Svéd(d)élet(t)

Az életünk Svédországban.

2019. május 27.

Ahová két perc alatt kiér a mentő

ambulans-xc90-2016.jpg

Svédországba költözésünk óta több tucat itt élő, vagy valaha itt élt magyar véleményét olvastam a svéd egészségügyről, és 90%-ban csupa negatív véleménnyel találkoztam. Volt aki feketén-fehéren leírta, hogy aki túl akar élni, az jobb, ha inkább Magyarországra jár orvoshoz. Általában nem nagyon tudok ehhez érdemben hozzászólni, mivel eddig szerencsére egyáltalán nem kellett igénybe vennem a svéd ellátóredszert, mivel egy-egy megfázást leszámítva nem szoktunk megbetegedni, így nem kellett személyesen orvossal találkozni. Szóval mindössze csak magamban meditáltam azon, hogy milyen állapotok uralkodhatnak a svédországi kórházakban, ha ehelyett azt a magyar rendszert ajánlják, amiről kivétel nélkül mindenkinek van személyes negatív tapasztalata.

Az én rossz tapasztalataim között mindenképpen az a legmeghatározóbb, amikor a férjem egyszer a Fiumei úti balesetin kötött ki. A diszkréten vizeletszagú épület, és a legkevésbé sem diszkréten negatív hozzáállás a betegekhez csak hab volt a tortán azután, hogy először órákat kellett a hideg folyosón tölteni Viktornak a törött combjával, majd - annak ellenére hogy ezt maximum 8 órán belül műteni kellene - félretolták és csaknem két teljes napon keresztül étlen-szomjan váratták, miközben semmi információt nem mondtak se neki, se nekem.

Egy múlt szombati eset után azonban úgy gondoltam, egy rövid posztban összefoglalom az eddigi tapasztalataimat a svéd orvosi ellátásról.

Az elmúlt két év során egyetlen alkalommal fordult elő, hogy orvosra volt szükségem. Felfázásszerű tünteteim voltak, és nem akart elmúlni. Sajnos ez elő szokott fordulni velem időnként ezért pontosan tudtam, hogy ilyenkor már csak az antibiotikum szokott segíteni rajtam, amit viszont orvosnak kell felírnia. Elkezdtem hát utánanézni most első alkalommal, hogy itt Svédországban hova és hogyan kell elmenni, vagy bejelentkezni, ha orvosra van szükségem. És eközben rábukkantam egy nagyon érdekes szolgáltatásra, lényegében egy online magánrendelőre :) Egy mobilos alkalmazáson először is egy viszonylag részletes, több lépcsős kérdőív kitöltésével kellett megadnom a tüneteimet, és ez alapján meghatározta, hogy milyen szakorvosra is van szükségem. Ezután kiválaszthattam, hogy mikor hívhatnak fel, majd a megadott időn belül jelentkezett is az orvos, aki épp olyan részletesen kikérdezett, mintha csak a rendelőben ülnénk. (Egy-egy ilyen webkamerás konzultáció kb. kétszer annyiba kerül, mint az annó nagy felháborodást kiváltó magyar vizitdíj, de demo-jelleggel az első alkalom ingyenes.) Az orvosok közül akár válogatni is lehet, ha esetleg nyelvi nehézségek miatt a saját anyanyelvünkön/angolul szeretnénk társalogni. Én ezzel a lehetőséggel nem éltem, így elég gyorsan, 30 percen belül már hívtak is. Mivel az elmondottak alapján úgy ítélte meg, hogy nincsen szükségem részletesebb vizsgálatokra, sem arra, hogy személyesen keressek fel egy orvost, ezért kapásból fel is írta nekem a megfelelő gyógyszert, és ezzel kész is voltunk.

Talán már egy korábbi posztban írtam, hogy ilyenkor a svéd receptnyilvántartó rendszerébe a személyi számom alapján írnak nekem egy online receptet, én pedig csak bemutatom a jogosítványomat az utamba kerülő első patikában, ahol máris látják, hogy milyen gyógyszert és milyen dózissal írtak fel. Külön tetszik még, hogy az adagolásra vonatkozó magyarországi macskakaparás helyett itt egy matricát nyomtatnak és ragasztanak rá az orvosságra, amin név szerint szerepel, hogy kinek a gyógyszere (ha macskáé, akkor is név szerint!), hogyan kell adagolni, és meddig szabad felhasználni, stb.

Kicsit kevésbé testközeli tapasztalat az a néhány videó, amit mostanában láttam. A svéd közösségi tartalomgyártók (értsd: youtuberek) körében elég népszerű mostanában a szülés-videó. Igen, ez pontosan az, aminek hangzik. A kedves, vlogger anyuka-apuka páros a szülés beindulásától kezdve egészen a végéig mindent rögzít, majd egy 20-30 perces videót vágva az eseményről feltölti a saját oldalára. Hát én biztosan túl konzervatív vagyok, de még a szűk családomnak sem mutatnék ilyen premier plánban vett videót, nemhogy az egész világnak. Na de mindegy, itt nem is az esemény a lényeg, hanem a videón látható környezet.

Ezeket az anyukákat minden esetben modern, jól felszerelt (kád, bordásfal, műszerek, stb) szobákban helyezik el, ahol még apukának is külön ágya van, ha éppen aludni szeretne. Mert itt nem siettetik a nőket, hanem igyekeznek megfelelő környezetet biztosítani, és nem kiabálnak vele és oxicotinozzák agyon, mondván hogy a doktor úrnak órákon belül golfpartija van. Adnak nekik enni-inni, és a folyamat végén sem veszik el tőlük azonnal a gyereket, vagyis haladnak a korral és azokat az ajánlásokat követik, amiket néhány szervezet még csak most szeretne kiharcolni Magyarországon. Na persze nem vagyok orvos, tehát nem ítélhetem meg objektíven a helyzetet, mégis azt mondom, hogy számomra ez utóbbi a szimpatikusabb. Úgy is fogalmazhatnék, hogy itt nem félnék szülni egy gyereket. És nem a csilliárdokat érő felszerelések, hanem a hozzáállás mássága miatt.

És akkor érkezzünk meg végre az elején beharangozott szombat délutánhoz.

Két kedves svéd barátunkkal szerveztünk közös programot, aminek a befejezéseként beültünk ebédelni a közeli kisváros egyik éttermébe. Benne voltunk már a délutánban, így rajtunk kívül csak egyetlen másik asztal volt foglalt, ahol egy család három generációja ült együtt és ünnepeltek valamit. Csakhogy a nagymama egyik pillanatról a másikra rosszul lett. A lánya próbálta tudatánál tartani, rázogatta és beszéltette, de egyre kevésbé reagált a külső ingerekre. Kérték a személyzetet hogy hozzanak cukrot, vagy cukros vizet, ugyanis a nagyi cukorbeteg volt, és feltételezhetően leesett a cukra, amiatt ájult el. Közben lefektették a padlóra és rövid tanácskozás után úgy döntöttek, hogy kihívják a mentőket. A vízszintes helyzetben a nagymama annyira magához tért, hogy hevesen tiltakozzon a mentő ellen, de addigra a férj már tárcsázott és éppen ecsetelte a diszpécsernek, hogy mi történt és honnan telefonál. Nagyjából másfél perce lehettek vonalban, mikor odakintről szirénázás hallatszott. Egy pillanatra egymásra néztünk Viktorral, hasonlóan csodálkozóra húzott szemöldökkel, de aztán gyorsan megállapítottuk, hogy ez nyilván valami más és valahova máshova megy, mivel nagyjából fizikai képtelenség lenne máris ideérni. Közben a férj fülén a telefonnal kisétált az étterem elé, a szirénázás erősödött, majd lefékezett a mentő az ajtó előtt. A bácsi megköszönte és letette a telefon. Minden túlzás nélkül mondhatom, hogy nem tartott tovább kettő percnél. Nem tudom, hogyan csinálták.

Mellesleg a folytatás sem volt kevésbé érdekes. A két mentős kiugrott az autóból, egyiküknél az orvosi táska, a másiknál valami spéci tablet. Amíg az orvos kikérdezte a tudnivalókat, addig a másik mindent be is rögzített a készülékbe - és a nyakamat teszem rá, hogy ez abban a pillanatban már fel is volt töltve a kórházban a néni kartonjára. Gyors mérlegelés után aztán hozták a hordágyat, feltették a nénit, (kapott takarót, és párnát! - hogy örült volna ilyen luxusnak Viktor a balesetin), a lánya is beült mellé, és már el is hajtottak. Mindösszesen talán 10 perc telt el a telefon felemelésétől a mentő távozásáig, de lehet, hogy még ennyi sem volt. Mivel magánál volt és összefüggően tudott beszélni (valamint felismerte a környezetét), ezért valószínűleg nem történt komolyabb baj, de mégis olyan komolyan vették, mintha minimum agyvérzést vagy infarktust kapott volna.

Most mindenki csendben nézzen le maga elé, és képzelje el ezt a szombat délutáni szituációt a saját tapasztalatai alapján. A magam részéről azt hiszem, hogy egy leesett cukrú idős emberhez semennyi időn belül nem küldenének mentőt, csak azt mondanák, hogy vigyék be a családtagok a legközelebbi ügyeletre.

Szerencsére csupán ennyi az eddigi tapasztalatunk a sokat szidott svéd egészségügyről, de remélem, hogy ha komolyabb bajba kerülnénk akkor hasonlóan jó ellátásban részesülnénk, mint a fent említett cukorbeteg néni.

NRebeka 53 komment közlekedés mindennapok ügyintézés Svédország

A bejegyzés trackback címe:

https://svedelet.blog.hu/api/trackback/id/tr5514864964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DR. Smit Pal 2019.05.28. 00:31:58

A Svedeknek veguk van, semmire nem mentek a gazdagsagukkal, inkabb kivegeztek magukat. 10 even belul a Svedorszagnak nyoma sem marad. Az arabok teljesen elfoglaljak, megszuntetik atnevezik az orszagot. Nem lesz Svedorszag, nem lesz Sved kultura, nem lesz Sved nyelv, nem lesznek Sved emberek. Meg a terkepen sem lesz jelezve az egykori Svedorszag.
Lesz helyette 3 ezer eves saria torveny, utcai lefejezes, halalrakovezes. A mento 2 het alatt sem fog kierni, nem hogy 2 perc alatt.
A Szerencsetlen idiotaknak nyomuk sem marad.

Gacsaj Pisti 2019.05.28. 01:44:47

2 perc alatt?
Annyi idő alatt be sem tud ülni a személyzet a mentőautóba...

Nem túlzás ez?

clemens 2019.05.28. 04:37:18

Tudod, én földhöz verem a seggem örömömben hogy a föld olyan országban élek amelyik a legfejlettebb 20%-ba tartozik (Magyarországról beszélek) és nekem megfelel ha "csak" negyedóra alatt ér ki a mentő.
Képzeld el a sok-sok országot ahol csak órák alatt, vagy soha a büdös életbe nem jön a mentő. És ott is tudnak boldogan élni emberek!
Ezzel együtt örülök - de nem irigykedek - hogy a svédek egy fejlettebb rendszert üzemeltetnek.

Zuzer78 2019.05.28. 05:47:51

Sose gondoltam volna hogy ilyen sok fideszes bérkommentelő van...

Éhes_ló 2019.05.28. 06:38:42

@Zuzer78: miért fideszes az, aki szerint egy mentőállomáson a személyzet mentőbeszállása, kihajtása több időt vesz igénybe, mint amit a poszter ideírt?
Miért fideszes az, aki szerint kizárt dolog, hogy egy (bármilyen) traumán egy combtörötthöz két napig nem szólnak és étlen/szomjan tartják?

A poszter fenti képtelenségei (is) a szerzői életműve részei, amelyek az ő személyes valóságérzékelését mutatják be ilyen felettébb irrealisztikus módon. Ezt kritika tárgyává tenni nem a pártállástól függ, hanem valóságérzékelési eltérés.

De ha a fentieket nem értnéd: a hazudozás beteges dolog.
Amorális.
Ezt szóvá tenni, észrevételezni pedig alapjog.

Hórukk 2019.05.28. 07:51:01

A mentő akkor ér ki 2 perc alatt, ha éppen a közelben jár, amikor kapják a riasztást. Ennek nagy városban nagyobb, vidéken kisebb a valószínűsége. A balesetin meg lehet hogy egy combcsonttöröttet csak 2 nap tán műtenek meg, ez lehet orvosilag indokolt. Sajnos az teljesen hihető, hogy a beteget nem informálják és ráadásul éheztetik: először arra hivatkozva, hogy még nincs "állományba véve" (miért érkezett váratlanul, aztán meg miért nem hozott be már neki kanalat a hozzátartozó: ez az én személyes tapasztalatom), aztán meg műtétre vár, a végén pedig már "kiírták": arra a 8-10 órára, mire - talán - elviszik majd a betegszállítók, már nem jár étkezés, ha akar vegyen magának kaját valahol, de járni úgysem tud és egyébként se menjen sehová, mert mi lesz, ha éppen akkor jönnek érte stb.

Hórukk 2019.05.28. 08:12:19

@clemens: Boldog emberek mindenhol vannak, csak nálunk 10 évvel hamarabb vége lesz a boldogságnak mint a svédeknél. Az életed végén, amikor úgy érzed, hogy szeretnél még további 10 év boldogságot/egészséget/életet, akkor marhára nem fog téged sem érdekelni, hogy vannak országok, ahol már rég meghaltál volna. Akkor sem, ha balesetet szenvedtél vagy agyvérzést kaptál és a földön fetrengsz, akár a sürgősségi osztály várójában. Azzal meg ne ámítsd magad, hogy a világ országainak legfejlettebb 20%-ába tartozunk, elég, ha a mészaros-sajtó ámít minket ezzel.

lajcsi1975 2019.05.28. 08:23:15

A rothadó és hanyatló Svédektől mit várunk??!!
Ha valaki egy patentül működő egészségügyet akar látni akkor ajánlom figyelmébe a fidesz megoldását. :-))

morph on deer 2019.05.28. 09:27:52

@DR. Smit Pal:
“A Svedeknek veguk van”

Szerinted te most mihez szóltál hozzá?

morph on deer 2019.05.28. 09:53:49

@Éhes_ló:
“miért fideszes az, aki szerint egy mentőállomáson a személyzet mentőbeszállása, kihajtása több időt vesz igénybe, mint amit a poszter ideírt?”

Talán mert bizonyos - kötelezőnek látszó - értelmi szint, és a “csakazért is jobban tudom” hozzáállás egyidejű jelenléte egyértelműen egy “fidesz” nevű, szekta jellegű csoportosulás tagjaira utal, azért.

Egyébként Svédországban - egyenlő esélyek ide vagy oda, - mozgássérülteket nem alkalmaznak mentősnek. (Szemben például a katonasággal, ahol egy reklámfilm szerint kerekesszékes volt a futár(!) aki a terepjáróval a parancsot vitte..)

Szóval biztosan nem kell nekik két perc a bekászálódáshoz. Az meg a másik, hogy ott nem a befejezett beszélgetés után indítják a kocsit, hanem amint a hívás bemegy és már tudják, hogy mi történt, aztán menet közben kapják a részleteket.

Ha figyelmesen olvastad volna, akkor tudnád, hogy a kulcsszó ebben a történetben a “kisváros”.
Hogy miért? Mert ezeken a helyeken a kórház és a “belváros” között legfeljebb pár kilométer a távolság, tehát pár perc alatt valóban oda lehet érni!

Nem egy hasonló esetet tapasztaltam magam is a cirka harminc Svédországban töltött év alatt, nagyobb részben egy kisvárosban (cca 35 ezres) élve.

Szerintem tájékozódj, mielőtt hazugnak nevezel bárkit is, mert ez így csak téged minősít, - mint fideszest :))

dani740 2019.05.28. 09:55:28

@morph on deer: arra, hogy mi folyik manapság odakint. A több évtizedes nagylelkűségük és nyitottságuk levét kezdték el inni az elmúlt években. Az, hogy bizonyos bűncselekmény típusok az elmúlt években jelentek csak meg, vagy erősödtek fel a statisztikai hibahatárról a jól látható kategóriába. Az, hogy egy bevándorló több segélyt kap, mint egy rendes svéd nyugdíjas, aki az életének első hat évtizedét becsületesen végigdolgozta. Az, hogy a szociális hálójuk mára egy ketyegő bombává vált. Az, hogy a rendőrök bizonyos kis- és nagyvárosok bizonyos zónáiba egyáltalán nem mernek bemenni. Folytassam még?

GallaiG 2019.05.28. 10:09:21

@dani740: Csak poén volt, nem komoly. “A Svedeknek veguk van” Nem könnyű érteni, de viccnek szánta.

dani740 2019.05.28. 10:16:39

@GallaiG: jó, leesett ;) De sajnos kint is elhallgatják a teljes igazságot, csak éppen annyi a különbség a magyar menekültellenes propagandáshoz képest, hogy van alapja, de nagyon...

Rotoxis 2019.05.28. 10:37:49

Üdv mindenkinek!
Néhány dolgot szeretnék hozzáfűzni a poszthoz.

A webkamerás "rendelésnek" esetleg ott lehet létjogosultsága, ahol a fizikai távolság miatt az orvos-beteg találkozó nem, vagy csak aránytalan nehézségek árán jöhet létre. A kikérdezés nem váltja ki a betegvizsgálatot, ráadásul a legegyszerűbb pisi-tesztre sem nagyon van így lehetőség. Egy európai kisvárosban nem nagyon látom létjogosultságát. Azt valószínűleg nem tudja a poszter, hogy a téves diagnózisból származó tévedések miatt a felelősséget az egészségügyi szolgáltató igen nagy valószínűség szerint kizárja, éppen a betegvizsgálat elmaradása miatt. A kikérdezés nagy valószínűséggel előre megírt protokollok szerint zajlik. Ha az orvos minden kérdést feltett, ami a listán szerepel és arra megfelelő válaszokat kapott, az esetleges téves diagnózisért nem terheli felelősség. Ez a szolgáltatás egyébként nem feltétlenül a szolgálatatás rendkívül magas színvonalát, sokkal inkább az orvoshiányra történő egyfajta reagálást jelent a szolgálató részéről.

A mentőellátás egyszerűen kritikátlan. Arra, hogy két perc alatt kiértek, csak egy magyarázat lehet, éppen volt a szomszéd utcában egy mentőállomás, esetleg egy éppen arra járó szabad kocsi. Tényszerű, hogy Magyarországon kevesebb a mentő a szükségesnél, ettől függetlenül ott is eséllyel előfordulhat ugyanúgy, ahogy az is, hogy Svédországban is eltelhet akár többször tíz perc is a mentő kiérkezésééig.

Svédországban a csak igen kivételes esetben (pl. katasztrófahelyzet) megy orvos a helyszínre, a mentővel egyáltalán nem. Akivel a poszter találkozott, mentőápoló volt. Az ellátás maga minősíthetetlen. Nyolc perc alatt a leírás szerint lezajlott az anamnézis felvétele, annak rögzítése és a beteg transzpotja a mentőautóba. Ez nagyjából elképzelhető, de ez az idő részletes kikérdezésre is kevésnek tűnik. A beteget nem vizsgálták meg és semmilyen ellátást nem kapott.

Még a magyar mentőápoló kompetenciájába is beletartozik a betegvizsgálat, iránydiagnózis felállítása, infúzió bekötése (korábban eszméltét vesztett betegnél ez alap), valamint szükség szerint a beteg cukroháztartásának stabilizálása. Ezek közül egy sem történt meg.

A poszter tehát olyan tevékenységet dicsér az egekig, amely nem volt egyéb egy kék lámpás taxi szolgálatnál.

2019.05.28. 11:17:35

Az tuti, hogy csak úgy ér ki valahova 2 percen belül a mentő, ha valahol a közelben jár. Akkor is ha fideszes a vezetése, meg akkor is, ha nem. Illetve még egy esetben: ha járó motorú autóban ülnek a feladatot várva, és nagyon közel vannak a esemény helyszínéhez, de ez nem gyakori, az Egyesült Államokban hallani ilyesmiről itt-ott. És azt is hozzátenném, hogy - bár nem egy országban így működik - nem biztos, hogy a betegnek az a legjobb, ha felkapják és viszik. Némi helyszíni ellátás sokat javíthat a későbbi gyógyulási esélyein. És el kell mondjam, hogy ebben a magyar mentők jók, és mindig is jók voltak. Ez nem a mostani kormány érdeme, meg nem is az előzőé. Régen elsősorban szakértő volt a vezetőjük, nem politikai kinevezett. Fene tudja, valahogy még a komcsik is tiszteletben tartották a szolgálatot, és nem nagyon szóltak bele szakmai dolgokba. Így, bár mindig voltak szerencsétlen (hülye) döntések, alapjában véve garantált volt a magas szakmai színvonal. Hogy a működési körülmények és a korrupció hogyan befolyásolták és befolyásolják a munkát, az más kérdés.
Cukorbeteghez igenis kimegy a mentő Magyarországon, és ha valamelyik irányító ezt megtagadná, csúnyán megütné a bokáját.
A telefondoktoros témához nem akarok hozzászólni, bár véleményem azért van róla. De a mentőket ismerem, és a cikk negatív hangnemben említi őket, amire a tényleges munkát végzők- kevés kivételtől eltekintve, mert tróger ember mindenütt van sajnos - nem szolgáltak rá. Annak persze örülök, hogy a hozzátartozó ellátása a leírtak szerinti módon, szerencsésen alakult, jobbulást és jó egészséget kívánok neki!

morph on deer 2019.05.28. 11:41:09

Svéd kisvárosban élve egyszer vitt el a mentő, amkor egyszer a házunktól talán 50 méternyire megcsúsztam autóval a jeges aszfalton (black ice). Gond nélkül korrigáltam (volna), csak éppen volt egy száraz folt, amit a hajtott kerekem pont akkor kapott el, amikor ferdén álltam, szóval úgy 50-60-nal bezúgtam a fák meg sziklák közé, a légzsák meg az öv megfogott. Magam szálltam ki az autóból és hívtam a 112-őt, ahol csak annyit kérdeztek, hogy kioldott-e a légzsák, mert akkor mindenképpen küldik a mentőt.
Még beszéltünk a diszpécserrel, mikor a mentős bekapcsolódott(!) és mondta, hogy már hol járnak, és kérdezte, hogy vagyok, mit érzek, stb.
Mivel kb öt kilométerre volt a kórház, valóban percek alatt megjöttek, és kezdték vizsgálni, hogy agyrázkódás vagy ilyesmi van-e, és amikor ott tartottunk, hogy forgassam a fejemet, és rohadtul belenyilalt a fájdalom a nyakamnál, már rakták is rám a merevítőt, és rögzítették a fejem, meg engem a hordágyhoz, és vittek mint szélvész.

A kórháznál a filmekből ismert tuti 3-4 fős “emergency team” várt, - akkor már nem voltam annyira jól - akik vittek a vizsgáló/műtő/stb helyre, ahol egyszerre három nő(vér) kezdett vetkőztetni(!), - ollóval! Mivel addig egyáltalán nem mozgattak, amíg nem csináltak CT-t, de az ultrahangtól kezdve minden elképzelhető diagnosztikai eszközt bevetve. (Egy ennek kapcsán történt észlelés miatt - aminek nem volt köze a balesethez - később egy belgyógyászati kontrollra is behívtak.) Szóval alaposan átnéztek, faltól falig.
Szóval ez egy svéd kisváros helyi kórházában volt így.

Természetesen a szétvágott ruháimat kifizette a biztosító, aztán kaptam egy titánium nyakcsigolyát is, - amit amúgy egy kurd nemzetiségű sebész épített a gerincvelőm köré, miután lebontotta a sérült eredetit, tisztán hét és fél óra alatt, de ez már nem ott történt, hanem egy egyetemi klinikán.

Mindenesetre a harminc év alatt egyetlen egy negatív élményem volt a svéd gészségüggyel kapcsolatban, amikor egy több mint 400 kilométerre levő kórházban volt csak sebészeti kapacitás egy bizonyos típusú műtétre, (de a műtét ott is kiválóan sikerült) pedig számos alkalommal kerültem kapcsolatba velük.
Én kivétel nélkül csak segítőkész, megértő, és minden szempontból normális személyzettel találkoztam, pedig számos helyen és elég sok féle egészségügyi intézménnyel kerültem kapcsolatba az idők során, beleértve a kis helyi rendelőintézetektől a magánklinikán át a nagy állami intézményekig, - és soha senki nem volt türelmetlen, vagy bunkó, sehol!

És soha egyetlen fillér “hálapénzt” nem kértek, és nem adtam, el sem fogadnák.
Ők a munkájukért fizetést kapnak, bár a nővérek ott is alulfizetettek, de meg nem fordul senki fejében, hogy a betegeknek kéne pluszpénzt adnia.
Doboz bonbon,- amit minden esetben kiraknak a közös asztalra - a maximum.

Szóval lehet károgni nyugodtan, de nyugodtan összeteheti a kezét az a magyar, aki a svédhez hasonló egészségügyi helyzetben van, ha van olyan egyáltalán!

Még valami: ott MINDEN egészségügyi intézmény tiszta, ott nincs törött csap, viszont van vécépapír, kéztörlő, folyékony szappan és kézfertőtlenítő, valamint ivópohár mindenhol!
A kórházakban ugyanott gumikesztyűk és egyéb kellékek is, - és senki nem viszi haza őket!

Biztosan azért, mert nem elég “élelmesek” gondolom... Vagy mert nem az övék, és a lopás nem svéd tulajdonság.
Bizony, egy “elmaradott” gondolkodású nép, amely még nem érte el az orbáni színvonalat..!
Hálisten.

teleorman 2019.05.28. 12:03:52

@DR. Smit Pal: ez teljesen biztos, vagy azért van ezeknek a szegény hülye svédeknek egy nyúlfarknyi esélyük arra, hogy ezt megússzák? Ez jobb lenne, mert akkor - persze ha marad a NER Magyarországon - lehet majd büszkén mondani, hogy na ugye, a magyar eü. már jobb, mint a svéd, (Ha beüt a svéd iszlám köztársaság, akkor viszont ez teljesen nyilvánvaló lesz, nem is büszkélkedünk vele.)

énisfélek 2019.05.28. 12:18:23

Hülyék ezek a svédek. Le sem ellenőrizték, hogy a néni a kormánypárt szavazója-e. Mert ha nem, akkor 50 éves kor felett csak a 40 perces mentő és a hulló vakolatú, nővér-mentes kórház jár neki. Vagy más országokban ez nem így megy?

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2019.05.28. 12:26:33

Svédország egy hosszú, ritkásan lakott ország. Nem hinném, hogy végig van telepítve mentőállomásokkal, pár percnyi távolságonként. Az gyakorlatilag azt jelentené, hogy a svéd lakosság mentőállomásokon dolgozik. Aminek az a kiemelkedő haszna, hogy mindenkinél azonnal ott van a mentő, hurrá, így kell ezt csinálni, Orbán tanulhatna belőle.

Azért ért oda két perc alatt a mentő, mert ott ment el a szomszéd utcában. Szerencsés eset, érdekességnek jó.

Wildhunt 2019.05.28. 13:13:11

@morph on deer: túl sok vészhelyzet-et nézel.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2019.05.28. 13:49:34

haziorvosom nekem is felirt ismert es szedett gyogyszert telefonon keresztul e-venyre, par oraval kesobb munkabol hazafele tetszoleges gyogyszertarban felmarkoltam.

morph on deer 2019.05.28. 13:55:20

@dani740:
“Az, hogy egy bevándorló több segélyt kap, mint egy rendes svéd nyugdíjas, aki az életének első hat évtizedét becsületesen végigdolgozta.”

Igen, több segélyt.
Mivel a svéd nyugdíjas nyugdíjat is kap, és mivel a szociális támogatás normatív, a nyugdíjasnak csak kiegészítik a jövedelmét, míg a bevándorlónak alkalmasint nincs is jövedelme.

Ráadásul ott a család/háztartás összjövedelme (minusz rezsi) és az abból élők/eltartottak száma számít, tehát egy általában több gyerekes bevándorló összegszerűen több segélyt kaphat.

Általában inkább az veri ki ott a biztosítékot, hogy az újonan érkezők, főleg a családosok, lakást is kapnak,- ez nem ritkán jobb, mint a szegényebb svédeké, - meg támogatást a berendezéshez, ruházkodáshoz, stb., mivel a melegebb országokból érkezők nem igazán rendelkeznek téli ruházattal, pl.

Ez ellen nem igazán a nyugdíjasok háborognak, hanem a tisztán segélyekből élő svédek, meg a korábbi, - akár magyar - bevándorlók, hogy nahát, micsoda dolog, bezzeg ők.

Aki ott hatvan(?) évet ledolgozott, az azért megél a nyugdíjából, főleg ha magánnyugdíj-befektetése is volt.
A gond akkor van, ha mondjuk keveset dolgozott valaki, és/vagy alacsony jövedelme volt. Általában akkor szokták a szociális támogatást igénybe venni.

morph on deer 2019.05.28. 13:58:29

@Wildhunt:
“túl sok vészhelyzet-et nézel.”

Több mint tíz éve egyáltalán nem nézek tévét. De látod, nem is kell!:)

nemecsekerno_007 2019.05.28. 14:06:23

Hát nézzétek, ott fizetitek a TB-t meg a járulékokat, ami itt Mo-on meg hiányzik a rendszerből, ezen felül még a nyugdíjasaitokat is mi fizetjük, Eü ellátásukkal együtt mert gondolom őket nem vittétek magatokkal, hogy a svéd állam fizesse a nyugdíjukat...
Szóval ami ott plussz, az itt mínusz ezért olyan itt a rendszer amilyen...

Birka Párt 2019.05.28. 14:41:51

@dani740: Ja, Mo-n meg nincs ciganybunozes. Jaj, mar megint a migransok, mikor a ciganyok mar reg a spejzban vannak. ;)
Gondolkodni kene, nem gombolkozni!
Komolyan mar, ennyi birkat!

Birka Párt 2019.05.28. 14:42:54

Egyebkent nem ertem a 2 percen rugozokat, ha itt veletlen a szomszedban allna a mento, akkor sem erne ki/indulna el 20 perc alatt. ;)

Rotoxis 2019.05.28. 15:29:18

@Birka Párt: Bár már nem teszem, hisz évig mentőztem Magyarországon. Iggy gondolom, hogy ez feljogosít a következőre:

Anyád!

GallaiG 2019.05.28. 15:48:57

@Rotoxis: Ha Magyarországon "hisz évig" mentőztél, akkor az engem feljogosít a következőre: a bandád ölte meg az apámat, mert nemhogy nem jöttetek ki a sztrókos apámhoz - akiről nyilvánvaló volt az első perctől, hogy az van neki -, hanem kifejezetten átb@sztatok. Amikor többszöri sürgetésre is csak azt hazudtátok, hogy "külditek a segítséget". Aki a másfél óra múlva odacsoszogó ügyeletes orvos volt. Amikor aztán magam vittem a stroke sürgősségire - mindenestül 15 perc alatt - akkor persze kiderült, hogy tényleg az volt neki. Miután pár nappal később meghalt, csak azért nem csináltunk belőle büntetőügyet, mert előrehaladott rákja miatt talán csak hetei, hónapjai lehettek hátra.
Számos esetet tudok a hasonló hozzáállásotokról: Például a forgalomban dühöngve rohanó, a cél épület kapujában megálló mentőről. Ahol a fölcsöngetés előtt egy hosszú, nyugodt smárolásra még bőven maradt ideje a szakszemélyzetnek. Vagy hogy a segélyszámot hívóknak szóló legfőbb mondanivalótok: "Anyádat hívd!"
Nem sorolom, mert csak fölmegy a vérnyomásom azon, hogy még neked van pofád anyázni. Úgyhogy én is összefoglalom a lényeget:
anyád!

qualiton 2019.05.28. 16:35:34

@Éhes_ló: Hat évet dolgoztam a Baleseti Intézetben, valamint jelenleg Svédországban orvosként. A bloggazda furcsa valóságértelmezéssel bír szerintem...
Nem a felszereltség és az infrastruktúra a probléma a svéd egészségügyben, az kifogástalan. Tapasztalataim szerint tudásbeli problémák vannak néha, sajnos. M.o.-n meg pont fordítva.

pkovaks 2019.05.28. 16:55:47

@DR. Smit Pal: Meg is erdemlik mert meg mindig babusgatjak es beengedik az orszagot tönkretevö söpredeket. Az egeszsegugynek is annyi akarki akarmit is mond mert nincs idejuk a betegekkel foglalkozni es a söpredek negyedannyit fizet a kezelesekert mint az ottani allampolgarok...

pkovaks 2019.05.28. 16:57:03

@Gacsaj Pisti: ezt ugy hivjak hogy költöi tulzas...

pkovaks 2019.05.28. 17:01:50

@morph on deer: Olvassal arrol hogy a tökeletes svedorszag honnan hova jutott napjainkra...tanulsagos olvasmany hogy hogyan NEM szabad tenni csinalni hogy egy orszag ilyen sorsra jusson a nagy toleralizmus neveben...

ninimimi 2019.05.28. 18:20:00

@qualiton: 16 évet dolgoztam Magyarországon, ma már Svédországban orvosként 6 éve. Ahhoz nekem nincs szükségem a tiedhez hasonló és más röhejes hazugságokra sem, hogy elfogadtassam a tudásomat az itteniekkel, önmagammal. Tisztában vagyok azzal, mi mindent nem tud az átlagos magyar orvos összehasonlítva egy főiskolát végzett svéd körzeti ápolóval - nemhogy orvossal. Az önbecsülésem nem azon alapszik, hogy ezt próbálom letagadni.

qualiton 2019.05.28. 18:35:34

Ha már számokkal játszunk, 20 évet dolgoztam orvosként Magyarországon, és 6. éve Svédországban. Valószínűleg nézőpont kérdése, hogy miként látod a svéd körzeti ápoló felkészültségét - nekem nincs szükségem önigazolásra, láttam mindkét országban a rendszert kívülről-belülről. Mindkettőnek vannak előnyei és árnyoldalai, összességében egyik sem jobb a másiknál. (Bár itt jobbak a fizetések, valószínűleg te is emiatt vagy itt...)

PiBá 2019.05.28. 18:57:20

@Zuzer78: Ha bérért csinálnák ... ezek natív kattantak.

okleveles naiv 2019.05.28. 19:09:59

@morph on deer: Nem hozzászólt, másolta a központi hozzászóláskészletből... :D

Nagykörúton túli magyar 2019.05.28. 20:41:55

Ebbe a két percbe még belefért egy tankolás is?
Gondolom a kórházba már csak 1 perc volt az út, 3 perc múlva már meg is műtötték, 5 perc később pedig gyógyultam távozhatott is.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.05.28. 21:41:43

Részemről az itteni eü tapasztalatok minimum vegyesek.Mentőhöz még nem volt szerencsém, szerencsémre; a körzeti orvosi rendszer az egy katasztrófa, atomot rá, a kórházi események is vegyesek voltak eddig.
A körzeti orvosi rendszer röviden úgy működik, hogy egy számot kell felhívni, ahol a mondandód alapján eldöntik, hogy teneked tényleg orvosi segítségre van szükséged, vagy pedig csak el kell sétálnod egy patikába...Agyrém, természetesen akit csak lehet, lepasszolnak, talán még perforálódó vakbéllel is, mert sok a beteg, és spórolni kell.A lexebb az az egészben, hoyg aki felveszi a telefont, az nem is orvos, szóval a kompetenciája erősen kérdőjeles.
A kórházi felszereltség és ellátás már kiváló, ha az ember eljutott már az orvoshoz.Ha még nem, akkor lazán lehet éjszaka kizsgyerekkel is 5-6 órát várakozni, miközben láthatóan nincs senki se előttünk a gyerekosztályon.
Ez a mentősdi is inkább csak egy egyszeri véletlen lehet, illetve lehet, hogy a diszpécserközpont technikai felszereltsége volt áldásos, és épp arrafelé járt egy esetkocsi.Nagyon mély konzekvenciát ne vonjatok le belőle...

Éhes_ló 2019.05.28. 21:47:34

@morph on deer: két alternatívát vázoltam fel.
A mentő kétperces érkezése a fantázia világa még a svédeknél is:
www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0386111214601059

"....Nationally, although not too accurate estimates, indicate that a ground ambulance can reach about 90 per cent of the population within 30 minutes. For some rural areas, the average driving distance per mission (to the injured – to the hospital – and back) is around 150–200 km. In densely built up areas of course these numbers are reduced; in the biggest cities to 5–10 minutes response time and 10 km. ...."

Még valami: menj a tetves kurva anyádba fideszesezni te barom!

@qualiton: köszönöm a megerősítésedet!

morph on deer 2019.05.28. 21:56:45

@qualiton:
“Tapasztalataim szerint tudásbeli problémák vannak néha...”

Néha?
Például - a fentiek alapján - mikor, ha kérdezhetem?
Ugyanis a blog személyes tapasztalatokat mesél el, annak a leghalványabb szándéka nélkül, hogy minősítené bárki tudását! Leír eseményeket, ahogy ő tapasztalta, és ennyi.

Aki valóban belülről ismeri a svéd egészségügyet, az nyilván tudja, hogy ez így igaz.
Aki viszont szakmai oldalról is ismeri, az adott esetben a tudásszintet is meg tudja ítélni, legalább is a saját környezetében, - viszont ez a blog nem erről szól.

“... sajnos. M.o.-n meg pont fordítva.”

Ez szerintem is így lehet, bár nekem szerencsém volt.
A svédek kevésbé kockázatvállalók, és ez igaz az egészségügyre is. Itt ha valami nem kipróbált és statisztikailag, tudományosan nem igazolt a helyi intézmények által, azt akkor sem alkalmazzák, ha más országokban már bevett módszer, például.
Ez személyes tapasztalat.

Viszont nem csak a felszereltség, hanem az általános hozzáállás, a betegekkel való bánásmód is sokkal jobb, ami rengeteget számít!

Sajnos a jelenlegi hazai egészségügy oda jutott, hogy a nagyobb tudás ellenére is évente több mint harmincezer(!!!!) ember hal meg feleslegesen, az elégtelen- vagy nem megfelelő ellátás miatt a kórházakban, - az EÜ miniszter szerint is!
(A tízparancsolatot most hagyjuk.)

És ez az, ami igazán elkeserítő!
Még rosszabb akkor, ha az ember konkrétan tudja azt is, hogy Svédországban az orvosok szaktudása átlagban nem is a legmagasabb, (a nővéreké szerintem igen) viszont a rendszer egésze jóval hatásosabban működik, ennek ellenére is!
És ez az, ami nálunk belátható időn belül nem hiszem, hogy szemernyit is fog változni pozitív irányba, sajnos.

morph on deer 2019.05.28. 22:16:17

@Éhes_ló:
“Még valami: menj a tetves kurva anyádba fideszesezni te barom!”

Már voltam.
(Most jobb?)

Egyébként gondolom azt legalább felfogtad, hogy ez az átlag, amit beidéztél, ugye?

5-10 km-es körzetben 10 perc az átlag, de
ennek alapján mi zárja ki azt, hogy bizonyos esetben a mentő akár két perc alatt kiérjen?

Kisváros, gyér forgalom kora délután, a kórház lehet két utcányira is akár, a mentőt nem kurblival indítják, a személyzet a hívás beérkezésekor már azonnal kocsiba ül, és indul - mi nem stimmel, szerinted?

Amúgy kedvenceid kilencedik éve kormányoznak, ez szerinted nem elég idő arra sem, hogy legalább a vécépapír, a szappan meg a fertőtlenítő ne hiányozzon sehonnan?
Erre még hány évet kell várni?
Vagy ez már meghaladja a képességeiket?
Vagy mi van?
:(

Éhes_ló 2019.05.28. 22:29:41

@morph on deer: a "kedvenceim" nem a wcpapírellátásért felelnek, ahogy kórházági se felelt érte soha.

A többi marhaságodat pedig páran - köztük én is - cáfoltam.
Még valami:
A kurva anyádat fideszesezd te barom!

morph on deer 2019.05.28. 22:37:48

@pkovaks:
“Az egeszsegugynek is annyi akarki akarmit is mond mert nincs idejuk a betegekkel foglalkozni es a söpredek negyedannyit fizet a kezelesekert mint az ottani allampolgarok...”

Ezt hol olvastad szivi, mesélj?

Ugyanis mindenki annyit fizet mindenért, amennyibe az kerül, aki pedig rászoruló, az kap támogatást, DE a teljes árat fizeti ő is, mindenért, mindenhol.
Ha rendelőbe, orvoshoz vagy nővérhez mész, mindig fizetsz, legyen az bármilyen ok, viszont ha elértél egy bizonyos összeget egy évben, akkor mindez ingyenes. (Ez talán 1100 SK most)
Egy szakorvosi vizsgálat 300 korona, ebből kiindulhatsz.

Egyébként egy nővérre átlagban öt beteg jut, szóval már megint hülyeségeket beszélsz. Ha nővérhiány van, akkor ez a szám ideiglenesen magasabb is lehet, de olyan nem fordul elő, mint itthon, hogy egy nővér 30 beteget próbál ellátni lélekszakadva, erején felül, erre merget vehetsz!

Egyebiránt rengeteg segédápoló bevándorló, és számos nővér külföldi, az orvosok jó része ugyancsak, szóval nyugodj meg, jönnek a nővérek minden színben, és törődnek a rászorulókkal, megnyugodhatsz.

morph on deer 2019.05.28. 22:46:12

@Éhes_ló:
“A kurva anyádat fideszesezd te barom!”

Ezzel is elkéstél.
De az is valami, hogy a “fideszes” már nálad is sértésnek számít.:D
Bár nem emlékszem, hogy ezt a szót használtam volna a hsz-omban, - nem képzelődsz te kicsit?

morph on deer 2019.05.28. 22:54:43

@pkovaks:
“Olvassal arrol hogy a tökeletes svedorszag honnan hova jutott napjainkra...”

Ez az, hogy nem kell róla olvasnom, tudod?

Azt azért fogadjunk, hogy te sem tudtad, hogy a nagyobb, pl regionális kórházakban már kórházi imám is van, (nagyon helyesen,) nem csak keresztény pap meg kápolna, - na mit szólsz?

Hogy ez miért helyes?
Mert aki súlyos beteg, netán halálán van, és hívő, annak ez fontos, és én ezt egy emberséges gesztusnak tartom, ateista létemre is.

morph on deer 2019.05.28. 22:58:15

@qualiton:
“Mindkettőnek vannak előnyei”

Legalább egy előnyét a magyar rendszernek, ha megemlítenél, nagyon érdekrlne!
Előre is köszönöm!

Wildhunt 2019.05.28. 23:03:29

@morph on deer: Mindenki egyformán biztosított, teljes ellátást kap. A gyerekek/nyugdíjasok még a jelképes 7500 Ft-sem kell hogy befizessék.

qualiton 2019.05.28. 23:33:15

@morph on deer: Tudás-,és tapasztalatbeli előnyei vannak, az ellátás oldaláról. A kollégák képesek "out of the box" gondolkodni, ez itt kivételes eset. Ami nem illik a hivatalos rutinba, megakasztja a gépezetet.
Az itteni egészségügy egyértelműen a benne dolgozókat szolgálja elsősorban, a beteg időnként csak másodlagos tényező. A műtőkoordinátor elsődleges feladata pl. nem az, hogy a beteg időben ott legyen, érzéstelenítve, előkészítve, hanem hogy az utolsó műtős is időben kávézhasson, ebédeljen és hazamehessen. Ez ellenben az orvosokra elég ritkán érvényes, a középkáder réteg az uralkodó.
Lehetne sorolni még tovább, de nem érdemes. Ha a magyar egészségügy megkapná a svéd gazdasági lehetőségeket, az lenne a Kánaán.

pkovaks 2019.05.29. 00:53:00

@morph on deer: Tudod ez ugy van hogy amig a sved allampolgar 200 Skr-t fizet a 10 perces vizitert a haziorvosnal es 360 Skr-t a specialis orvosnal es meg többet a fogaszati kezelesert alkalmankent addig az ujonnan jött söpredek csak 50 Skr-t fizet mindenert, es ne mond hogy ez nem igy van...

Aviarium 2019.05.30. 00:12:01

Épp kivándorló orvosként mondom: ahalapenzzel hatalmas adómentes összegek úsznak el. És nézzétek meg, hányan adóznak becsülettel? Ez kinn teljesen más. A helyzet az, hogy pont a svédek hozzaallasa miatt és példásan működő szociális rendszer miatt is jó ott élni. Itthon sokáig vártunk, de a változásoknak felülről kell jönniük - demokrácia van elvileg, képviselik az érdekeinket adonteshozok, akiket megbiztunk.

Aviarium 2019.05.30. 00:24:28

@geegee: egy szakorvos képzése 10-12 év. Az egyik legdragabban képzett munkaerő. Nem telefonvégre való, hanem orvosi döntésekhez kell. A lényeg a kompetencia és annak szintjei. Ott is vannak gondok, de dolgoznak a javítasukon. Ettől hazai rendszer fényévekre van sajnos, minden szempontból.

Aviarium 2019.05.30. 06:54:27

@qualiton: olyan morállal, ami jelenleg uralkodik ez minden lenne, csak nem kánaán.
süti beállítások módosítása