Svéd(d)élet(t)

Az életünk Svédországban.

2020. július 07.

Mit rejt a svéd ünnepi szatyor?

A svédeknél is több formája van a fizetésen kívüli juttatásoknak, itt azonban inkább az élelmiszer jellegű ajándékokat részesítik előnyben, szemben a magyarokkal, akik sokszor a munkavállalói költségeket térítik meg (pl. utazási hozzájárulás). A közös céges reggelik, a kollégákkal elköltött ebédek egy-egy nagyobb ünnep előtt, vagy éppenséggel a havi rendszerességgel szervezett csapatépítő programok is mind ebbe a kategóriába tartoznak, és sokat segítenek azon, hogy a munkavállaló megbecsülve érezze magát és a következő napon nagyobb kedvvel menjen be dolgozni.

Az szinte természetes, hogy a farsangi szezonban van közös semla-zás, a nemzetközi kannelbulle napon pedig közös fahéjas csigázás. De egy-egy kolléga születésnapja sem múlhat úgy el, hogy közösen el ne fogyasszanak egy-két princesstårta-t (magyarul hercegnő tortát) a munkatársak. Ebben piskóta, vaníliakrém, málnalekvár és tejszínhab található beburkolva egy marcipánnak kinéző bevonattal, ami szerintem fondant (ez egyfajta cukorbevonat). A boltokban kapható zöld, fehér, vagy rózsaszínű változatban, de a június 6-i svéd nemzeti ünnep idején svéd zászlót mintázó kék-sárga is készül. Persze a svédek kínosan ügyelnek mindenféle diszkrimináció elkerülésére, így a születésnapi céges torta minden esetben zöld :)

10307409.jpg

Viktorék egyes céges rendezvényein előfordul ezen kívül a szendvicstorta is. Ez igazán vicces, mert küllemében pont úgy néz ki, mint egy édes, tejszínhabos torta, csak éppenséggel ez sós: a piskótát kenyér, a krémet vaj- vagy sajtkrém, a gyümölcsöket pedig rák- és lazacdarabok helyettesítik.

smorgastarta-med-rakor-rom-och-kallrokt-lax_7201.jpg

A karácsony és a midsommar előtti utolsó munkanapok ilyen téren is kiemelkedőek; ezeken a rövidített munkanapokon a közös ebéd, és az azt követő évértékelő fika (ez ugyebár a desszertet és a kávét jelenti) mellett általában egy plusz ajándékcsomag, a matkasse is jár mindenkinek. Ez gyakorlatilag a szezonnak megfelelő élelmiszerekkel megpakolt hatalmas bevásárlószatyor, amit jól időzítve, a munkaidő vége előtt kap meg minden dolgozó. A tartalmáról egész nap megy a találgatás a kollégák között, de nagy vonalakban ugyanazt tartalmazza minden évben: a karácsony előtti édes, ánizsos kenyeret, julmust-öt (kólához hasonló, szénsavas, gyógynövényes ital), pepperkaka-t (egy mézeskalácshoz hasonló keksz), tojást, krumplit, kötözött sonkát (ezt itt karácsonykor fogyasztják), mátyásheringet, füstölt lazacot, olajos magvakat (dió, mandula, stb), és még sok más apróságot.

A nyárit pedig kicsivel több, mint két hete kaptuk meg, a következőkkel: újkrumpli, mátyáshering, ecetes-hagymás hering, 2 csomag füstölt lazac, lazacszósz, eper, retek, tojás, friss kapor, tojás, hagyma, tejföl, habtejszín és édes kenyér, azaz minden, ami egy igazán jó midsommar étkezéshez szükséges, és nagyjából 4 főnek elegendő. 

img_3887.jpg

Persze a csomag ellenértékét akár át is utalhatná a cég az alkalmazottainak, de egy-egy ilyen, figyelmesen összeállított pakk sokkal többet ér, mint 1000 korona plusz a bankszámlán.

NRebeka 2 komment vásárlás mindennapok tapasztalatok étkezés külföldi munka

A bejegyzés trackback címe:

https://svedelet.blog.hu/api/trackback/id/tr4015987686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bela Voltam 2020.07.08. 19:31:04

@MAXVAL bircaman közíró: Ostoba birka vagy, aki mindenbe belepofazik, ha kell, ha nem.
süti beállítások módosítása