Svéd(d)élet(t)

Az életünk Svédországban.

2019. október 21.

Mennyiből lehet megélni Svédországban?

Többen kérték már, hogy írjak a svédországi megélhetésről, arról hogy mennyi pénzből lehet megélni, mennyit lehet félretenni. Ezt érthető okokból nem szeretném pontosan számszerűsíteni, de az alábbiak alapján azért lehet némi képet alkotni.

A számok persze nagyban függnek a körülményektől: nagyvárosban vagy vidéken; házban vagy lakásban; gyerekkel vagy anélkül. A rendszeres blogolvasóim már tudják, hogy mi vidéken bérelünk egy kétszobás lakást, ahol két felnőtt ember és két felnőtt macska él együtt, illetve két autót tartunk fenn. Mindketten teljes munkaidős állásban dolgozunk, körülbelül azonos, középmezőnyben mozgó fizetéssel. Ezt a két fizetést, tehát az összes nettó bevételünket fogom most 100%-nak számítani, és ehhez arányosítom a svédországi élet kiadásait.

Lakhatás

A legnagyobb és legfontosabb kiadás a lakbér és a rezsi. Svédországban a lakások bérleti díja jellemzően tartalmazza a víz, a fűtés, a mosókonyha használat (de még a heti rendszeres fűnyírás) költségét is, illetve nincs külön közös költség sem. Szóval ehhez már csak a villanyszámla jön hozzá. Szinte minden esetben jár saját, zárható tároló is a lakáshoz. Mi ezen felül még bérelünk két fedett autóbeállót is, illetve a lakhatási költségekhez számolom az internet előfizetésünket, mert szerintem ez manapság már alap-közműnek számít. Ez így mindösszesen a bevételeink 13%-át viszi el.

A nagyobb városokban a lakásbérlés jelentősen drágább annál, amit mi itt fizetünk, de ott - a munkahely típusától függően - a fizetések is magasabbak lehetnek. Bérlemény helyett saját ház fenntartása szintén dobhat kicsit a költségeken.

Étkezés és vásárlások

A kiadási lista második helyén a mindenféle napi bevásárlások állnak: élelmiszerek, vegyiáruk - és esetünkben a macskaellátmány is. A svéd munkahelyeken jellemzően minden nap jár a reggeli és a gyümölcs a dolgozóknak, amire tehát nem kell költeni. Viktorék cégénél szokás, hogy péntekenként a kollégákkal közösen elmennek ebédelni, egyébként pedig - ahogyan én is főzök otthon magunknak - úgy a többség szintén visz magának ebédet. Habár az éttermek napközben svédasztalos menüket kínálnak, azért még így is elég sokba kerülhet napi rendszerességgel étteremben ebédelni: a 60 kr körüli gyros/hamburger/pizza eléggé egyhangú lenne minden napra, a “rendes” ebéd pedig napi 90-100 kr körül oldható meg. Ennek a töredékéből lehet sokkal változatosabb ételeket készíteni otthon. Mindezekre mi a fizetésünk 7-8%-át költjük.

Ezek azok a kiadások, ami egyéntől függően lehet a fele, vagy a duplája is. Van aki nem tud, vagy nem akar főzni magának. Lehet minden élelmiszerből a legolcsóbbat megvenni (ezt mi nem tesszük), mert itt az sem jelent rossz minőséget. Mi szinte egyáltalán nem költünk alkoholra, ami itt meglehetősen drága, cserébe viszont sokba kerül a macskaeledel, macskaalom.

Munkába járás, közlekedés

Ez nem a soron következő legnagyobb tétel, viszont fontossági sorrendben mindenképpen a harmadik. Nálunk úgy alakult, hogy nekem autóval, Viktornak tömegközlekedéssel olcsóbb a bejárás. Ezen felül mivel mi kis településen lakunk, a nagybevásárlásokhoz is autóba kell ülni. Ilyesmire a fizetés 3%-át költjük el, és úgy tippelem, hogy mások esetében sem lehet sokkal több - illetve ha valaki télen-nyáron biciklizik a munkahelyére, akkor lehet ez sokkal kevesebb is.

Egyéb “kötelező” szolgáltatások

Az elengedhetetlen kiadások utolsó és legkisebb kategóriája az, ami biztosan mindenkinek kell a svédországi élethez: bankszámla és mobiltelefon. Előbbi kifejezetten olcsó: a 30-40 kr körüli havidíj mindent fedez plusz költségek nélkül, amire szükség van: bankkártya, netbank, megtakarítási számla, utalások, készpénzfelvétel, Swish, BankID. Valamilyen mobil-előfizetésre is szinte biztosan szükség lesz, de ez szintén nem kerül sokba, sőt könnyen lehet, hogy a munkahely fizeti (mint például a mi esetünkben). Nem is nagyon tudok rá százalékos arányt írni, még egy rosszabb fizetéssel és egy drágább csomaggal is 1% alatt marad.

Biztosítások, extra adók

Nem kötelező jellegű, de nálunk mégis jelentős része a kiadásainknak. Egyrészt vannak azok a tételek, amiket mindenki másnak is ajánlok, hogy fordítson rá: A-Kassa (vagyis munkanélküli-biztosítás) és magánnyugdíjpénztári megtakarítás. Előbbi valamivel 100 kr/hó feletti tétel, utóbbira azt szokták javasolni, hogy a fizetés 5%-át áldozzák. Másrészt vannak a teljesen fakultatív, vagy élethelyzettől függő tételek: mi nem csak életbiztosítást és lakásbiztosítást, hanem macskabiztosítást is fizetünk, illetve az autók biztosítása és adója is hozzájön. Ezek így együttesen a fizetésünk 11%-át jelentik.

Nagyon nehéz ezt a tételt általánosítani, itt mindenkinek saját magának kell tudnia, hogy mit tart fontosnak, és hogy mire vannak lehetőségei. Egy extrém spórolós költségvetésben ez az egész tétel lehet akár nulla is, ami azért hordoz némi kockázatot magában. Ha jó “átlag-svéd” szeretnél lenni, akkor pedig még egy kicsit magasabb is lehet.

Ruházkodás, szórakozás, impulzusvásárlások

Elfogytak a muszáj-kiadások, és a fizetés nagy része még megvan :) De azért feltételezhetően senki sem ugyanabban a ruhában jár éveken keresztül, és senki sem ül munka után otthon tétlenül, vagy a tévét bámulva minden egyes nap. A ruházkodásra, az alkalmankénti étterembe járásra, a lakberendezésre (IKEA-Rusta-Biltema szentháromság), kirándulásokra, esetleg gyógyszerekre, vagyis az alkalomszerűen keletkező kiadásokra nekünk így a két év átlaga alapján 10% körül szoktak alakulni a költéseink. 

Van viszont egy nem-kötelező tétel, amivel azonban szinte biztosan számolnia kell minden külföldre költözőnek, nevezetesen a hazalátogatások. Ha többször nem is, de legalább karácsonykor. Bár ezzel még spórolni is lehet, legalábbis nekem pl. egy hazautazással egybekötött fodrászat - köszönhetően az olcsó jegyeknek és a drága svéd fodrászoknak - még a repülőjeggyel együtt sem kerül többe, mintha itt mennék fodrászhoz. Nekünk ez a költség kb. a fizetés 3%-a. Természetesen nem járunk haza minden hónapban, ez a 3% az éves összköltség hónapokra lebontott átlagát jelenti.

Megtakarítás

A számokat összeadva kijön tehát a konklúzió, hogy a fizetéseink kb. 52%-a marad meg minden kötelező- és extra kiadásunk után, vagyis ezt lehet fordítani bármire, mentalitástól és élethelyzettől függően: utazásra, autóra, féltretenni házvásárlásra, vagy esetemben például a nyár eleji szemműtétemre.

Más szavakkal: Svédországban két ember kényelmesen és biztonságosan ki tud jönni egyetlen fizetésből is, ha pedig egy pár mindkét tagja dolgozik, akkor nagyobb összegeket is félre tudnak tenni. Ehhez nem kell többet dolgozni a heti alap 40 óránál, nem kell extra munkákat vállalni, és mégis stresszmentesen, előre tervezve lehet megélni. Természetesen ahogyan írtam, egy nagyobb városban munkát kapva ezek az arányok valamelyest felborulhatnak: helyben lakva a sokkal magasabb bérleti díjak, távolabbról bejárva pedig az ingázás költsége miatt.

Aki pedig gyerek(ek)kel szeretne Svédországba költözni, annak ajánlom, hogy olvassa el hogyan él az átlagos Andersson család (egy anyu, egy apu és 1,75 gyerek), mire mennyit kell költeniük, mennyibe kerül az iskola (spoiler: semennyibe), mi történik betegség esetén: https://sweden.se/society/meet-the-average-anderssons/

NRebeka 23 komment árak mindennapok külföldi munka Svédország

A bejegyzés trackback címe:

https://svedelet.blog.hu/api/trackback/id/tr2015246132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LiterCica 2019.10.22. 16:25:07

Stockholmban a lakhatás simán van 50% is. Vagy több

ChronosHD 2019.10.22. 16:31:08

Nekünk a lakhatás 35%, igaz csak egy kereset van egyelöre. 10.000 korona alatt lakást találni lehetetlen. Ajánlom ezt az oldalt: www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Sweden&country2=Hungary&city1=Stockholm&city2=Budapest

sindicate 2019.10.22. 16:52:57

Ennek így semmi értelme.

БУММЕР 2019.10.22. 16:58:52

A 13% lakhatàsi költségen elmorzsoltam egy könnycseppet...Svàjcban ez inkàbb 40%körül van...

Egy dologra lennék kivàncsi, hogy a fizetés hàny %-a megy adoba ott és mit tartalmaz?

Mi az "àtlag fizu"?

БУММЕР 2019.10.22. 17:00:13

@LiterCica:
Zürichben az àtlagkereset 114%-a :D

Csaba Baláspiri 2019.10.22. 17:24:58

12 évig éltünk Svédországban, tavaly költöztünk haza. Ezek az arányok messze nem igazak, vagy inkább finoman fogalmazva nem tipikusak. (ráadásul én két orvos fizetéséről beszélek, ami az átlag duplája nettóban).
13% lakhatási költség egy vidéki kis faluban, egy közepes várostól 20-30 km-re lehetséges.Máshol jóval több. (nekünk a mi fizetésünk 20%-a volt egy nagyobb városban)
Mindennap főzni, aztán a maradékot hurcolni magammal, és azt enni másnap? Igaz, igy lehet spórolni.
Az autózás akkor 3%, ha otthon ülök. 16,50 SEK a benzin, (ez kb 500 ft) , egy út a reptérre nekünk jó ha kijött 1000 SEK-ből.
Évi 1 hazautazás???? Hát ha valaki ennyire szereti Svédországot....
Nyaralás? Sielés? (Ez Svédországban gyakorlatilag kötelező, siszünet is van az iskolákban.)
ÖSSZEFOGLALVA: természetesen mint minden gazdagabb EU országban, igy Svédországban is lehet spórolni. Csak akkor az nem élet, hanem takarékossági program.
Ha az ember normál átlagos életet él, akkor két átlagfizetésből jól ki lehet jönni, esetleg havonta egy kicsit félretenni egy nyaralásra vagy a karácsonyi ajándékokra. De semmi több.

WiIdhunt 2019.10.22. 17:58:51

Sötét,rideg, embertelen, liberális világ.

szdan 2019.10.22. 18:14:27

ugyammá, csak egy szót kell tudni amgolul: "refugee", ezt ismételgetve aládraknak mindent, lakás, kocsi, villamosbérlet, uszodabérlet, ingyen mehetsz fesztiválokra, stb... és ha "véletlenül" beleakadsz egy svédszöszibe, az se gond, eltérő kultúrára hivatkozva bármikor futni hagynak...

Pöff 2019.10.22. 19:19:35

"Tehát egy ház/lakás vágott fűvel, tárolóval, 2 kocsibeállóval ...Ez így mindösszesen a bevételeink 13%-át viszi el."
Hol kell leadni a magyar állampolgársági igazolványomat?

Csak hogy értsük ez olyan mintha nálunk 2 személy 400-500-et keresne és 40-50e-be kerülne az albérlet meg a garázs minden lakhatással kapcsolatos
Vidéken valami putrit kapsz cigó szomszéddal 60-70-ért meg még a garázs az is vagy egy 15
+ minden egyéb díj
20-40 ezres városban nem úszod meg 150e alatt
Magyarország kurva drága, nem a külföld, mert itt csórók az emberek. Nyugati árak, keleti fizetés.

Múlt héten bőven 60 óra felett güriztem, a HR és a többi manager már évekkel ezelőtt elintézte hogy ne fizessenek túl órát. De bónuszt csak úgy fizetnek, ha meg van minden csinálva időre.
Közelben(30+km) van még 1-2 cég de kb ennyi nincs is hova menni, és az is olyan hogy le kell menni pucsítani, meg alázkodni.

Pöff 2019.10.22. 19:31:37

@Csaba Baláspiri:
2 orvos haza költözik
ide
most komolyan
elmegyógy? (vagy magán paraxis?)
Az emberek nagy része azon hezitál, hogy érdemes e kivárni a 2022-es választást vagy addigra úgy is csőd lesz. A béreket a multik maximalizálták, nincs több növekedés, ennyi volt.
Már kezdik vagdosni a hajat, az ujjperceket, aztán majd jön a kar a láb...aztán újra 2013 szintjén leszünk pikk pakk. Más most ott tartunk, hogy a vidéki cégeknél megint rendeződtek a sorok, nincs munkaerő hiány, vígan veszik fel a sorban álló embereket, mert hogy sorok vannak már megint.
Ide visszajönni? Minek?

Mindig mondom, hogy nevetve jönnek vissza az emberek..mert hogy a honvágy stb....de pár hét hónap után nagyon gyorsan csomagolnak is és sírva húznak vissza.

Ha egyszer sikerült meg ragadni egy országban, eszembe nem jutna vissza jönni, vagy inkább mennék egy másik ír holland német norvég finn kanada országba...

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2019.10.22. 20:01:49

Nem tudom, hogy ezeknek a számoknak mi az értelme, mert ki akar két macskával élni? Mondjuk gyerekekkel kellene, de az meg rohadtul megnyomhatja a költségeket.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2019.10.22. 20:06:28

@szdan: Pár hete még azt mondtam volna, hogy ez azért túlzás, de láttam a pestisracok.hu-n azt a magar vitorlázós faszit, akinek egy szemét migri kiverte a szemét (érdemes megnézni a teljes beszélgetést). Ő mondta, hogy mennyi segélyt kap ez a hulladák (visszaeső bűnöző, már volt neki egy felfüggesztettje + a verés előtt még szívott is valamit): mint egy MÉRNÖK. Baszki, ezek elmebetegek.
(pestisracok.hu/megszolal-a-magyar-hajoskapitany-akit-megvakitott-egy-migrans-ps-video/)

Nancsibacsi 2019.10.23. 06:37:08

Mi úgy rakunk félre kb 60 százalékot havonta, hogy a feleségem jelenleg nem is dolgozik, csak én - ráadásul Budapesten (nem Bivalybasznádon). 2 gyerekkel (nem 2 bolhafészekkel). Persze ez saját lakás, nem bérelt, mert bérelni lakást valószínűleg többe kerülne (mennyivel? annyival!). Ja, és az adott területen, beosztásban középkategória alatt van picivel a fizetésem (melyik terület? hát az!). Jó ez a sok konkrétum mi? De hát érthető, mert hát pénzről beszélünk, de csak szégyenlősen, mert LOPJUK - nyilván.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.10.23. 06:39:32

Igen, ez egy kicsit ideálisnak tűnik nekem is, de nem mondom, hogy lehetetlen.
Akkor lássunk egy kicsit konkrétabbat is.

Két felnőtt, egy gyerek, nagyváros szélén, vagy kisebb városban, sacc/kábé számítások:

Bevétel fizetésből napi 8 órában 15-30 e sek/fő nettó, legyen modnjuk 2x20 e, az összesen 40 e sek nettó.
Lakás bérlés, vagy vásárolt ingatlan törlesztése havonta 8-10-12e , legyen mondjuk 10.
Ebben benne van a rezsi jó része, ami meg mégsincs, az mondjuk egy ezres.
Közlekedés, erősen esetfüggő, attól függ, honnan, hová, mivel, milyen sűrűn, hány embernek.
Nagyjából olyan 1-2-3 ezer, legyen kiválasztva mondjuk 2 e.
Kaja, ez a közlekedésnél is esetfüggőbb, emberfüggőbb, igény- és lehetőségfüggőbb.
A havi bevásárlás, napi meleg étel fogyasztás függvényében 3-5-6-8 ezer.
Legyen mondjuk a számításhoz kiválasztva a 6e.
40-10-1-2-6=21, vagyis kerekítsünk, kábé 20 ezer megmaradhat, ha aszkéta életet él az ember, vagy csakis a félretevés a célja idekint.
Ha nem, akkor ebből jönnek le az esetleges utazgatások, haza Magyarországra és/vagy nyaralás, síelés (sajnos már a svéd telek se síbiztosak az egész országban), autó fenntartása, 7vgi szórakozás, vásárlások, beszerzések, háztartási ez-az pótlása, ruházkodás, stb, stb.Meg amit esetleg kifelejtettem.
Jobb fizetésekből több is maradhat, rosszabbakból kevesebb.
Még ezek után is szerintem félretehető egy józan életvitellel, havi nettó 8-10 e korona, ami mondjuk tizedennyi euró.
Vagyis fél évente egy 40-50 ezer korona, évi 90-100 e megspórolható.Szerintem.
Ami mondjuk 3 millió forint.Tíz év alatt 30, amiből már lehet venni egy lakást, házat is, idekint is.Persze nem a három nagyvárosban és környékén, de lehet.
Illetve lehet szép nyugodtan éldegélni ennyiből , főleg migrimentesebb helyeken, no-go zónáktól távolabb.Ha meg az ember csak a mának él, tücsök módjára, semmit se tesz félre, akkor még kifejezetten kellemes is élet is kihozható.
Aki kint él szintén, meg még majd hozzáteszi a saját igazságát.
:D

Nancsibacsi 2019.10.23. 06:46:39

@Pöff: "Csak hogy értsük ez olyan mintha nálunk 2 személy 400-500-et keresne"
Szerintem itt van nálad a hiba: ez két országos átlagbér összege, és te még erre is úgy tekintesz hogy keresNE, vagyis nem keresel ennyit. Átlag alatti vagy, átlagon felüli igényekkel. Aki már picit jobb az átlagnál - amiben benne van ugye sorsod-Borsod, stb - az 4-500ezret egyedül is keressen már meg, mielőtt elgondolkozna az igényein. Bp-n a kedvezmények nélküli átlagbér 300eFt nettó - ha van 2 gyerek, akkor 320. Tesco árufeltöltő is benne van kb 200-al se, meg légiforgalmi irányító is 2 millióval. Te hol helyezkedsz el a skálán?

röf 2019.10.23. 08:20:36

A lőtéri kutyát nem érdekli, mi van a lökött Svédországban.
Szép lassan elszaporodik náluk az őshonos néger állampolgár, használják egészséggel.

Cuncimokus 2019.10.23. 09:10:17

Értem. Tehát egy adott, valamekkora családi jövedelemnek a felét lehet megtakarítani.
NAGYON informatív.

sebesbal 2019.10.23. 10:32:02

Európában egy átlagos kocsi fenntartása mindennel együtt kb. 600 EUR (kocsi értékvesztése, biztositás etc. etc. és csak aztán benzin):
www.leaseplan.com/corporate/news-and-media/newsroom/2019/03-09-2019?fbclid=IwAR1cCLazc-vdkhwJ2NR5U1d0QEFl_2ElENs_rFSIWieSxWeLobW2ZRhA5Q4

Két kocsira ez 1200 EUR, minusz legyen 100 EUR a kevesebb benzin miatt ha párod nem használja. Ha ez 3%-a a jövedelmeteknek akkor ketten kerestek havonta 36666 EUR-t, az fejenként kb 18000 EUR nettó. Ez kb. hatszorosa a svéd átlag nettónak. Tanulság: az autótulajdonosok szeretik megszépiteni hogy pontosan mennyibe is kerül a fenntartás.

Ami a lakhatást illeti, Svédo-ban az átlag háztartás nettó jövedelmének 21.6%-át költi lakhatásra (kb. annyit mint a magyar):
appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=ilc_mded01&lang=en

tompus 2019.10.23. 10:48:29

Ennek így semmi értelme. Annak lenne, hogy lakhatás xSEK, autó ySEK, stb.

kisqtya 2019.10.23. 11:51:23

Mi a párommal 400 ezret keresünk ketten havonta. Költségek:
-rezsi (fűtés, villany, víz, szemét, net) kb 21e ft
-bevásárlások(ami nagyrészt kaja): 80-100e ft, számoljunk akkor 90-nel(állateledel is benne)
-autó: 10-15e a benzin havonta, fenntartás kb 5e/hó
-impulzusvásárlás: párom qrva sokat elbax dolgokra, én nem nagyon.. :)
-nyaralás: 200-300e/év 2 főre, legyen havi 20e
Akkor marad kb 250e, vagy klegyen 200-250, mert 1-1 eseti vétel ugye megboríthatja a költségeket (múltkor pl TV-t vettünk 50e körül, vagy néha a kocsira kell költeni)
Tehát akkor a fizu jó 50%-a megmarad. De úgymond "szórakozni" nem járunk, mozi színház, étterem stb. Ill. étterembe ritkán, de arra ott a SZÉP kártya :) De most pl voltunk 1 hétvégére a hegyekben, minden nap étterem, minden SZÉP kártyáról ment, csak benzinköltség volt meg ide oda belépő.
Ja, Magyaro :)

DR. Smit Pal 2019.10.23. 18:10:34

Svedeknek mar harangoztak. Par ev, es arabok teljesen elfoglaljak az orszagot, 10 ev mulva mar a terkepen sem lesz jelolve.

bes3 2019.10.23. 19:20:13

@Pöff: Nem kell mindent elhinni.

Nancsibacsi 2019.10.25. 15:35:38

Az alapigazság, hogy amíg dolgozol ott kell élni, ahol sok pénzt fizetnek érte, mikor pedig nyugdíjas vagy ott kell élni, ahol olcsó. Ezt csinálja csomó kelet-német nyugdíjas: eladja a panelt Chemnitzben, vesz érte egy kisebb palotát valami Kelet-Magyarországi faluban + új autót is, és a nyugdíjából - ami kb több mint bárki más bére a faluban - él mint egy király. Nyilván fordítva ez nem működne, mert ha egy Füzesabonyi lakást ad el, abból Kelet-Németországban egy kutyaólat se kapna. Ezen nincs mit rugózni - ez van.

Ami a fontos hogy vegyük észre - amior mi nyugdíjasok leszünk, a gyerekeink még nem lesznek azok. Vagyis ha valakinek tényleg 2 bolhafészek a családja, akkor nincs gond, de ha pl. gyerekei vannak, akkor nem árt azt figyelembe venni, hogy az olcsóbb helyre - pl. Magyarország, vagy Afrika, vagy akármi - költözéskor a gyerekek nem fognak velük költözni. Azért az hogy az unokákkal csak évente maximum 1x fogsz találkozni talán - az elég szar kilátos, SEKhegy ide, EURhalom oda. Szóval akárki akármit mond: alapvetően KÉNYSZER a szülőföld elhagyása, amire aki rákényszerül, az alapvetően VESZTES - az első körben veszített: nem tudott otthon olyan életet élni - és teremteni a családjának - , amire igénye lett volna. Ezután lehet dobálózni a számokkal, csak éppen értelme nincs.
süti beállítások módosítása