Svéd(d)élet(t)

Az életünk Svédországban.

2017. szeptember 26.

Skånetrafiken vs MÁV: 1500 km vagy 20 év?

A napokban elhatároztam, hogy hazaugrok pár napra különböző elintéznivalók és családlátogatás miatt Magyarországra. Találtam is szuperolcsó repjegyeket október elejére, úgyhogy lefoglaltam őket, és már csak azt kellett elintéznem, hogy eljuthassak a svéd lakástól a repülőig (vonat és buszjegy) és a repülőtől a magyar lakásig (busz/vonatjegy).

A történethez hozzátartozik, hogy azt hiszem az utóbbi pár hónapban elkényelmesedtem a szolgáltatásokat illetően. Megszoktam, hogy az országon belüli webshopos rendeléseim  1 munkanapon belül megérkeznek, és a külföldi rendeléseim sem rostokolnak heteket a svéd postánál. Mindig megkapom az értesítőket, és a legtöbb esetben SMS-t vagy emailt is küldenek arról, hogy csomagom jött. A 3 percre levő élelmiszerboltban pedig minden hétköznap este 7-ig, hétvégén pedig délután 6-ig átvehetem a rendelésemet. A svédeknek mindenre van webshopja, és sokszor kedvezményesebben vásárolhatsz azokon keresztül, mint személyesen. Ez vonatkozik a tömegközlekedésre is. Áttekinthető, egyszerű oldalakon, pillanatok alatt megvásárolhatom a jegyet a buszra/vonatra/hajóra elővételben, ha szeretném (és miért ne szeretném?). Az már csak hab a tortán, hogy az elővételben, online vásárolt jegyek a legtöbb esetben olcsóbbak is a helyszínen váltott társaiknál.

A hazautam olyan szempontból még olcsóbb lett, hogy a megyei tömegközlekedési vállalattól kaptunk egy "apró" ajándékot. Névre szólóan, stílusosan landolt a postaládánkban (értsd : a lábtörlőnkön) egyik hajnalban a szórólap, amin az állt, hogy a vállalat megajándékoz minket egy kéthetes ingyen bérlettel (ennek koronásított értéke pontosan 625 kr, azaz 20.000 Ft), amit az egész megyében felhasználhatunk, az összes tömegközlekedési eszközre. Mindezt pusztán azért, mert beköltözünk ebbe az országba. Nem is tudom, hogy mi a legjobb ebben; az, hogy 2 hétig akár éjjel-nappal is utazhatok, ha akarok; az, hogy fontosnak érzem magam, mert személyre szólóan kapok egy ilyet, mint új lakos a környéken; vagy maga a szórólap kinézete, amire jobb jelzőt nem találok annál, hogy abszolút személyre szabott.  Így néz ki :

dsc_7136.jpg

 

Az elején a pontos címünk, és egy fél jojo-kort (ez az a plasztikkártya, amire pénzt lehet tölteni/bérletként lehet használni errefelé). A másik oldalon (a félbevágott jojo-kort hátoldalán) a nevünk és címünk, a 2 hetes ajándék időszak pontos időtartama, a promóciós kód és egy rövid leírás a promóció lényegéről és felhasználásáról.

Ha még eddig nem ismertem volna a jojo-kártya működését, akkor ebben a próbaidőszakban minden kockázat nélkül kipróbálhatom. Ha pedig már ismertem (mert én pl. már ismertem, és van is ilyenem), akkor is egy nagyon nagy piros pont a közlekedési vállalatnak, hogy küld egy ilyen "welcome ajándékot". Gondolom ez az ő bevételüket nem csökkenti jelentősen, azonban rengeteg új utast hoz be a rendszerbe egy gáláns gesztussal. Azért megnézném, hogy mikor figyel egy brit bevándorló pesti postaládájában egy 2 hetes BKV (vagy MÁV/Volán) bérlet csak úgy (ja, hogy nincs elektronikus kártyarendszer Magyarországon és esélytelen bérletet venni online...? Bocs.).

A repülésre visszatérve, így az Osby-Malmö, és Koppenhága-Osby vonalon (Malmöből indulok, és Koppenhágába érkezek)  kb. 230 koronát (7.360 Ft) spóroltak nekem, btw többet, mint amennyibe a két repülőjegyem összesen került.

Persze Malmöből még ki kell jutnom a reptérre, ami valójában nem Malmöben van, hanem tőle 50 percnyi buszútra. A netes felületen megnéztem a menetrendet (2 perc), minden stimmelt, úgyhogy megvettem a jegyet (1 perc), majd kinyomtattam (fél perc), és így összesen 3,5 perc alatt kész is voltam vele.

Majd átnavigáltam a MÁV és a Volán honlapjára, hogy megnézzem, hogy mégis hogyan tudok otthon utazni. Szerencsére már van egy közös oldal is, a menetrendek.hu, ami nagyon jó, csak épp félig használhatatlan, mert pl. a jegyárakat nem sikerült feltüntetni rajta. Úgyhogy a Volán jegyárait a saját honlapon, külön kis táblázatokból néztem ki (a menetrend alapján meghatározott kilométersáv alapján kinéztem az alap jegyárat, plusz hozzáadtam a kiegészítő jegy árát egy másik táblázatból, és meg is voltam), majd átnavigáltam az elvira.hu-ra ahol csodás színkavalkád közepette kb. 10 perc alatt kihámoztam, hogy melyik vonat lenne nekem jó. A díjszabás itt sem egyszerű, mert habár a sima másodosztály és az IC-s másodosztály között csak 200 Ft a különbség (ki az, aki emellett a simát választja...?), de ember legyen a talpán, aki eligazodik a különböző kiegészítő jegyek és felárak rengetegében. Összesen csak a menetrendben 8 féle színnel, a sima és a dőlt betűs írás virtuóz váltakozásával szembesülünk, de mi, magyarok ehhez szerencsére már hozzászokhattunk (mert 10 éve ugyanúgy néz ki). A fenti oldalakon eltöltött 30 perc után azért már visszasírom a svéd oldalak letisztult, központosított rendszerét, ahol egy csimpánznak is érthető módon van leírva minden.

Mindegy, ezt is megoldottam, és, hogy a szüleimet idézzem most is kiderült, hogy nem hiába járattak egyetemre :).

A Skånetrafikennek és a svédeknek pedig köszönöm, hogy valami "aprósággal" már megint feldobták a bevándorlók hétköznapjait, és ígérem, hogy ezentúl is velük fogok utazni :).

 

NRebeka 16 komment árak tömegközlekedés tapasztalatok

A bejegyzés trackback címe:

https://svedelet.blog.hu/api/trackback/id/tr8012898998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

John Nethem 2017.09.27. 14:11:05

Hja kérem, azt a jóléti rendszert 50-60 éve alapozták meg.. A maiak inkább már felélik, mint építenék és erősítenék...

"..A fenti oldalakon eltöltött 30 perc után azért már visszasírom a svéd oldalak letisztult, központosított rendszerét, ahol egy csimpánznak is érthető módon van leírva minden..."

Bizonyára az egyre több ott élő csimpánz kedvéért tesznek így :-)

Tom66 2017.09.27. 14:21:53

Örvendetes és hiánypótló írás, ismét bebizonyosodott, hogy nyugaton kolbászból van a kerítés. Még az a szerencse, hogy a kedves cikkírón kívül más is élt vagy megfordult már Svédországban, így tisztában van az árnyoldalaival is, amiről persze mindenki diszkréten hallgat.

a nemzet fogatlan provokátora 2017.09.27. 14:45:28

Lehet.. Viszont itt nem basszák meg a tizenéves lányodat a migráncsok, hazafelé jövet az iskolából..

a nemzet fogatlan provokátora 2017.09.27. 14:48:00

Számomra egyébként a Máv Elvira nevű honlapja teljesen megfelelő szolgáltatást nyújt. A Voláné tényleg egy kalap szar..

mh1973 2017.09.27. 14:59:41

@Tom66: 1000x Svédország, mint ez a koszos balkáni ország!

Lovrin 2017.09.27. 15:14:46

"mert habár a sima másodosztály és az IC-s másodosztály között csak 200 Ft a különbség (ki az, aki emellett a simát választja...?)"

Pl. aki rájött hogy az IC semmiben sem jobb a sima másodosztálynál.

Peetee 2017.09.27. 15:16:07

@Tom66: A cikk a tömegközlekedésről szól, nem arról, hogy milyen sz@r Svédországban élni.

Sluck Ödön 2017.09.27. 15:29:24

@a nemzet fogatlan provokátora: sztereotípia? A te tízéves lányodat a ciggerek basszák meg hazafelé jövet. Az legalább nemzeti. A fiadat meg megbicskázzák a télóért a népiesek a 99-es buszon. Csak hogy a te szófordulataiddal éljek.

lombozódó 2017.09.27. 15:57:07

A MÁV -nak erre futja, a VOLÁN feltünteti az árakat

Tom66 2017.09.27. 16:01:12

@Peetee: A MÁV, e tanmese főszereplője. Az, hogy valójában miért született a cikk, jól mutatja az utolsó bekezdés és mh1973 hozzászólása is.

a nemzet fogatlan provokátora 2017.09.27. 17:35:52

@Sluck Ödön: Anyádat már nem bassza meg senki ez a lényeg..:))Egyébként hazudozhatsz összevissza, nálunk jóval kevesebb ilyen jellengű bűncselekmény van , mint az illegális migrációval fertőzött nyugati országokban. De költözz oda, és szopd a migráns faszt ."El lehet menni.."-ahogy bukott vezéretek modotta anno..:)

Sluck Ödön 2017.09.27. 17:42:11

@a nemzet fogatlan provokátora: Magnifique! - mondaná erre Poirot. Ilyen szép hisztit ritkán lát az ember :)

John Nethem 2017.09.29. 23:24:47

@mh1973: De azért az 1000-szer-Inkább-Svédiába furcsa módon még belefér, hogy magyar blogokba írogass a svédek helyett :-)

John Nethem 2017.09.29. 23:27:24

@Sluck Ödön: És ez éppen elég is így........ Újat, többet, feketébbet és körülmetéltebbet már nem kérünk :-)
süti beállítások módosítása