Svéd(d)élet(t)

Az életünk Svédországban.

2017. november 18.

Ezeket nem tudod megvásárolni Svédországban

Nagyon kevés olyan termék van, amihez egyáltalán ne lehetne hozzájutni Svédországban, és szerencsére ezek közül is sokat elkészíthetünk saját magunk, némi kreativitással. A nem kapható dolgokat pedig ellensúlyozza az a rengeteg más, amihez Magyarországon (szinte) lehetetlen hozzájutni. A három nagy svéd városban élő magyarok a listámon szereplő dolgok nagy részét beszerezhetik lengyel vagy magyar boltokból, viszont a vidéken élők (mint mi is) csak hosszabb utak megtétele árán juthatnak hozzájuk. Íme az a 15+1 dolog amihez tapasztalataink szerint sokkal komplikáltabb (vagy lehetetlen) hozzájutni, mint Magyarországon:

 

  1. Kifli, kalács

A legkisebb magyar élelmiszerboltban is legalább 3-4 féle kifli kapható, itt viszont teljesen hiányoznak. Ezek a péksütemények sok finomság alapanyagát képezik a magyar konyhában (pl. máglyarakás, kalácsfelfújt, kiflipuding, mákos guba, stb.), de egy sima, meleg, vajas kifli is tud néha nagyon hiányozni. Szerencsére ezeket nem nagy durranás otthon megsütni, így nem bánkódunk a hiányukon. Hiába olvasok a svéd lisztekről sok rossz kritikát magyar fórumokon, de nekem eddig mindig minden sikerült belőlük, azonos eredménnyel, mint anno otthon.

 

  1. TV paprika

Közszolgálati információ, elsősorban a férjemnek: Nem, ezt nem a televízió után nevezték el, hanem a tölteni való jellege miatt.
Folyamatosan lehet kapni finom kaliforniai paprikát, és kápia-szerű hosszú, édes pirospaprikákat, ezekből azonban nem igazán jó a magyar lecsó. Eddig csak egyszer találtam TV paprikát az egyik élelmiszerlánc akciójában, 2 napig, az viszont valódi, import magyar paprika volt.

paprika.jpg

 

  1. Fehérrépa

Aminek magyarul gyökér a neve. Egyáltalán nem találkoztunk vele az ittlétünk óta, némi kompromisszumkészség árán azonban helyettesíthető a mindenhol kapható paszternákkal.

 

  1. Túró

Kapható ugyan kvarg (amit odahaza krémtúró néven ismerünk), és cottage cheese (ami valójában sajt), de az az igazi, szárazabb, rögös magyar túró errefelé nem létezik (illetve természetesen a túró-rudi sem). Aki nem tud meglenni túró nélkül, az készíthet magának abból a fajta tejszínes aludttejből (filmjölk) amit itt literes kiszerelésben árulnak, mindenféle ízesítésben, minden boltban.

 

kvarg.jpg

 

  1. Gesztenyepüré

Ezt sehol nem láttam eddig, de magát a szelíd gesztenyét sem. Szerencsére nekünk nem hiányzik, korábban is talán évente egyszer ettünk.

 

  1. Cukrozott habtejszín

Ennek hiánya akár pozitívum is lehet, mert gyakran használok habtejszínt a sós ételekhez is. Otthon csak az alacsony zsírtartalmú főzőtejszínek voltak, a zsírosabb habtejszínből ritka madár volt a cukrozatlan. A svédeknél pont fordítva van: cukrozottat még nem nagyon találtam. Ez vonatkozik a flakonos tejszínhab-spraykre is, eddig talán egy olyat láttam, ami tartalmazott cukrot is.

 

  1. Tarhonya

Ez szintén elő lehet állítani otthon, de el lehet vele bíbelődni pár órát. Helyettesítését kreatívan bulgurral oldom meg, bár ritkán van szükség rá.

 

  1. Pizzakrém

Csak azért hiányzik az a jó kis műanyag tubusos pizzakrém, mert pizzás csigába otthon mindig azt kentem (tudniillik a paradicsomszósz kifolyna belőle feltekeréskor). Egy ismerősöm legalább hetente egyszer ilyen pizzakrémmel készült tésztát ebédelt, na, ő elég nagy bajban lenne itt.

 

  1. Nem-édes májas

Vajon miért kell indokolatlanul cukrot rakni az alapvetően sós dolgokba, ráadásul sokat? Ezt is el tudom készíteni itthon, de azért néha bosszantó, hogy a legegyszerűbb májasnak is gejl, édes íze van. Az áfonyás májasról meg jobb nem is beszélni. (Bár egyesek a családban nagyon megkedvelték.) Cserében viszont van vegetariánus májas is.

majas.jpg

 

  1. „Lebecsült” állati testrészek

Ezek viszont nagyon hiányoznak, és nem igazán helyettesíthetőek. A csirkeláb, farhát (alaplének), zúza, disznófül- és köröm, stb. (levesekhez, pöröltökhöz), vagy pl az erőteljesen füstölt csülök (egy jó kis bableveshez) teljesen hiányoznak. A „legalantasabb” belsőség a máj és a szív, amit tudok venni. Pozitív dolog ellenben, hogy állandó kínálatban van a borjúmáj, ami egy odahaza alig beszerezhető szuper alapanyag.

  1. Majonéz

Lehet ugyan kapni, de az íze nekem teljesen idegen. Nem tudom igazán jól felhasználni se krémekbe, se salátákba, úgyhogy itt is marad a házi készítés.

 

  1. Ásványvíz

Ha jól számoltam, akkor összesen 3 féle van (valamint több tucat borzasztó, ízesített szörnyűség), de ez nem is különösebben hiányzik. Itt az emberek nem vesznek kartonszámra vizet a hétvégi bevásárlásnál. Nagyon jó a csapvíz minősége, és szinte minden háztartásban van szódagép, amiből bármikor készíthető friss, bubis víz.

ramlosa.jpg

 

  1. Nokedliszaggató és palacsintasütő

Egyik sincsen, és amíg utóbbi helyettesíthető bármilyen nagyobb felületű teflonserpenyővel, addig az előbbit nehéz bármi mással pótolni. Állítólag van, aki ezt egy nagyobb lyukú reszelővel oldja meg, de én inkább rendeltem egyet Magyarországról, egy jó kis vidéki kézművestől.

  1. Partvis

Az otthon ismert, becsületes partvis helyett itt két véglet van. Az ipari használatú óriás fejű seprű, valamint az illusztráción is látható, alig derékig érő szett. Ez utóbbit használják mindenhol, de az alacsony méretén túl még két hiányossága van: A feje alig akkora, mint az otthoni kis kéziseprűknek, illetve szerény véleményem szerint a nyelek állásszöge tökéletesen alkalmatlan a kényelmes használatra. Marad a porszívózás.

partvis.jpg

  1. Normális macskaalom

Ez azért nem a tömegek problémája, illetve természetesen hatalmas választék van macskaalomból, de bárki Svédországban élő tippjét szívesen fogadnám, hogy ő mit használ, ugyanis nem igazán találtunk nekünk tetszőt. Az elvárásunk annyi lenne, hogy ne büdösödjön gyorsan (rendszeres takarítás és csere mellett), csomósodjon, finomabb szemcsés legyen és ne fizessük rá a gatyánkat is. Magyarországon a Lidl papírdobozos, fehérkavicsos macskaalmát használtuk, de itt sajnos nem találkoztunk vele :(

+1. Pálinka

Mondhatni természetes, hogy ezt a tipikus magyar alkoholfélét - amiből egyébként is csak a házi az igazán jó - nem árulják a svédek, de minden más, magasabb alkoholtartalmú italt is csak a Systembolaget nevű alkoholboltban árulnak, meglehetősen borsos árakon és nagyon korlátozott nyitvatartási idővel. (A sima élelmiszerboltokban csak nagyon alacsony alkoholfokú löttyöket kaphatunk, sörnek és egyebeknek álcázva.)

NRebeka 6 komment vásárlás tapasztalatok

A bejegyzés trackback címe:

https://svedelet.blog.hu/api/trackback/id/tr4113307605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.11.21. 09:25:48

Jó meglátás, bizony sok minden más errefelé :-) Húsz-harminc évvel ezelőtt még "kétségbeejtőbb" volt a helyzet. Három fűszert ismertek: a sót, a fehér és fekete borsot és a kardamomot (kardemumma). Azóta - a növekvő bevándorlás eredményeként - folytonosan nő a választék.

Ha jól értem, akkor a petrezselyem gyökerét hiányolod, nem pedig a rutabaga, turnip és swede néven futó répafajtákat. Húslevest anélkül nehezen lehet elképzelni. Nagyvárosok üzleteinek (pl. Hemköp) kínálatában szerepel. Újabban igazi tejfölt - nemcsak a gräddfil néven futó, 12% zsírtartalmút - lehet kapni, Smetana a neve és 34%.os.

A tarhonya már nehezebb eset, azt a stockholmi Hötorget nevű "bevándorló piacon" szoktam beszerezni a szerb vagy az osztrák pultnál. Ugyanott a füstölt csülöktől kezdve, a levestésztán keresztül a diós-mákos beigliig kvázi mindent lehet kapni. A franciánál vásárolom a libazsírt, a libanoninál velőscsontot. A csillagos ég a határ :-)

Még valami: a tarhonya helyett használhasz kuszkuszt. Egy rész forrő, sós víz + egy rész kuszkusz, és öt perc múlva kész van a köret. Kiváló bő szaftos ételek mellé.

morph on deer 2018.01.10. 11:44:18

Partvisügyben:
www.bauhaus.se/sopborste-peggy-perfekt-sulmare-rod.html

Meg még vagy tucatnyi ugyanott.
Csomó minden ingyenes szállítással.
De még cirokseprű (sopkvast) is van, pl itt:

www.biltema.se/sv/Sok/?query=sopborste

Vagy itt is:

www.jula.se/search/?query=sopborste

Gratulálok az új lakáshoz, és üdvözlöm a cicát!

NRebeka 2018.01.10. 11:55:08

@morph on deer: Köszi, a Jula-ban közben én is megtaláltam a cirokseprűt :) A Biltema-s link nagyon hasznos, erre eddig még nem akadtunk rá (valahogy még sosem voltunk Biltema-ban, pedig rengeteg van belőle).

Köszönjük, a macska mindenek felett :D.

lp75 2019.04.02. 23:57:10

City Gross-ban nemrég vettünk csülköt, körmöt, marha velőscsontot, húsos disznó csontot, illetve marha farkot és itt a gerinc folytatására gondolok... Fehérrépa is volt igaz az inkább drága mint olcsó.
Az akciós oldas is elég jó(kevés csont sok hús) :)

Ha már Biltema, akkor a sportruházati kedvencünk, amit még túrista időkben megkedveltünk a Stadium Outlet, ha arra járunk benézünk... :)

NRebeka 2019.04.23. 19:56:26

@lp75: Igen, a city grossban idővel mi is megtaláltuk ezeket, gyakorlatilag egy tisztességes kocsonyát is meg lehet főzni :) Mondjuk a city grossos húsok nem mindig a legfrissebbek sajnos :(.

A Stadium Outlet egy nagyon veszélyes hely :D Mi már nem merünk oda menni, mert hipp-hopp eltűnik egy nagyobb összeg a számlánkról.
süti beállítások módosítása