:45

Érdekes amiket írtok, hogy ki hogy látja Svédországot de egyben mind közös hogy mindegyikőtök egy kis településen él vagy ott szerezte a tapasztalatokat.
Mi a helyzet Stockholmmal?
Értem én hogy drága, hogy lehetetlen Östermalmban lakást bérelni- 3000$/ hó, de ha ott szeretnék élni pl???
Én vidéket nem nagyon bírom, nem bírtam soha, se külföldön se Mo-n, nekem egyszerűen muszáj a nagyváros.
Rebekának igaza van, ha egy kisvárost összehasonlítasz egy osztrák kisváros vagy falu lehetőségeivel, boltjaival áruválasztékával akkor ég és föld...
Egy siralmas, nyomorult választékú CBA-n vagy Coop-n kívül nincs semmi...
Budapest 2,5 milliós nagyváros, de iszonyat büdös, koszos, drága és multikulti hely lett az utóbbi pár évben de nem pozitív értelemben...

Mollich 2021.02.25. 19:18:44

Ez már egy több esztendös üzenetváltás, de úgy érzem néhány mondattal még kiegészíteném.
Én idestova 44 éve élek Svédországban (Uppsalában). Sokat utaztam szerte a világban, a feleségem amerikai. Bárhol él az ember ezen a földgolyón, mindenütt talál bosszankodni valót is, örömet is, 68 év tapasztalata azt mutatja számomra, hogy egy olyan helyen, ahol az alapvetö erkölcsi és társadalmi normák megfelelnek nekem, ott már csupán rajtam múlik, hogy milyen környezetet, életet teremtek magamnak. Ezért nem tudok komolyan venni olyan hozzászólásokat, amikor valaki 3 évi itt tartózkodás után azon elégedetlenkedik, hogy nem talál fluormentes fogkrémet. Ha valakinek ilyen színtü problémái vannak, akkor valóban jobb ha tovább áll – bár tartok töle, hogy sehol nem fogja megtalálni a maga paradicsomát, mert ahol hegyekben áll a fluor mentes fogkrém, ott más számára fontos dolgot nem fog megtalálni.
Amikor annak idején 1977-ben Svédországba jöttem, viszonylag hamar elegem lett az itt élö egykori honfitársaimból. Mindegyikük mindent jobban tudott, a svédek szerintük "hülyék" voltak, a magyarok szintén, de ök mindent tudtak és föleg, mindent a legjobban tudtak. Emiatt aztán nagyon sokáig kerültem az itt élö magyarokat, amig végül az évek során több nagyon kedves, kultúrált magyarral hozott itt össze a sors és ma már ök is a legközelebbi barátaim közé tartoznak.
Nagyon rokonszenves számomra a lelkes, pozitív hozzáállásotok, az, hogy határozottak és tettre készek vagytok, ez az egyetlen út egy boldog, értelmes élethez. Ne hagyjátok, hogy ezt bárki megpróbálja szabotálni.
Ez egy élhetö, jó ország, túlnyomó részt becsületes, jóindulatú emberekkel. Természetesen van itt is sok minden, mi elégedetlenségre ad okot, hisz ez is csak egy emberi társadalom.
Azt viszont ti döntitek el, hogy mi milyen súllyal bír.
Hogy az a fontos, hogy van-e fluormentes fogkrém (van), vagy pedig az, hogy a bácsik, akiktöl a házat vettétek ismeretlenül is, papírok nélkül is megbíztak bennetek? Hogy az ügyintézés a vártnál hamarabb megtörtént.
38 éve saját vállakozásomból élek (illetve ma már inkább a nyugdíjamból), a városi nyüzsgés után mi is vidéken építettünk házat, Uppsalától 18 kilométerre délre, nem messze a Mälaren tó partjától. Feleségem színésznö volt Hollywoodban és a nyüzsgö élet után itt talált békét, szeretetet, nyugalmat és vidámságot.
Ki mit részesít elönyben ez sorstól, genetikától, kortól, körülményektöl és még sok egyébtöl függ, ilyesmire kár is szót fecsérelni.
Nincs két teljesen egyforma ember a világon, mindenki a saját belsö feltételeinek a szüröjén keresztül nézi a világot, adja a tanácsait, nyilvánítja a véleményét.
Tartsátok magatokat a saját értékrendetekhez, alapozzátok a meglátásaitokat a saját tapasztalataitokra és ne hagyjátok magatokat eltántorítani az elhatározásaitoktól!
Szorítok Nektek rokonszenvvel, szeretettel
Gyuri

NRebeka 2021.03.07. 22:15:21

@Mollich: Köszönjük a kedves hozzászólást, mi is hasonlóképp gondoljuk és azóta is nagyon szeretünk itt élni
süti beállítások módosítása