Svéd(d)élet(t)

Az életünk Svédországban.

2017. augusztus 09.

Hogyan viselkedj egy átlagos irodai munkanapon a svédeknél?

A mai egy különleges vendégposzt lesz, egyenesen a férjem tollából. :) A leírás továbbra is teljesen szubjektív, nem garantálom, hogy mindenhol így zajlik egy nap. Na de nézzük, hogy hogyan is néz ez ki náluk, avagy következzen a svéd irodisták kisokosának 8 pontja :

1. Morogj valamit érkezéskor

A svéd "Jó reggelt!" köszönés (Godmorgon) ideális eszköz ahhoz, hogy a svédeket mogorvának lássuk. Mély hangon, elharapott d-vel és g-vel, haragosan ropogós r-rel kell kiejteni, enyhén morcosan, mintha haragudnál, valahogy így : "Uumorrrron" . Minél inkább zárt szájjal tudod ezt kiejteni, annál inkább svédnek néznek. Még jobb, ha fel sem nézel, csak magad elé mormogod. Na, ezeknek mi bajuk? - gondolja ilyenkor a magyar eleinte. Semmi, csak kedvesek és udvariasak. Tényleg.

2. Vedd le a cipődet

Ezt még a köszönés előtt. Hogy ez egy iroda? Nem baj, csak érezd magad otthon, itt mindenki zokniban szaladgál.

3. Maradj csendben

Ez persze nem azt jelenti, hogy egyátalán nem szabad beszélni, csak éppen nem elvárás a kollégákkal való kényszeres kedélyeskedés. Én akkor jöttem rá, hogy nem kell magamat rosszul éreznem a nyelvi hiányosságaimból fakadó hallgatagságom miatt, amikor felfedeztem, hogy az egyik (született) svéd srác egy héten keresztül csak köszönéskor szólalt meg.

4. Étkezés = szociális esemény

Reggeli 9:00-kor. Ebéd 12:00-kor. Fika 15:00-kor. Nincs kifogás. Viszont ilyenkor szabadon lehet beszélgetni. És nincs kapkodás sem; reggelinél (amit a cég biztosít minden nap) megvárjuk, míg az utolsó is megissza a maradék kávét, és az is befejezi az evést, aki minden falat után belekezd egy újabb sztoriba. Ebéd után pedig irány a kanapé, ahol telefonnyomkodás közben lehet emészteni egy fél órát. 

5. Fredagsmat

Az étkezéseken belül is teljesen külön kategória a pénteki ebéd. Péntekenként reggel demokratikusan megszavazzuk, hogy ki, mit és hol szeretne ebédelni, ez a heti közös program. Néha rendelünk valamit, de általában a környékbeli éttermek valamelyikébe vonulunk át testületileg. Ez többnyire all-you-can-eat rendszert jelent (akkor is, ha kínai étterem), ahol 90 kr fejében azt és annyit eszik az ember, amennyit akar (és ebbe az ital is beletartozik).
Ezen kívül a pénteki ebéd az alkalma annak, hogy elhangozzon a “mit csináltok hétvégén?” kérdés. Soha, senki, semmikor nem érdeklődik mások privát élete iránt egyébként, de pénteken kivétel nélkül mindenkinek felteszik ezt a kérdést. Egyelőre még nem jöttem rá, hogy ez csak udvariassági formula, vagy a hét vége felé már valóban kezdi kiszorítani a munkát a magánélet.  

6. Közös fogpiszkálás

Na, ez nekem rendkívül furcsa, és még mindig nem tudtam megszokni. Étkezés után csaknem mindenki magához vesz egy fogpiszkálót (az igényesebbek akár spéci, spirálkefés kis műanyag eszközt), és beszélgetés közben látványosan, minden szemérem nélkül, hosszasan és alaposan kitakarítják az ételmaradékot a fogaik közül.


7. Fika

Erről minden skandináv blogban lehet olvasni, én csak annyit tennék hozzá, hogy a mi irodánkban kávéból messze nem fogyasztanak annyit, mint sok helyütt írják. Viszont tényleg megmosolyogtató az a gyermeki rajongás, amit egy-egy délutáni édesség felbukkanása okoz. A midsommar alkalmából szervezett céges összejövetelen várható torta pedig már az előző napon is izgalmas beszédtéma volt :)

8. Köszönj és tűnj el

Hogy a keretes szerkezete meglegyen a munkanapnak, az elköszönés kicsit hasonló a reggeli köszönéshez. Egy szót sem kell szólni róla, hogy miért mész el korábban, mikor jössz másnap, esetleg van-e még valaki, aki jönne veled. Elég, ha minden előjel nélkül felpattansz a számítógép elől, tragikus hirtelenséggel magadra rántod a cipődet, majd az ajtóból még hátradobsz egy Hejdå!-t az ottmaradottaknak. Ha a többiek viszontválasza már csak a csukott ajtón pattan vissza, akkor igazán jó svéd irodista módjára távoztál a nap végén. 
NRebeka 22 komment mindennapok tapasztalatok külföldi munka

A bejegyzés trackback címe:

https://svedelet.blog.hu/api/trackback/id/tr9212731458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Párduc oroszlán gorilla... Makákó! 2017.08.10. 15:28:37

Nem kaptam kedvet a svéd irodai munkához.

erkölcsi hulla 2017.08.10. 15:45:43

@Párduc oroszlán gorilla... Makákó!: Csak mert nem vagy toleráns muszlim bevándorló.

Szaktanár 2017.08.10. 16:45:16

dánok hasonlóak. annyi a különbség, h itt nem nagyon divat köszönni az irodában, max távozáskor vágnak oda egy vi ses-t, de gyakori az angolos is. 99 kr all you can eat, ha nem a cég fiztetné a hideg-meleg svédasztalos (no pun intended) ebédet, irigykednék, itt durva áron van az eating out.

szcsongor 2017.08.10. 16:45:46

Valóban eléggé szubjektív beszámoló. Nálunk kb minden második pont igaz, de erről a cipőlevételről pl nem is hallottam még. Kizárt, hogy ez általános lenne.
Igaz, én nem irodista vagyok, egy kutatólaborban kicsit máshogy mennek a dolgok mindenhol :)

@erkölcsi hulla: Ezerszer inkább dolgoznék együtt egy muszlim bevándorlóval, mint egy hozzád hasonló intoleráns, rasszista fasszal. Amúgy van is két szír meg egy etióp kollégám, mind diplomás vegyész, ketten PhD-vel. Te hogy állsz a tanulmányaiddal? :)

Nzoltan 2017.08.10. 17:41:06

@szcsongor: hagyjuk már. Szerintem nem az egy ezrelékrōl van itt szó. Aki akarja érti, aki nem, az nem.
Muszlim munkatársakért nem kell svédországig menni. Itthon is van belōlük.

Mindenki látja, nogy a nyugat adót fizet a nyugalmáért a saját hazájában. Ott ahol ezt kevésnek tartják, ott bizony vannak történések is.

midnightcoder2 2017.08.10. 18:09:29

@szcsongor: Amíg rád nem robbantják a labort addig nincs velük nagy baj.

felső határ nincs 2017.08.10. 18:11:49

@szcsongor: 'van is két szír meg egy etióp kollégám, mind diplomás vegyész, ketten PhD-vel.'

ja de ők nem csónakon jöttek

A vlóságban 7000 menekültnek sikerült állást találni Németországban tavaly augusztus óta, azzal hogy a követelményeket levitték már csak annyit kell-ene tudni németül h guten morgen auf wiedersehen de még ez is kevesebb mint 1%nak sikerült. Azaz az adófizetőknek ez óriási bukó nem sikertörténet, úgyhogy szeretem h toleráns vagy ez nagyon trendi ki is fizetheted a kárt amit a migrik okoznak az adófizetőknek.

midnightcoder2 2017.08.10. 18:16:01

@felső határ nincs: Oszama Bin Laden is kiválóan képzett volt, már csak egy szemeszter hiányzott neki a mérnöki diplomához a drezdai egyetemen.

mbazs 2017.08.10. 18:16:09

Vizuális típus vagyok, a fogpiszkálós rész elég gusztustalan volt.

efi 2017.08.10. 18:20:08

Ez a fogpiszkálózás engem is kiakaszt. Mármint nem Svédo-ban, hanem itthon. Mi a tökömnek kell azokat piszkálni? Nyelve nincs? Jóhogynem fogat mosnak, meg köpködnek az asztalnál.

felső határ nincs 2017.08.10. 18:49:06

@midnightcoder2: Én nem szeretem nemzethy hisztéripropgndát SEM. Évtizedek óta multikulturálisak a vezető egyetemek kutatóintézetei, vagy bizonyos multicégek, nem is lesz ez soha máshogy.

És nincs is semmi bajom ezzel mert ez számokban elhnyagolható, legális külföldi munkvállalás. t. kommentelőnek ezt összemosni a tömeges illegális bevándorlással viszont mind2 oldalon félrevezető.

tisztelettel

Leone_510 2017.08.10. 19:54:52

nekem megjött a kedvem , köszi jó poszt

@szcsongor: kedves szcsongor, az igazság az hogy te pl. norvégiában ugyan olyan bevándorlónak számítasz és néznek annak a norvégok mint az általad kedvelt népeket, nyilvánvaló hogy ez miatt szeretsz velük dolgozni, az őslakó északiak soha nem fognak befogadni , csak megtanultak szépen pc.-n és liberálisan mosolyogni

Helyszíni zsemle 2017.08.10. 20:15:06

Hulye svedek , sved hulyek !

erkölcsi hulla 2017.08.10. 21:59:31

@szcsongor: Kb. úgy állok vele, mint te az azonnali alja személyeskedéssel, azaz elég jól, köszönöm. A reakciódat elnézve ugyanolyan toleráns lehetsz mint a muszlimjaid :)

erkölcsi hulla 2017.08.10. 22:03:50

@szcsongor: Ahh elfelejtettem a rasszista faszozásra reagálni valamit, mondjuk : a te kurva anyádat, vagy ilyesmi, képzeld oda ami neked sértő lehet :)
Amúg y nem csak a rasszal van bajom, hanem inkább az iszlám toleráns hittel, pl. az ilyen melegeket, mint te, azonnal ledobják a panel tetejéről, és sorolhatnám, a 'mérsékelt' iszlám, azaz passzívan terrorizmust támogató hit, stb.

erkölcsi hulla 2017.08.10. 22:06:41

@Leone_510: Igazából nem tudom, lehet ott olyan durva szinten megy az agymosás a feminista kormány részéről, hogy tényleg mosolyognak, ahogy a gyereküket molesztálja valami toleráns barna bőrű 'svéd' egyed :D

Proud Mary 2017.08.10. 22:10:32

sok sikert Svédországban!

habanera 2017.08.11. 00:38:35

Te jó ég! Ti még egy ilyen kis színes-szagos érdekességek a nagyvilágból íráson is tudtok veszekedni, anyázni meg migránsozni?! Hát itt már mindenki megőrült ebben az országban?!

legyekura 2017.08.11. 06:42:26

@Leone_510: ha a cikk valós dolgokat ír akkor az őslakosok (svédek) úgyis állandóan polkorrekten mosolyognak, egy pillantással sem fogják tudomásodra hozni a bevándorló léteddel kapcsolatos érzéseiket.. szóval mindegy mit gondolnak mert - ahogy már Balázs Pali is megénekelte - Ha nem tudom nem fáj!

Nzoltan 2017.08.11. 06:49:56

Irodában dolgozom, amilyet sok nyugati elvtárs megirigyelne. De a köszönés itt sem lépi át a heló vagy a hali kereteit.

blöff 2017.08.11. 08:44:43

@szcsongor: te toleráns segg, rögtön nácizol mi, ennyire futja a nagy phd-del.
süti beállítások módosítása