Svéd(d)élet(t)

Az életünk Svédországban.

2017. november 04.

8+1 hasznos tipp külfödre költözés előtt

Magyarországon a fiatalok majdnem fele tervezi, hogy rövidebb vagy hosszabb időre külföldre költözik és ott folytatja tanulmányait/kezdi újra az életét. Mindenki máshogy kezd neki, de van pár alapvető dolog, amiket jobb, ha szem előtt tartunk a költözés előtt. Íme az én, szubjektív listám a kivándorláshoz :

1. Költözés előtt mérd fel a terepet

Persze, alap dolog, de azért nem árt pár hetet az adott helyen tölteni mielőtt letelepednénk ott. Én viszonylag sok időt töltöttem Svédországban a kiköltözésünk előtt is munka/magánéleti utak miatt, így felületes benyomásaim már voltak az országról. Imádom, hogy nem másznak a nyakamba, hogy megtartják a 3 lépés távolságot, és, hogy nem néznek rám furcsán amiért introvertált vagyok. Viszont aki inkább bulizna, süttetné magát a napon egész évben és imádja a társaságot az ne költözzön ide, mert meg fog bolondulni. Az a pár apróság, amit kezdetben nem is gondolunk idegesítőnek pár év alatt könnyen az utálat tárgyává teheti új otthonunkat.

2. Nyelvet tanulni KÖTELEZŐ

Nem tudom elég nagy betűkkel leírni a kötelezőt. Ha az ország nyelvét nem is beszéled („egzotikusabb” ország esetén könnyen megeshet), angolul akkor is tudnod kell, mert magyarul nem lehet egy idegen országban kommunikálni. Mégpedig kommunikálni kell a hivatalokban, lakásbérlésnél, orvosnál, stb… Az adott ország nyelvét pedig igenis meg kell tanulni, ha hosszabb távra tervezel. Enélkül mindig kívülálló maradsz. Arról nem is beszélve, hogy minél jobban beszélünk egy nyelvet, annál kisebb az esélye, hogy átverjenek minket.

3. Ismerd meg és fogadd el a kulturális különbségeket

A svédek medvecukor szeretete gusztustalan, a kínaiak kígyóevési szokásai pedig egyszerűen rémisztőek, de ha az országukban élünk, akkor ezt el kell fogadni. Nem kell medvecukrot és kígyót enni, de nem szabad leszólni, és őket hülyének nézni, ha nem alkalmazkodnak egy bevándorló kultúrájához. Amíg nem tudsz velük szót érteni és részben beépíteni a szokásaikat az életedbe addig kívülálló maradsz. Persze ezt is lehet, csak utána felesleges panaszkodni a hülye svédekre/kínaiakra/olaszokra/bárkire, akik nem akarnak befogadni és bunkók.

4. Tájékozódj az ügyintézésről

Szinte minden országban élnek magyarok, akik blogot vezetnek az életükről. Ezek, és az adott hivatalok tájékoztatóinak segítségével könnyen összeállíthatunk már indulás előtt egy „legfontosabb elintézendők listáját” magunknak. Ha pontosan tudjuk, hogy milyen ügyhöz milyen papírok szükségesek, és milyen sorrendben érdemes haladni akkor rengeteg időt és fáradságot megspórolunk magunknak. Sokszor a hivatali ügyintézők sincsenek a topon, úgyhogy csak magunknak teszünk jót, ha mindennel képbe kerülünk. Ha van gyerekünk, akkor ez a pont hatványozottan fontos.

5. Spórolj, külföldre költözni drága

Akár már meglévő munkaszerződéssel, akár csak munkakeresőként költözünk ki muszáj, hogy legyen tartalék pénzünk. Az okosok azt mondják, hogy 3 hónapnyi tartalék az ideális (mármint az adott országban 3 hónapra elegendő összeg), de szerintem ez nagyban függ attól, hogy hogyan költözünk. Munkásszállón leszünk? Bútorozott lakást találunk? Ha nem, akkor a bútorokat itthonról visszük, vagy ott vásárolunk újakat? A különbségek milliós nagyságrendűek lehetnek.
Annyi pénzünk pedig mindig legyen, hogy haza tudjunk jönni, ha minden kötél szakad.

6. Legyen plusz pénz is az “apróságokra”

Vannak dolgok amik az elhatározás hevében néha eszünkbe se jutnak. Mivel fogunk az új lakóhelyünkön közlekedni? Visszük az autónkat vagy ott veszünk újat? Mennyi az átírás költsége? Mennyi ideig tartózkodhatunk külföldön a magyar rendszámos autóval? (Ez főleg az EUn kívül kérdés.) Milyen okmányok szükségesek egy autó vásárlásához külföldön? Mennyi időben telik otthon eladni a régit? Rengeteg ilyen eldöntendő kérdés van, ami hónapokkal is meghosszabbíthatja a kiköltözés/akklimatizálódás időszakát.

7. Lehetőleg mindent intézz el az indulás előtt

Felruházkodni, elmenni fogorvoshoz, fodrászhoz, stb. Bármennyire is felkészülünk, azért kell pár hónap az új lakóhely megismeréséhez. A problémás ügyeinket érdemes még otthon elintézni, mert egy idegen országban nagyon kellemetlen lehet egy begyulladt lyukas foggal az éjszaka közepén orvost találni. Ugyanez vonatkozik minden banki és hivatalos ügyünkre is. Külföldről kb. esélytelen intézkedni magyarországi hivatalos ügyekben (értsd, egy banki igazolást nem képesek elektronikusan elküldeni).

8. Oldd meg a kapcsolattartást

Beszerezni egy jó okostelefont/webkamerás laptopot mindenkinek a családban, és megtanítani mindenkit a Skype, Viber, vagy hasonló csevegőprogramok használatára. Mert elvileg a roaming díj már nem létezik, de gyakorlatilag gyorsan elkezdenek a tartós külföldi használat miatt különdíjakat számlázni a magyar szolgáltatók. Szerencsére sok országban van olyan csomag, amiben vezetékes számról szinte ingyen hívható külföldi szám, de a netes kapcsolattartás a legbiztosabb.

 

+1 A végére pedig egy tapasztalat : engem sokan próbáltak rábeszélni, hogy a férjem nélkülem induljon el, és ha mindent megalapozott, akkor majd mi követjük a macskával. Végül nem hallgattam rájuk, és szerintem nagyon jól tettem. Lehet, hogy két embernek és egy macskának nehezebb lakást találnia, több a megélhetési költségük, de sokkal könnyebb együtt átélni a költözés okozta stresszt és bizonytalanságot, és gyorsabb az ügyintézés, ha ketten járjuk a hivatalokat.

NRebeka 34 komment költözés ügyintézés

A bejegyzés trackback címe:

https://svedelet.blog.hu/api/trackback/id/tr1513173542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FripStyle 2017.11.05. 01:19:01

Milyen kígyóevés, anyám. És főleg össztársadalmi szinten? Évek óta itt élek és ez soha nem került elő sehol...

röf 2017.11.05. 07:14:37

Ez igen.
Szóval ha te is Orbán által elüldözött menekülő vagy, aki képtelen itt e lángoktól ölelt kis országban megélni, és inkább mosogatsz egy lebujban, mint hogy normális szakmát tanulj itthon, szóval neked javasolják:
tanulj meg valami nyelvet, amin kommunikálni tudsz a helyi cba-ban, mikor bemész fél kenyérért meg egy tábla szalonnáért, továbbá legyen nálad pénz, illetve jóelőre csináltasd meg a fogad, és legyen lapostelefonod.
Ezzel nincs is gond, no de mi van azzal a ponttal, hogy alkalmazkodj a helyi szokásokhoz, fogadd el a kulturális különbségeket, tehát ne lopd le a fáról a gyümölcsöt, ne dugd meg az első arrajáró nőt, ne kérd, hogy a vallási jelképeket cseréljék le a te izlésed szerintire, és egyáltalán adjanak neked ingyen szállást és napidíjat, mert neked az jár....
Hm...?

Fülig José 2017.11.05. 09:08:08

++1: kerüld a magyart. Átver.

2017.11.05. 10:17:44

@röf: Ha nem akarsz elszakadni az Orbánod hátsójától, minek szólsz bele? Magas ez neked, mint csigának a járdaszegély. Ma te vagy ügyeletben, troll?

ComLo 2017.11.05. 10:34:33

@röf: Nem témába vágó, gyülölködő, szükségtelenül politikát kever oda ahol arról szó sem volt ... barátom ha enyém lenne a blog, csak szimplán örökre banolnálak. Szerintem menj valahová acsarkodni, ahol erre van igény.

Brix 2017.11.05. 10:44:22

"Viszont aki inkább bulizna, süttetné magát a napon egész évben és imádja a társaságot az ne költözzön ide" Akkor, Svédország nem sok magyar embernek való, mert mi szeretjük a fent említett dolgokat...
Egyáltalán , miért éri meg odaköltözni, ha a svédek ilyen hideg emberek és tele van az ország afrikai/ ászsiai migránsokkal....

röf 2017.11.05. 10:45:57

@ComLo:
Ez az, ha valaki nem simul a világotokba, azt ki kell moderálni a blogról.
Nem tanultok ti vaze soha semmiből.
De ez teljesen rendben van.

ComLo 2017.11.05. 10:53:34

A témához: tényleg ezek a legfontosabb dolgok, de ahogy elöttem is írták páran pár dolgot lehet még árnyalni.
Szokták mondani hogy külföldön magyaroat érdemes elkerülni. Ez tapasztalat alapján általában így igaz, de ha olyan országba/városba mentek, ami nagyon kívül esik a túrizmusból, és józan ember magától nem szívesen megy, tehát az ott dolgozó magyarok kevesen vannak, viszont azok nagyon durván megfizetett, nagyon jó munkaerők, akkor érdemes lehet felkeresni őket.
Alap nyelvtudásnak az angol nyilván jó választás, de pl dél Amerikában a spanyollal tübbre lehet jutni.
hasznos ha minden várható negatív és pozitív dologra előre felkészíted magad, hogy minnél kisebb legyen a kellemetlen sokk. Egy költözés iszonyat sokk stresszel jár, egy új világ, új munka, új környezet, annyi sok ingert jelent, hogy hasznos ha a rossz dolgokra előre fel vagy készülve.

NRebeka 2017.11.05. 11:09:25

@FripStyle: Bocs, akkor ez általánosítás volt. A turistavideókban/blogokban rengeteg helyen előkerül a Tokióban kígyót ettem című rész.
@röf: Szerepelt benne ez is, de mindegy. Jellemző, hogy a nagy magyarságodból addig terjed, hogy külföldön egy magyar csak mosogathat. Tévedés.
@Fülig José: Teljesen egyetértek, de ilyet már le sem merek írni.....
@Brix: Nem minden magyar ilyen. Mi pl. habitusunkban jobban hasonlítunk a svédekre, úgyhogy szeretünk itt élni. :)
@ComLo: Sajnos tapasztalataim szerint (megint csak saját, nem általános) a jól kereső magyarokból sem hal ki az az igazi, magyarosch habitus, hogy mindenkit lehúzzanak/ellehetetlenítsenek. Mi pl. ezerszer több segítséget kaptunk a született svédektől, mint bármelyik itt élő magyartól. Utóbbiaktól inkább csak olyan tanácsokat, hogy nehogy kiköltözzünk...

Jakab.gipsz 2017.11.05. 11:19:01

@NRebeka:

Most már csak svédül kell megtanulnod álmodni és gondolkodni, egy jobb élet reményében és a te asszimilációd tökéletes lesz.

És nem leszel többé, rebellis magyar.

ComLo 2017.11.05. 11:29:02

@NRebeka: Köszi a választ! Akkor kicsit pontosítok: olyan helyekre gondltam, ahova tényleg csak olyan megy, akinek ez szakmailag kihívás, pl Riyadh, Delhi, Jakarta. Ott kevés, de annál megbízhatóbb ma magyar diaszpóra (mondjuk Delhit speciel csak tippeltem :-) ). Nyilván az analógia nem áll meg Svédországra. És igen, a világ legtöbb helyén, ahova maguktól is mennek magyarok, ott érdemes kerülni őket.

ComLo 2017.11.05. 11:32:07

@röf: Igen rendben van. Ha bemész az operába, elkezdesz üvölteni, odasz*rsz a szinpad közepére, miközben elkezdesz maszturbálni, ki fognak dobni. És nem azért mert "mocsokszemétliberálisbanda" hanem mert nem a hely előírásainak szellemében cselekedtél.

Senki nem kiváncsi a politikai agymenésedre. Vagy szólj hozzá a témához, vagy menj oda ahol ez érdekel valakit.

röf 2017.11.05. 11:51:34

@ComLo:
Jómunkásember, ki vagy te?
Önkéntes kápó...? Dorombolsz is, ha megsimogatnak?
Sajnos a nyilvános bloghoz hozzá lehet fűzni, kinek mi jut eszébe.
És ha a tapasztalatom az, hogy a nagyarccal külföldre szakadt hazánkfiai nagyrészt életművészek, bizakodó ingyenélők, csodavárók, akkor bocsáscsál meg, ha leírom.
Az sem igaz, hogy ha valakinek normálisan használható tudása van, az itthon nem boldogul.
És az sem igaz, hogy minden Londonban dolgozó magyar (és még millió más állampolgár) mind lángész.
Azt meg szintén hadd vessem papírra -klaviatúrára-, hogy ha valahová elvágyna az ember, na akkor Svédország lenne az utolsó...
Attól még persze érezheti baromi jól magát a blog írója, csak nehogy csalódás legyen pár éven belül a dologból....

ComLo 2017.11.05. 12:11:55

@röf: hosszú bejegyzést töröltem. Nincs értelme. Nem etetek trollt. Följ csak a saját levedben a gyülöletől.

röf 2017.11.05. 12:15:54

@ComLo:
Milyen gyűlöletről értekezel?
Esetleg náci nem vagyok?

dobolán.kati 2017.11.05. 13:17:54

@röf: nem vagy náci, csak egy teljesen öntelt, unalmas valaki

röf 2017.11.05. 13:26:13

@dobolán.kati:
... valahogy föl kell dobni a színvonalat.

2017.11.05. 16:00:10

@röf: "Ez az, ha valaki nem simul a világotokba, azt ki kell moderálni a blogról."

Ne itt akarj simulni, homokzsák: arra van más blog is, ha barátokat akarsz szerezni magadnak egy éjszakára. Látom, ez ügyben nem vagy kényes, még a liberálisnak mondott blogokra is bepofátlankodsz. Meg ahogy elnézem, megint hazudtál, igazi fideszes troll módra: nem moderált ki senki (kár).

"valahogy föl kell dobni a színvonalat"

Ahhoz művelt ember kellene, nem pedig te.

@Brix: "miért éri meg odaköltözni"

Hülye. Pénzért és nyugalomért. Van még idióta kérdésed?

2017.11.05. 16:08:14

@röf: "Sajnos a nyilvános bloghoz hozzá lehet fűzni, kinek mi jut eszébe."

Lehet, de nem kötelező, ráadásul illik a témához hozzászólni, nem pedig kinek mi jut eszébe, észkombájn. Ha nem akarsz elköltözni innen, akkor hagyd meg másoknak a lehetőséget, mint ahogy mások sem tiltakoznak, amikor te folyamatosan bent tartod a fejed a Viktorod seggében. Told odébb a bringát, mert nem kíváncsi senki egy fideszes gazemberre, aki pénzért rombolja a köztörvényes bűnözőknek nem tetsző írásokat.

röf 2017.11.05. 16:23:11

@Tarlós elvtárs kutyaszaros városa:
Nem moderált ki senki, csak ezt követelte a hozzád hasonló szakadtkőműves társaság....

röf 2017.11.05. 16:29:35

@Tarlós elvtárs kutyaszaros városa:
" Ha nem akarsz elköltözni innen, akkor hagyd meg másoknak a lehetőséget,...."
No mert?
Érintett vagy? Szeretnél innen lelépni, de elvitték előled a nikkelszdorfi meki megüresedett takarítói állását?
Hát így jártál.....

Drednaught 2017.11.05. 18:01:31

@Brix: Én voltam kint egy ideig a svédeknél és tetszett annyira, hogy terveztem a kiköltözést. Nem szeretem a meleg klímát, gyűlölök bulizni, introvertált vagyok, szóval alapból mintha nekem találták volna ki.
Aztán kezdtek kiesni a csontvázak a szekrényből.
Ezek iszonyatosan abszurd feminácik. Olyan szinten azok, hogy sorolni tudnám a hihetetlen szotrijaikat, amiket el se hinnél.
Ezek betegek, olyan szinten át van mosva az agyuk, hogy a mi szemünkben már nevetséges is.
Az emberek teljesen nemtelenek, nincs férfi-női leosztás semmiben, se wc, se gyerekjátékok. A nők nagyon hamar férfias formát vesznek fel és szinte minden megnyilvánulásod szexizmus lesz.

Aztán jöttek ezekkel a migránsokkal és a kettős mércével az élet majd minden területén.
Ha egy migráns megerőszakol egy nőt, ezek kimennek tüntetni az utcára... a férfierőszak ellen.
A zenei fesztiváljaikon kb 20-szor annyi erőszak történt, mint korábban, minden esetben igazolva volt a migráns háttér, erre mit reagálnak: kitiltották az összes férfit a fesztiválokról...

Szóval egy ideje végleg lemondtam erről az országról.

midnightcoder2 2017.11.05. 18:12:10

@Drednaught: " Nem szeretem a meleg klímát, gyűlölök bulizni, introvertált vagyok, szóval alapból mintha nekem találták volna ki."

Ha 20 évvel fiatalabb lennék én is mennék ugyanezért.

midnightcoder2 2017.11.05. 18:14:01

@Drednaught: Szerintem ez a feminácizmus kb. addig fog tartani, amíg az ottani férfiak le nem cserélik az ottani nőket robotokra.

Drednaught 2017.11.05. 18:18:25

@midnightcoder2: Nem hiszem, hogy így lesz. Addigra vége lesz annak a népnek.
Sokat változott a világ az elmúlt 20 évben és ennél sokkal jobban meg fog a következő 20 évben.

Brix 2017.11.05. 18:48:32

@Drednaught: Talán ez lehet a probléma, hogy a svédek elég régen nem háborúztak, és már nincs meg meg bennük a természetes védekező ösztön....15 éve még 8,8 millióan voltak, most meg több mint 10 millióan...

Drednaught 2017.11.05. 19:03:46

@Brix: Nem tudom, hogy milyen morális problémáik vannak egész pontosan, de már nem is érdekel.
Annyira távol áll tőlem ez a sötét, balos, liberális, feminista, naiv attitűd, hogy nincs az a pénz, amiért köztük akarnék élni.

ミラ · http://www.miranosekai.com/ 2018.10.08. 09:36:26

látom, más is mondta már, a japánok nem esznek kígyót. elvállaltad, hogy ezt benézted, de nem korrigálod a szövegben egyáltalán. mutass már egy ilyen videót, két hét múlva repülök (megint) vissza japánba és kint leszek jó 1,5 hónapot, megkóstolnám én is a kígyót :D

NRebeka 2018.10.14. 21:11:45

@ミラ: Mivel nem ezt éreztem a leghangsúlyosabb elemnek, ezért nem javítottam, való igaz. Azonban érzem, hogy ez szarvashiba volt, így módosítottam a bejegyzést. Utólagosan is elnézést kérek mindenkitől, akit megsértettem, esetlegesen rossz pillanatokat okoztam neki. Megértem a felháborodást, újfent elnézést kérek.

ミラ · http://www.miranosekai.com/ 2018.10.15. 12:20:36

@gereblyepörkölt: mekkora szád van így név nélkül, ott mondjuk nem vállalod már fel a csoportban,hogy ki vagy

ミラ · http://www.miranosekai.com/ 2018.10.15. 12:37:21

@gereblyepörkölt: szomorú lehet így élni, ennyi utálattal valaki iránt, akit nem is ismersz. hát, legalább ma kiadtad magadból. jobb, ugye?

NRebeka 2018.10.15. 18:37:55

@gereblyepörkölt: Köszönöm, örülök, hogy tetszett. :)
Nem megalázkodás ez, inkább csak a saját dolgom könnyítése. Átírni fél perc, válaszolni neki fél perc, és ezzel le is rendeztem, és nem kell fárasztanom magam az ilyenek olvasásával, plusz nem talál meg még pár hasonló kaliberű ember, akik ezt érzik a bejegyzés sarkalatos pontjának. :) Nincs energiám amit pazarolni szeretnék az ilyen emberekre, vagy a kötözködésre. Legyen boldog az igazával, komolyan remélem, hogy ettől jobban alszik.
süti beállítások módosítása