Svéd(d)élet(t)

Az életünk Svédországban.

2019. november 18.

5+1 dolog amit nem szeretek Svédországban

A pozitív dolgokról szóló előző lista után most következzenek azok a dolgok, amiket én nem szeretek Svédországban. A felsorolás továbbra is szubjektív, nem várom el, hogy mindenki egyetértsen vele.

  1. Még nem tanulták meg, hogy mi a jó kávé.

Ennek a pontnak nagyon is van létjogosultsága nálam, mivel rendszeres kávéfogyasztó vagyok. Az rendben van, hogy ők szívesen isszák bögreszámra a bő vízzel lefőzött sirálypisit, de az eszpresszó kedvelők miatt igazán tarthatnának valami normális kávét is a munkahelyeken/éttermekben.

b0tc9yjccaejxgq.jpg

  1. Az ételek terén sem túl kreatívak.

Főtt hús vagy főtt hal, főtt krumplival, meg valami szósszal. Oké, a nemzetközi konyha teljes választéka megtalálható kis utánajárással (és kicsivel több pénzből), de az étkezdék egy részének kreativitása kimerül a fentiekben, és ez tökéletesen ki is elégíti a vendégkör nagy részét. Mondjuk az meg kell hagyni, hogy legalább ezeket jól csinálják. 

  1. Túlságosan is elnézőek.

Annyira bíznak a jól működő szabályaikban és a szabálykövető emberekben, hogy nem akarnak a néhány csaló miatt változtatni. És habár teljesen egyetértek a rászorulók támogatásával, de sokan nagyon is visszaélnek ezekkel a lehetőségekkel olyanok kárára, akik sokkal jobban megérdemelnék/tudnák hasznosítani.

  1. A konstruktív véleményalkotás nem az erősségük.

Magyarként tapasztalatból tudom, hogy mennyire rossz az, amikor egyesek mindenre csak panaszkodni tudnak. Ugyanakkor a svédek az építő jellegű kritikát sem hajlandók kimondani. Lényegében mindenre azt mondják, hogy „szép munka”, függetlenül attól, hogy épp 100, 80, vagy 50%-ot teljesítettem-e. Nekem hiányzik, hogy építő kritikát gyakoroljon a főnököm, néha igenis szükségem lenne egy kis keménységre a fejlődéshez.

  1. A kétszínűség is a vérükben van.

Részben összefügg az előző ponttal, hogy mivel nem szeretnek konfrontálódni, ezért ritkán mondják ki direktben a véleményüket. Jó ismerősök négyszemközt azonban már minden további nélkül kibeszélik a dolgokat és az embereket. A munkahelyi titoktartás szintén nem az erősségük (legalábbis a fiatalabb generációnak). Én már csak olyan dolgokat mondok el a kollégáimnak, amit azonnal el akarok terjeszteni az étteremben. :) Nem tagadom, hogy vannak egyenes svédek is, de a többség nem ebbe a kategóriába tartozik. 

+1 Szarvasveszély

A természet közelségében élni egyúttal azt is jelenti, hogy az önfeledt autózást gyakran felváltja az út két oldalának folyamatos, feszült monitorozása. Csak a legforgalmasabb utak mellett van végig kiépítve vadkerítés, márpedig igazán széles választékban kerülhetnek az autó elé vadak: rénszarvas, jávorszarvas, őz, borz, róka, hogy csak a leggyakoribbakat említsem. Mégcsak jellemző időpont sincsen, amikor várható lenne a felbukkanásuk: a délutáni csúcsforgalomban éppúgy arra járhatnak, mint az éjszaka közepén.

to0farl33o5rwpurdg5rw53faiggvzs.jpg

NRebeka 1 komment természet mindennapok vendéglátás Svédország

A bejegyzés trackback címe:

https://svedelet.blog.hu/api/trackback/id/tr3015312470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2020.01.07. 22:31:15

+1 ... lehet h hülyeség de amikor rosszul belátható útmenték között vadveszélyes időszakban autóztam magyarországon akkor a várhatóan felbukkanó őzek végsebességénél lassabban mentem mert azt kb fel tudják dolgozni.
süti beállítások módosítása