Svéd(d)élet(t)

Az életünk Svédországban.

2018. február 15.

Vendéglátás Svédországban

Az év végén nekem is sikerült munkát találnom Svédországban, így már mindketten dolgozunk. Viktornak ilyen szempontból könnyebb dolga volt informatikusként, hiszen leginkább az angolt használja és nem kellett jó svédtudás az elején a munkájához. Viszont én Magyarországon vendéglátásban dolgoztam ami mellé van egy pedagógus diplomám is, de itt mindkét esetben erősebb nyelvtudás szükséges, hiszen folyamatosan svédül kell kommunikálni. Viszont az év végére eljutottam odáig, hogy mindent megértek és egész magabiztosan beszélek, így találtam munkát a „szakmámon” belül. A diplomám ellenére nem szerettem volna a pedagógus pálya felé fordulni, ha nem muszáj, de persze ez is ott volt a lehetőségek között. Mivel azonban szeretem a saját életem nehezíteni, a szívem pedig a vendéglátás felé húzott, ezért főleg ilyen állások között keresgéltem kezdettől fogva.

Otthon kávézóban dolgoztam, itt pedig éttermi munkát kaptam, tehát nem teljesen fedi a két terület egymást, de a lényegben nincs nagyon különbség. Embereket szolgálunk ki, szolgáltatást nyújtunk és próbáljuk mindezt a lehető legjobb minőségben tenni.

Először is nagyon meglepő volt, hogy a munkaruha minden egyes elemét a cég biztosítja (nem pedig előírja, hogy miből milyen színűt vegyek). Az első munkanapomon mindenből kaptam a méretemben, így erre nem kellett költenem, és a cipőfűzőig bezárólag egyforma a társaságon a ruha. :)

A csapat nagyon vegyes, van 19 és 45 éves munkatársam is. Körülbelül a fele svéd, a másik fele bevándorló (nem csak arab bevándorlók). Az épületben rajtunk kívül 2 másik szolgáltató van, az ott dolgozókkal is jóban vagyunk, kölcsönösen segítünk egymásnak, ha valami probléma merül fel.

Hiába vendéglátás, az emberek itt maximum 8 órát dolgoznak. Mindenki végigülheti a szünetét (kapunk enni is), és nem csak a pult mellett kell 3 perc alatt bekapnunk valamit. Sőt, az elején én 10 perc alatt lezavartam az ebédszünetemet (régi rossz berögződések), mire szépen visszaküldtek, hogy akkor legyek kedves még 20 percet eltölteni valamivel, mert a fél órás szünet azt jelenti, hogy 30 percig a környéken sem akarnak látni. Mindehhez persze hozzátartozik az is, hogy mindig elegendő személyzet van bent, vagy ha pörgősebb a nap, akkor hívnak még be plusz embereket, így nem kell azon görcsölni ebéd közben, hogy vajon mi történhet most odabent nélkülem.

A dolgozók mindig jókedvűek és mosolyogva jönnek be dolgozni. Nem csak a vendégeknek tartogatott, sokak szerint ál-mosolyuk van, hanem tényleg nem érzik halálos tehernek a munkát. Nincsenek kiégve és totálisan kifacsarva, mert a túlórák hiánya (és a részmunkaidős opció) miatt pont megfelelő az egyensúly a munka és a szabadidő között. Elmondhatatlanul jobb érzés úgy bemenni dolgozni, hogy nem kell valaki szitkozódását és csapkodását hallgatni, mert ő „utálja ezt az egész sz*rt”. Az egész csapat napját el lehet rontani egy ilyennel, és nem is hiányzik a mindennapjaimból. A nap végén mindig, mindenki úgy köszön el a többiektől, hogy “köszi a mai napot”. Ez nagyon apróságnak tűnhet, de mégis teljesen más hangulatban távozok a nap végén.

Van hely mindennek. Nem próbálnak 5 négyzetméternyi bérleti költséget megspórolni azon, hogy nincs öltöző vagy esetleg raktár. Van saját öltözőszekrényem ahová beakaszthatom a cuccaimat és le is tusolhatok bent, ha épp arra van igényem. Ezek az apróságnak tűnő dolgok sokat javítanak az ember komfortérzetén (egy WC kagyló felett, a felakasztott ruhák elől félig elhajolva öltözni nem túl kényelmes). A raktárban nincs a plafonig feltornyozva (teljesen szabályellenesen) az áru, és a fagyasztó- és hűtőkapacitás is kényelmesen elég. Az eszközökből van elég, minden felszerelés adott és ha valami eltörik abból lehet újat rendelni (nem kell összeszigszalagozott felmosónyéllel bohóckodni).

Mint ahogy azt fentebb is írtam, mindig van bent megfelelő mennyiségű dolgozó, a forgalomnak megfelelően. Ha rosszul számolt az üzletvezető, akkor ezt hazaküldéssel vagy plusz ember behívásával korrigálja. Nem kell belehalni a munkába, van idő meginni egy pohár vizet, vagy éppenséggel kimenni pisilni. Mindig van idő normálisan megcsinálni a dolgokat. Akár a takarítást, akár egy előkészítést. A csapat tagjai csapatként dolgoznak, és senki nem próbálja a másikra nyomni a munkát, mert ő túl fáradt hozzá / már amúgy is sokat dolgozott. Persze itt is van olyan, aki kevésbé szeret dolgozni, de őket a műszakvezetők megfelelően motiválják. 

2 olyan lány is van, akinek pici gyereke van és mellette mégis a vendéglátásba jött vissza dolgozni. Ezt Magyarországon elképzelhetetlennek tartottam volna nagyon erős nagyszülői háttér nélkül. Viszont, mivel itt rugalmas a munkaidő és rengeteg a részmunkaidős pozíció, ezért könnyen megoldható ez is. Az egyik esetben ráadásul 4 hónapos babával van otthon szülési szabadságon az apuka, váltva ezzel az anyukát, aki visszajött dolgozni. Nagyon jónak tartom ezt a rendszert (apuka is mehet szülési szabadságra), mert így a friss anyuka is visszatérhet dolgozni, ha szeretne, és az apuka-gyerek viszony is szorosabb lesz.

Nagyon érdekes, hogy a svéd fiatalság (és a már svédül jól beszélő bevándorlók) mennyire nem azt a svédet beszéli, mint amit a nyelvkönyvekből megtanul az ember. A szótáraim (online és offline egyaránt) teljesen csődöt mondtak ebben a közegben, úgyhogy innen is üzemen a szótárírói ambíciókkal rendelkezőknek, hogy ideje lenne egy friss kiadásnak, ami tartalmazza skåne-i szlenget is. :) Az igeidőkkel is nagyvonalúan bánnak, az iskolában oly’ sokat nyomott befejezett jelenidőt talán egy alkalommal hallottam valakitől negyed év alatt, a jövő idő kifejezésére pedig teljesen megfelel nekik a jelen idejű ragozás is egy jól elhelyezett időhatározóval.

Úgyhogy összességében véve itt vendéglátózni sokkal kevésbé megterhelő, mint az eddig megszoktam. Persze az esti műszakok, hétvégi munkanapok itt is hozzátartoznak a képlethez, de hát ez elkerülhetetlen. Jó látni, hogy itt a középkorúság felé haladók és a családosok is megtalálják a helyüket ebben a rendszerben, és örülök, hogy újra dolgozhatok. 18 éves korom óta dolgozok és még sosem volt ekkora kihagyásom a munkában (majdnem fél év). Habár tanultam végig ez idő alatt, mégis sokkal hasznosabbnak érzem most magam. :)

NRebeka 11 komment tapasztalatok vendéglátás külföldi munka Svédország

A bejegyzés trackback címe:

https://svedelet.blog.hu/api/trackback/id/tr8313647100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

morph on deer 2018.02.16. 12:58:10

Hát a ‘skånska’ valóban húzós feladat, még akkor is, ha netán a formális svédet - riks-svenska - próbálják beszélni az ottaniak, hajmeresztő a kiejtés!
(Úgy lehet elképzelni, mint a Skóciában beszélt angolt a BBC sztenderdhez képest.) Nekem még a norvég is érthetőbbnek bizonyult, mert tisztábban/keményebben ejtik.
Egy Göteborg környéki svéd ismerősöm mesélte, hogy húsz évnyi házasság után sem érti mindig, hogy mit mond a férje, aki skånei.:)
Van még néhány dialektus, és bizony előfordul, hogy két svéd nem érti egymást. De legalább nem a politika miatt!:))
Grattis och lycka till jobbet!

NRebeka 2018.02.16. 19:12:32

@Kridan: Köszönöm! :)
@morph on deer: Hát igen, főleg, hogy az SFI-s tanárunk is stockholmi volt eredetileg, ezért mi csak "élesben" találkoztunk a skånskával. Az meg csak rátesz egy lapáttal, hogy a kollégáim közül kettőnek is dán az édesapja - na, a dán apa és a skånei anya kombinációból születik a legérthetetlenebbül beszélő gyerek :). A többi kollégám sem igyekszik nagyon rikssvenskát beszélni, de ettől függetlenül szerintem egész jól érthetően mondják a dolgokat, kivéve, ha olyan szavakat használnak ami a rikssvenskában nem is létezik. De ezeket meg lassanként megtanulom.

catnip cupcake 2018.02.19. 12:12:03

Gratula a munkához.

Mikor kiköltöztetek Svérdországba, milyen szinten állt a svéd nyelvtudásotok?
Írtad, hogy a párodnak elég az angol is. Ez általános gyakorlat IT területen arrafelé? Vagy inkább csak a multik sajátossága?

NRebeka 2018.02.19. 19:29:01

@catnip cupcake: Köszönöm! Alapokat tudtunk, de teljesen mindegy volt, mert délre költöztünk ahol elég egyedi tájszólással beszélnek (skånska). Ahogy morph on deer is írta, ezt a dialektust kb. lehetetlen megérteni elsőre még akkor is, ha mondjuk stockholmi svédnek születtél. De ha szorgalmas az ember és beszél angolul-németül, akkor egy alap kommunikációs szintre gyorsan felküzdi magát.
Igen, elég, de azért elvárják, hogy megtanulj svédül is. Vele már csak svédül beszélnek (8 hónap után), és teljesen jól megértik egymást. Pl. van egy francia kollégájuk, aki évek óta itt dolgozik és nem tanult meg svédül, vele angolul beszélnek. Viszont nem is fogadták be a csapatba, a férjem már sokkal inkább benne van a brancsban, mint ő. És az övék egy kis cég (bár nagyon dinamikusan fejlődik és folyamatosan keresnek mindenféle programozót).

catnip cupcake 2018.02.20. 22:42:46

@NRebeka: jól hangzik, hogy IT területen azért el lehet indulni angollal is az elején.
Mi Angliában élünk már régóta, de az utóbbi egy évben egyre erősebb vonzalmat érzünk Svédország iránt:) és nemcsak a brexit körüli töketlenkedés miatt.
El is kezdtem egy éve svédül tanulni a Duolingon keresztül, hogy ismerkedjek a nyelvvel. Az angol után a nyelvtan nem tűnik vészesnek, bár vannak érdekes dolgok (pl. a fordított szórend). A kiejtés, különösen a hangsúlyozás, azért nem könnyű:) Viszont az egy éve napi kb. 15 percnyi nyelvtanulás után egész jól megértettem a feliratokat nemrég a svédországi "telelésünkkor". Próbálok svéd nyelvű műsorokat, híreket is nézni/hallgatni; a Netflixen ráakadtam a Bonusfamiljen sorozatra és a SVT műsorait is néha megnézem.

Ami a Svédországba való költözést illeti, a helyzetünk elég speciális: mindkettőnk munkája elvileg keresett arrafelé (szociális munka / egészségügy és IT), de a páromnak nulla svédtudása van, én pedig karriert akarok váltani a jelenlegi szegről-végről IT-s munkámból "rendes" IT-s állásba, mint frissdiplomás mature student (front-end webfejlesztés a célom).
Mennyire reális egy graduate/junior webfejlesztői állásra pályázni innen?
Amikor keresgéltem Indeeden és Linkedinen, nem sok ilyen állást találtam. Arról nem is beszélve, hogy sokszor a junior állásoknál is legalább egy év munkatapasztalatot várnak el a területen.

NRebeka 2018.02.21. 09:28:55

@catnip cupcake: Informatikai területen egészen biztosan lehet boldogulni az angollal, és kitartó kereséssel lehet állást kapni. A mi tapasztalatunk az volt, hogy a nagy munkaerő-közvetítő cégek (Academic Work, Pooloa, TNG, Framtiden) általában már az első körben sem hallgatják meg az ilyen távoli jelentkezőket. Persze ez nem törvényszerű, de gyanítom, hogy valami automatikus pontozási rendszerben eleve kirostálódnak a nem-svédországi nem-svédek. Viszont az önállóan hirdető cégeknél viszonylag hamar lehet sikerélményt szerezni, még ha nem is vesznek fel azonnal. Ha pedig már a jelentkezésbe beleírjátok, hogy folyamatban van a svéd nyelvtanulás, azzal adott esetben plusz jópontot szerezhettek, legalábbis a többi nem-svéd jelentkezővel szemben.

A jobbsafari.se-t és a monster.se-t, javasolom napi szinten nézegetni, illetve az egészen újszerű uptrail.com-ot. És a hely, ahol biztosan keresnek éppen front-end fejlesztőt: www.arbetsformedlingen.se/Tjanster/Arbetssokande/Platsbanken/annonser/21988407 (Ez egész konkrétan az a cég, hol a férjem dolgozik).
A hirdetések nagy részében valóban szerepel feltételként a munkatapsztalat, illetve a folyékony svéd nyelvtudás is. Ettől még nyugodtan érdemes jelentkezni, majd elutasítanak, ha semmiképpen nem tudnak eltérni tőle.

Nem tudom UK-ben hogy megy, de itt kicsit más az interjúztatás menete, mint Magyarországon. Már önmagában az meglepő, hogy a jelentkezésekre 80%-ban válaszolnak, még ha csak egy udvarias elutasító levél formjában is. Ez azért fontos, mert így hirtelen több elutasítás ömlik az ember nyakába annál, mint amit korábban megszokott, és ez elég depresszív tud lenni. Nagy lelkierővel a helyén kell kezelni. Ha pedig pozitív visszajelzés jön, az minden külön ismerkedést megelőzően az esetek nagy részében egy belépő tesztfeladattal indul, és annak az eredménye alapján következik az első tényleges interjú. Az ellen viszont nem zárkóznak el, hogy a távolság miatt ez Skype-on történjen. Ha pedig komolyra fordul a dolog, azon se lepődjetek meg, ha felajánlják, hogy fizetik a repülőjegyet.

Az SVT-nézéshez egy tipp: a www.svt.se/se-program/ oldalon rövid, egyszerűbb nyelvezetű híreket találtok, általában felirattal. Kifejezetten jó a beszédértés gyakorlásához.

catnip cupcake 2018.02.26. 18:01:11

@NRebeka: nagyon köszönöm a részletes tippeket, egyelőre a portfóliómra kell gyúrnom, mert khm... elég karcsú:) aztán jöhet az álláskeresés.

Ami a Svédországba való költözést illeti, nincs konkrét város, ahová szeretnénk menni, bár Stockholmot inkább elkerülnénk a lakhatással kapcsolatos horrorsztorik miatt. Dalarna megye nagyon tetszett (erdők, hegyek stb.), de arrafelé a munkalehetőségek is szűkösebbek.

NRebeka 2018.02.27. 09:47:51

@catnip cupcake: Mivel küldföldiként először úgyis kvázi pályakezdőként kezelnek, ezért érdemes belevágni, akár kevesebb tapasztalattal is. :)

Stockholm tényleg elég drága. Nekünk Skåne megye nagyon bejött, pedig mindenki ezt a részt tartja a legborzasztóbbnak. Lakást találni mindenhol nehéz, úgyhogy ha csak nem ragaszkodtok egy konkrét helyhez, akkor érdemes a költözést a munkához igazítani, aztán meg pár év múlva lehet költözni az országon belül szimpatikusabb helyekre. Ilyen szempontból nagyon jó, hogy Svédország nem annyira centralizált, vidéken is jó munkalehetőségek vannak.

csoeke.a 2019.09.29. 13:38:38

Szia!

Kicsit régi már a poszt, de gratula a munkához (és az előléptetéshez). :)
Étteremvezetőként mennyire látsz rá a konyhai munkára? Tudsz esetleg valamilyen speciális igazolásról (mint pl. Magyarországon a tüdőszűrő, üzemorvosi igazolás) ami szükséges? Inkább meghirdetik interneten a betöltendő pozíciókat, vagy a "besétálós" jelentkezés a jellemzőbb?

NRebeka 2019.10.21. 19:18:43

@csoeke.a: Szia! Köszönöm :). Mindenre rálátok, mivel nekem kell mindent kontrollálnom, rendelnem, stb. Nem, itt nem szükséges tüdőszűrő, viszont valamilyen élelmiszerbiztonsági kurzust mindenkinek csinálnia kell, aki konyhán dolgozik (legalábbis nálunk). Ezt természetesen a cég fizeti. Mind a kettő, neten is hirdetünk, de sokszor a bejövő önéletrajzok közül is kerülnek ki alkalmazottak.
süti beállítások módosítása