Svéd(d)élet(t)

Az életünk Svédországban.

2017. július 02.

Az út és az első napok

Az utazásunk elég kalandos volt, Mo-Szlovákia-Csehország-Németország-Lengyelország (Świnoujście) - komp - Svédország (Ystad)-Svédország (Osby) útvonalon keresztül. Reggel 7 körül indultunk Pestről, a lengyel komphoz pedig olyan este 9 után értünk oda. 3,5 óránként váltottuk egymást V-al a vezetésben, ami azért sokat könnyített a helyzeten. Mondjuk szegény megnyerte a Svédországi kb. 2 órás utolsó etapot, ami egy kompon töltött (szinte alvás nélküli) éjszaka után nem volt nagy élmény neki. A cseheknél 15 kilométerenként volt felújítás, ami egyrészről szuper, mert végre normális utak lesznek, másrészről idegesítő, mert folyamatosan 40-50 km/h sebességgel haladtunk. Azt hittem Csehországnak sosem lesz vége. :)
A macska természetesen nem volt hajlandó inni egyetlen kortyot sem, pedig kapott minden megállásnál friss vizet, hagytunk neki időt, ki is ugorhatott volna a kocsiból mozogni egy kicsit (pórázon), de teljesen be volt tojva. Aztán este a kompon kb. fél óráig csak lefetyelt. Szegény, biztos a kiszáradás szélére került, mert inni sem láttam soha, nemhogy ennyit egyhuzamban. 

img_20170602_212601.jpg

Itt egy beszari állat, aki a lábamnál kuporog.


A komp hatalmas volt, az errefelé szokásos vonat- kamion- és autószállító fajta, aminek rengeteg emelete van, és szinte elveszik rajta az ember. 

img_20170602_212554.jpg

"Beszállás" autóval a kompba.

img_20170602_222351.jpg

Már a kompon. Viszonyításképp egy mellettünk álló hasonló méretű jármű, plusz egy kamion.

A kompon éjszakázás egy külön kaland. A kabinunkban két, egymás fölé kihajtható ágy volt, de a felső senkinek nem volt szimpatikus, úgyhogy egy ágyon aludtunk ( igen, a macska is ). Egy matróz ágy pedig két és fél embernek nem a legkényelmesebb, főleg, ha közben egy teljes komp zúg és vibrál alattad.

De sikeresen megérkeztünk másnap reggel az ystadi kikötőbe, ahol simán átengedték a csurig megpakolt autót, majd két óra múlva már Osbyben voltunk. Egy könnyed kipakolás után pedig irány az IKEA! Nem is egy körben, hanem rögtön kettőben, plusz megérkezett a szállító is, aki Pestről hozta pár cuccunkat, ami hozzánk már nem fért be. Úgyhogy nem volt sem helyünk (még ágyunk sem), sem időnk pihenni, de azért IKEÁban ittunk egy finom kávét (valójában nem volt finom). Ráadásul a "szuper" svéd tudásommal kaptam egy fagyit első próbálkozásra a két kávé helyett :D.

Azt hittük, hogy egy Mercedes tető csomagtartóval (és rajta kissé túllógó bútorokkal) nagy látványosság lesz, de nem nagyon lógtunk ki a tömegből. A svédek imádnak utánfutóval hazacipelni mindent, ennek megfelelően külön utánfutós személyautó-parkoló van elkülönítve számukra. Itt láttam életemben először utánfutós Teslát :). Pedig aki Teslát vesz, annak valószínűleg van arra pénze, hogy házhoz szállíttassa azt a pár bútort. Sőt, pár nappal később megelőztem egy cabrio AMG Mercit, amiben a sofőr leengedett tetővel hajtott és az anyósülés elé beállítva sorakoztak az IKEA polcok, mint a Vasember filmben Tony Stark mellett az Audi R8-ban a kiállítás modellje.

img_20170603_180906.jpg

Egy jól megpakolt Merci (és a kiszedett hátsó ülés helyén lévő teraszbútor még nem is látszódnak).

Estére lett ágyunk, úgyhogy ezen felbuzdulva a következő napon még mentünk pár kört asztalért, székért, és hasonlókért. Pár kép a lakás eddig berendezett részeiről :

 

 

Szóval az első pár nap a bútorok összeszerelésével és a lakás takarításával telt el, amiben jól elfáradtunk, de kárpótlásul V. szerdán már mehetett is dolgozni. :)

 

 

NRebeka Szólj hozzá! mindennapok

A bejegyzés trackback címe:

https://svedelet.blog.hu/api/trackback/id/tr212636527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása