Svéd(d)élet(t)

Az életünk Svédországban.

2017. július 09.

Mosás

A svéd társasházak többségében közös mosókonyha van, amit előzetes beosztás alapján használhat minden lakó. Nálunk a 4 lépcsőházra (lépcsőházanként 6 lakás) jut 1, de ez bőven elég is mindenkinek.

A mosókonyha mellett, a falon van egy kétsoros táblázat 31 oszloppal, amin mindenki be tudja jelölni, hogy melyik nap szeretne mosni. A felső sor a délelőtt, az alsó a délután. Minden lakásnak van egy száma amihez tartozik egy lakatszerű szerkezet. Ezt kell betenni az adott napra a délelőtti/délutáni lyukba. Mivel mindenkinek csak a sajátjához van kulcsa, ezért kizárt az a helyzet, hogy valaki átpakolja a lefoglalt időpontunkat. A délelőtti műszak 8-14 óráig moshat, a délutáni 14-20 óráig. 6 óra alatt tulajdonképpen szerintem a komplett társasház teljes ruhatárát ki lehetne mosni, mert a kapacitás nem az átlag háztartásokban megszokott.

Két mosógép van, az egyik kb. átlagos méretű, a másik viszont sokkal nagyobb. A kapacitását nem tudom pontosan, de kb. 160 cm magas, és belefér egy komplett ágyneműhuzat + 2 nagy törölköző + 2 nagyobb fürdőszobai kilépő + két szék textilhuzata, és akkor még egyátalán nincsen tele.... Ezekkel szemben áll egy szárítógép, ami  kb. 180 cm magas, és egy mosásnyi ruhát 20 perc alatt megszárít (a törölközőket 40 perc alatt). Viszonyításképp, az otthoni szárítógépnek ehhez 3 óra kellett.

A mosószobában van még egy hatalmas kétmedencés mosogató és két nagy fémkád is (gondolom áztatásra, szőnyegmosásra).

Plusz van még 2 szoba, ahol forró levegőt befújó szerkezetek vannak elhelyezve, valamint szárítókötelek kifeszítve a teregetéshez. Itt egy átlagos programmal centrifugázott nadrág 1,5 óra alatt megszárad, egy póló vagy egy ing pedig 1 óra alatt, úgyhogy a trópusi klímát csináló gép igen hatékonyan szárít.

A mosás így nagyon jó, mert 1 heti ruhánkat pillanatok alatt kimosok, és ezekben az ipari gépekben valahogy sokkal kevésbé bolyhosodnak az anyagok (vajon ennek mi lehet az oka?). A ráadás, hogy így a mosógép áramfogyasztásáért sem kell külön fizetnünk (a melegvíz, fűtés és közös költség benne van az alap lakbérünkben).

NRebeka 5 komment mindennapok lakáshelyzet

A bejegyzés trackback címe:

https://svedelet.blog.hu/api/trackback/id/tr1912651019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NBarbieReloaded 2017.07.27. 14:59:05

Jol ertem, hogy akkor 24 lakasra jut 1 mososzoba, igy egy lakas kb. 12 naponta tud mosni? Hat azert az eleg hosszu ido.
Az elozo helyen, ahol laktunk (London) ott is ilyen mosokonyhas dolog volt, mondjuk ott 7 lakasra volt 2 mosogep. Sajna szarito nem.
A legnagyobb problema az volt, hogy rajtunk kivul senki nem takaritotta ki maga utan a gepeket. Igy minden egyes mosast egy 15-20 perces takaritas elozott meg. Nagyon orultem neki mindig, hogy az igenytelen olasz, kinai meg arab lakok utan takarithattam a mocskukat.
A legjobb volt, mikor valamelyik elmebeteg egy par cipot rakott be mosni, ami nem birta a gepi mosast, igy kiszakadt belole a talpresznel az a kartonpapir szeru anyag es millionyi apro , mar raszaradt papirdarabot takarithattam ki a gepbol. Ugy egy oras muvelet volt.
Ott hogy van a mososzoba takaritasa?

NRebeka 2017.07.27. 15:15:48

@NBarbieReloaded: Igen, 24 lakásra jut 1 mosókonyha, viszont kb. hetente mindenki sorra kerül, ha akar. Itt is van olyan, aki nem akar másokkal "együtt" mosni (pl. vallási okokból), ezért van saját mosógépe a lakásában, így a közös helyiséget nem használja. Na meg vannak olyanok is, akik havonta egyszer mosnak. Általában mindig van 1-2 lakás, ahonnan pont akkor költöztek ki, nyaralni vannak, stb., ezért nem mos. Nekem eddig még soha nem kellett várnom 1 hétnél többet, pedig egyszerre csak 1 helyre teheted be az időpontfoglaló lakatodat, és értelemszerűen akkor foglalhatod leghamarabb a következő időpontot amikor az aktuális mosással végeztél.
A szárítógép hatalmas segítség, mert egy heti ruhaadagunkat (úgy, hogy minden nap új ruhát veszünk fel) plusz az ágyneműt, törölközőket, kilépőket, konyharuhákat, asztali alátéteket (minden héten mosom) így kb. 4 óra alatt ki tudom mosni, meg tudom szárítani és össze tudom hajtogatni. Ez Budapesten egy sima szárító funkciót is tudó mosógéppel 3 nap volt legalább.
És nagy szerencse, hogy itt mindenki szépen takarít maga után. Annyi van csak ráírva a mosógépre, hogy szőnyeget nem szabad benne mosni, de semmi más korlátozás nincs. Minden alkalommal szépen kiszedik a szöszöket az arra való kefével a szárítógépből, a mosógép vegyszertartályát és a dob ajtaját nyitva hagyják, így nem penészedik be. Mióta itt mosok sokkal jobb és tartósabb az illata a ruháknak (ezt mondjuk az új öblítő is eredményezheti) és nem bolyhosodnak a megszárított ruhák.
A mosókonyhában pedig van 2 szemetes, az egyikbe a kiürült mosószeres, öblítős flakonokat lehet dobni, a másikba pedig a szárítógépből kiszedett szöszt. Ezt gondolom a házmester üríti kb. hetente. Ő is söpröget össze, mos fel bizonyos időközönként. A mosókonyha mindig úgy néz ki, ahogy a képeket látod, itt nem volt előtte semmi plusz takarítás. Itt is élnek arabok a házban, de nem érzékeljük, hogy ők annyira kilógnának a sorból.
BTW, a két szárítószobában (nincs róla kép) van 10-15 vállfa, de még soha, senki nem vitte el őket, pedig mindenki használja.

NBarbieReloaded 2017.07.27. 15:38:06

@NRebeka: Ha ketten vagytok, ugy OK 1 het varakozas. De mondjuk ha mar gyerek(ek) van, akkor mar az eleg sok ido mosas nelkul.
Akkor ott legalabb mar eljutottak agyilag a lakok odaig, hogy kitakaritjak maguk utan a gepeket. Sajna itt nem, pedig sok idegeskedest megsporoltam volna.

Legjobb kozos mosokonyhas sztorim, hogy egyszer elromlott az egyik mosogep (kisebb hiba volt, de nem lehetett tole hasznalni). Szoltam a foberlonek, le se sz...ta. Na ugy ket het utan mondom ok, akkor megcsinalom. El is keszultem, na akkor felmentem a mar osszekeszitett adag ruhaert. Nem telt el 5 perc, mig visszaertem, mar be volt pakolva a gepbe es ment a mosas. Na akkor elgurult a gyogyszerem. Eleg hangosan mondtam ,magyarul, hogy a k...va eletbe mar, hogy 2 hetig senkit nem erdekel, hogy rossz a gep, de azt persze kifigyelik, mikor valaki mas megcsinalja es mar pakol is be.
Tudtam kik voltak, egy lengyel plazacica csaj meg valami kihaennem gorog faszija.
Bekopogok, kinyitja a csaj, mondom ezt megis hogy kepzelitek. Na, nemhogy a csaj elnezest kert volna, kinyilt a csipaja a faszinak, elougrott, aztan elkezdett kemenykedni, hogy oket nem erdekli, hogy en csinaltam meg a gepet, meg, hogy en mit k..rvazom a baratnojet. Mondom tessek?
Na kiderult, hogy amit mondam, mikor meglattam, hogy mar valaki bepakolt, azt nyilvan hallottak, megertettek belole 1 darab szot (merthogy a k...va az lengyelul is azt jelenti) es ebbol leszurte a ket szellemi orias, hogy en a csajra mondtam es mar verte az asztalt a faszi duhebe. Vicces volt, ahogy beleelte magat a hos baratnomento szerepbe, de csak kepen rohogtem szegenyt. :)
Hat igy ennyi, bocs, kicsit hosszu lett.

NRebeka 2017.07.29. 20:22:31

@NBarbieReloaded: Igen, viszont volt a lakáson belül is egy mosógép amit használhattunk volna, viszont nekünk bőven elég ez a mosókonyha, úgyhogy a mosógép száműzetésre került a padlásra, és inkább a mosogatógépet kötöttük be a helyére :)
Nem tudom, hogy csak nekünk van-e ekkora szerencsénk, de mivel arabokkal és más nemzetiségűekkel egy házban élünk, ezért nem hiszem, hogy máshol sokkal rosszabb lenne a helyzet.
Sokan írják itt élők, hogy milyen szörnyű a migráns helyzet, és a magyar tv-k is ezt nyomják, de őszintén szólva mi ebből semmit nem érzünk (de lehet, hogy csak nagyon más az ingerküszöbünk). Itt pl. még soha nem fütyültek utánam az utcán, vagy szóltak be a férfiak, pedig ez Budapesten minden nap megtörtént.

Szülikutya 2017.08.09. 00:56:03

A mosókonyhával szerencsétek van. Bármennyire is nemzeti intézmény ;), a közös mosókonyha a legtöbb társasházban neuralgikus pont. (A svédeket néha megszállja ez a kommünisztikus gondolkodásmód, hogy akkor vegyen a társasház mindenből közöset, és az milyen jó lesz mindenkinek – közös talicska, ásó, lapát, fűnyíró, kertszépítő eszközök, közös szerszámok (pl. fűrészek), közös mosoda, közösségi szoba, sőt, olyan házat is ismerek, ahol van közösen használható bicikli, teherbicikli és autó, illetve az is gyakori, hogy a ház fenntart egy vendégapartmant, amit bármelyik lakó kibérelhet kedvezményesen, ha vendégei jönnek. Hát ezek nemigen szoktak működni. Vagy nagyon körülményesen (pl. közösségi terem), vagy mindenkinek ugyanakkor van rá szüksége, vagy – hogy igazi magyaros szakterminológiával éljek (© by matolcsy györgy) – bizonyos tárgyak elveszítik közösségi jellegüket.)
A leggyakoribb és legrégebb óta létező közösségi jószág a mosókonyha. Állandó konfliktusforrás, a lakógyűlések kitüntetett helyen szereplő problémahalmaza, hogy ki mikor miért nem tartja be a szabályokat és hogy akkor most szabad-e a jogtalan használó ruháját kigórni a francba, vagy sem. A leggyakoribb konfliktus abból származik, hogy a kis lakatos dátumfoglaló szerkezetek egy idő után beragadnak a foglalótáblába, mert elveszítik a kulcsot hozzá, vagy mosás után elfelejtik kivenni (és legközelebb eszük ágában sincs ott keresni, elveszettnek tekintik mindenestül), így egyre több fals foglalás van a táblán, ami így funkcióját veszíti: egy csomószor be van foglalva az időpont (mondjuk évek óta...), és senki nem mos, máskor meg nincs befoglalva és valaki partizánba nyomja (mert nincs foglaló bigyója). Egy idő után ez totál káoszhoz vezet, mert mindenki lederiválja, hogy semmi jelentősége nincs annak, hogy mi van a foglalótáblán, csak az számít, ami a mosodában zajlik. Aztán néha meg mégis számított volna a foglalás, és akkor jön az elmérgesedő vita, hogy miért mos valaki, ha nincs befoglalva, ill. miért hányta ki a ruháját az illető, ehhez nincs joga akkor sem, ha be van foglalva. Vagy nem is tudsz kivel vitatkozni, hiszen otthagyta a cuccát, hacsak nem héderelsz ott egyfolytában, kicsi rá az esély, hogy megcsíped, néha ki sem derül, ki volt a sunyiban mosó szomszéd.
Szóval ha egy házban jól működik a rendszer, az maga a csoda. Újabban csinálnak digitális rendszereket is, interneten is lehet foglalni, vagy a mosoda ajtaja előtti terminálon – ez jobb megoldás, mert konkrétan nem enged ajtót nyitni, ha nem vagy jogosult rá, cserébe itt is történhet olyan, hogy ha későn mész (persze miért mész későn?!), akkor bezárja a nedves ruhákat, és ha mondjuk te voltál aznapra az utolsó, akkor várhatsz másnap reggelig, míg az első foglaló kinyitja neked az ajtót, hogy nagy szégyenkezve eltüntethesd az éjszaka alatt bebüdösödő ruhákat (amit akkor már megszárítani sem tudsz, mivel oda sem ad belépést a rendszer – meg különben sem a te időd...) Vagy előfordulhat, hogy lefagy a terminál, és akkor senki nem tud bemenni, nem lehet tudni, mikor indul újra és mikor tudod kimenekíteni a túszul ejtett ruhákat... Szóval ez a rendszer sem tökéletes, de azért ez már egy nagyságrenddel kevesebb lehetőséget ad a súrlódásokra. El persze nem tüntetheti őket, mert még mindig ott van az a súlyos probléma, hogy sosem tudhatod, hogy előtted ki és mit mosott. Sokan csak azokat a cuccokat viszik le a közösbe, amit a sajátba nem akarnak betenni: állatszőrös dolgokat, évek óta mocskolódó lábtörlőt, összehányt díványhuzatot, kutyaszaros edzőcipőt, kitudjamimást. A magam részéről rosszul vagyok a gondolattól, hogy olyan alsóneműt vegyek föl, vagy olyan párnán aludjak, amit olyan mosógépben mostam ki, amiben előzőleg mondjuk egy gombás-penészes fürdőszobai kilépő volt...
Egyszóval: ha működik a házban a rendszer, akkor elképesztően mázlisták vagytok! ;)
süti beállítások módosítása