Svéd(d)élet(t)

Az életünk Svédországban.

2018. június 01.

Az 1500 koronás tányér

Egy korábbi bejegyzésben már szerepelt az a számunkra is nagyon meglepő tény, hogy egy átlagos bevásárlás Svédországban semmivel sem drágább, mint Magyarországon. Sőt, szinte mindig vannak olyan akciók, amikkel jelentősen lehet spórolni. Kedvenc áruházunk, a City Gross például minden hónapban küldi az egyszeri alkalomra szóló 10%-os kupont - hogy, hogy nem, ezek mindig arra a hétre vonatkoznak, amikor a fizetésünk érkezik. Igazi win-win szituáció: A havi nagybevásárlást így garantáltan náluk intézzük, és minél több mindent fogunk megvenni. Külön érdekesség, hogy a szokásos magyar kitétel, miszerint “az akció más kedvezményekkel nem vonható össze”, itt hiányzik. Tehát a már akciós árakból is lejön ez az újabb 10%.

Pénteken, egy ilyen bevásárlásból hazaérve úgy döntöttünk, kíváncsiságból megnézzük, mennyibe került volna ugyanez Magyarországon. A kipakolás közben minden egyes tételt beírtunk a Tesco házhozszállítás bevásárlólistájába. (A svéd áruházláncok hierarchiájában a City Gross talán kicsit magasabban áll, mint a magyarban a Tesco, tehát az összehasonlítás nem tekinthető aránytalannak. A termékkínálat persze teljesen más a két országban, ezért 90%-ban nem azonos termékeket, csupán azonos kategóriájúakat választottunk. Az itt vásárolt bio, boldog állatoktól származó termékek helyett a Tescoban a simát választottam.) Az eredmény most is mellbevágó volt: a 938 koronás (kuponozás előtt 1042 kr), azaz mai árfolyamon kb. 29 000 Ft-os bevásárlásunk a Tescoban 38 000 Ft-ba került volna. Nem tévedés, 35%-kal többe.

Így mulat egy magyar úr, mondhatnánk erre. Na de hogy mulat egy svéd úr? Hát természetesen elmegy az IKEA-ba :)

Az alapötlet igazán átlagos volt: a 6-os tányérszettünk időnként kevésnek tűnik, mi lenne, ha vennénk még 4-et? Ráadásul a Fynd-ben épp ebből a fajtából is van akciós, vagyis kettő áráért megkapjuk a négyet. Oké, hát akkor szaladjunk el az IKEA-ba. Így egy év után már jól kialakult menetrendje van ezeknek az IKEA-s köröknek: Megyünk nyitásra, megreggelizünk a kasszáknál lévő büfében, átsétálunk a Fynd-be kifogni az akciós dolgokat, utána ott megkávézunk (mert az finomabb, és mert addigra leér a reggeli), majd visszamegyünk a nagy áruházba, és a vásárlás végén esetleg még meg is ebédelünk a nagy étteremben.

Azt tudni kell, hogy mi az Älmhult-i IKEA-ba járunk, oda, ahol az egész IKEA kezdődött, ez a központ, a hálózat szíve. Ezért a Fynd, ami más IKEA áruházakban egy félreeső kis sarok, némi selejtes cuccal, itt egy hatalmas külön áruház a “rendes” IKEA mellett. És nem csak a szokásos, meggondolt vásárlás után visszavitt, vagy csomagolássérült termékek állnak polc-számra ebben a normál IKEA-nyi épületben, hanem ide kerül a kifutó termékek készlete, és az úgynevezett szépséghibás termékek is. Pl. vettünk már itt negyed áron faliórát, ugyanis egy sorozatnak nem sikerült egészen jól a gyártása, és nem pont középre kerültek a mutatók. Hogy ez a baja, az csak a kiírásból derült ki, mert szabad szemmel észrevehetetlen. De pl. a féláron ide került tehénbőröket karácsonykor egy napra, pont ottjártunkkor még tovább akciózták, 199 koronára. Igen, az ötvenezer forintosat 6000 Ft-ra. Hát így lett szándékunk ellenére tehénbőrünk :)

Na de gyarkan itt dől meg az “előbb nézzük meg, van-e valami jó akció” elmélet, ugyanis ez az áruház ad helyet az IKEA emberkísérleteinek is. Tudniillik gyakran kerülnek ide olyan termékek, amit kicsit még tesztelni akarnak a világszerte való bevezetés előtt. Ezért lóg a konyhánkban már hónapok óta az a MÅLARNA krétatába, amit nálatok valószínűleg csak alig pár hete vezettek be. Illetve ezért nem tudtok élénkrózsaszínű BESTÅ kombinációt venni, mert itt hiába volt kint nagyon olcsón, úgy látszik, senki sem vette.

És most megint megpróbálkoztak valami újjal az IKEA központban:

- Jó reggelt Björn!
- Jó reggelt Linnéa! Hogy telt a hétvégéd?
- Fantasztikus ötletem támadt. A Klippan kanapénk olyan népszerű. Gyárthatnánk kisállatoknak is.
- Ugyan már, senki sem fizetne ilyesmiért.
- Gondolod? Na csak tegyük ki a Fynd-be, és figyelj…

És kitették.

És jött a macskatulajdonos, aki spórolni akart négy tányéron. És aki pontosan tudja, hogy egy macska még szagolgatásra sem méltatja azokat a dolgokat, amiket a gazdája az ő szórakoztatására vagy kényelmére vásárol. De hát hogy lehet ellenállni egy ággyá nyitható IKEA-s macskakanapénak? (Meg macskasátornak, amibe nem fog belemenni, meg macskakörömélezőnek, amin nem fogja a körmét élezni.) És ahogyan láttuk, mások is vitték ezeket szép számmal, úgyhogy valószínűleg egy-két hónapon belül sok magyar kutya alszik majd IKEA-s kutyaágyon, és sok magyar macskatulajdonos fog árulni a neten kibontott, de sohasem használt macskakanapét :)

A napunk persze úgy lett kerek, hogy ezután még a nagy áruházban is bevásároltunk ezt-azt, többek között balkonládát (majd a hazaúton növényeket is bele). Az már csak otthon derült ki, hogy a két ládát úgy vettem le a polcról, hogy csak az egyikhez volt akasztó, ezért mehettünk vissza. És ha már újra ott voltunk, vettünk még ezt-azt :) Illetve úgyis elment az idő, szóval megebédeltünk. Hát így spóroltuk meg két tányér árát. És fizettünk 1500 koronát a másik kettőért.

U.i.: Igazán vicces élmény, hogy svédül elnézést kérek a takarítónénitől, amiért az útjába álltam, erre ő magyarul köszön. Két-három másodpercig is eltart, mire felfogom, hogy honnan jött ez a hang :) Ha esetleg olvassa a blogot, akkor innen is üdvözöljük.

U.i.2.: A macskát kényszerrel ráültettük a bútorra.Utána azonnal kiugrott a kanapéból, és azóta sem járt a közelében sem...majd az új macska használja :)

NRebeka 2 komment vásárlás árak IKEA

A bejegyzés trackback címe:

https://svedelet.blog.hu/api/trackback/id/tr2814018032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NRebeka 2018.06.22. 22:15:14

@Kridan: Hát, tulajdonképpen mondhatjuk, hogy mi vettünk egy 160 centis Brimnes ágyat a macskának, és néha mi is belekérdzkedünk...:D

Majd lehet, hogy arról is lesz egy vlog, ez most az új projekt :)
süti beállítások módosítása